Товариство лісівників України

Новина


08
жов

ЗВЕРНЕННЯ Всеукраїнської ради Товариства лісівників України до депутатів - членів Комітету ВР України з питань екологічної політики та природокористування

На сьогодні ані в Бюджеті 2020, ані в Проєкті Бюджету-2021 фінансування протипожежних заходів з охорони лісів південно-східного регіону України не передбачено. Лісові пожежі цього року показали, що втрати України, як по площі лісів (а це близько 150 тисяч га), так і екологічні та економічні збитки, котрі сягають за десятки мільярдів гривень, надзвичайно великі. На розширеному засіданні Всеукраїнської ради Товариства лісівників України, яке відбулося 29-го вересня 2020-го року, було прийнято рішення звернутися до Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, як базового комітету Верховної Ради, котрий згідно своїх функцій визначає законодавчі ініціативи у сфері лісового законодавства, з проханням терміново переглянути проєкт Бюджету на 2021 рік (він має виноситися на голосування у першому читанні у 20-х числах жовтня) для того, щоб передбачити в бюджеті необхідні кошти на збереження і охорону лісів південно-східного регіону України у сумі 500 мільйонів гривень.

 Голові Комітету  Верховної  Ради України з питань екологічно   політики та природокористування Бондаренку О.В

                           Шановний Олеже Володимировичу!

   На розширеному засіданні Всеукраїнської ради Товариства лісівників України, яке відбулося 29 вересня 2020 року, були розглянуті нинішній стан, проблеми лісового господарства  України та перспективи його розвитку.
   За підсумками глибокого обговорення стратегії розвитку лісового господарства України та проекту змін інституційної моделі управління лісовим господарством, Всеукраїнська Рада Товариства лісівників України вирішила підтримати запропоновану Президією Всеукраїнської Ради  Товариства лісівників України та узгоджену з колегією Державного агентства лісових ресурсів модель інституційних змін в управлінні лісовим господарством та необхідність законодавчих змін для її реалізації. В той же час ми вважаємо стратегічно вірними рішення по вирішенню тактичних завдань, направлених на охорону лісу від пожеж, шкідників і хвороб.
   В дні наших дискусій з Мінзахистдовкіллям  про «Стратегію – 2035»,  ліси інтенсивно горять, тільки Луганщина втратила 20 % площі лісів. Горять як лісові, так і заповідні території. Втрати складають десятки мільярдів гривень. І, створення великої компанії чи торги на Прозорро на це не впливають.
   Вже 6 років поспіль в проекті державного бюджету не передбачається фінансування лісового господарства в південно – східних областях країни. До цього десятиліттями ці області отримували фінансову підтримку у розмірі 70-90% витрат на ведення лісового господарства, охорону, захист і відтворення лісів. Ліси в цих областях – захисні. Їх створення у не менш складні  повоєнні роки зупинили піски і пилові бурі. Ці області і так політично складні, а окремі ще й прифронтові, тому таке рішення несе не тільки екологічні, економічні, а й політичні наслідки:
•    на сьогодні лісова охорона працює на пів-ставки;
•    звільняються кращі спеціалісти степового лісорозведення;
• зменшилась чисельність пожежних підрозділів державних лісогосподарських підприємств, унеможливлено оновлення пожежної техніки, вік якої сягає 20-30 років;
•    практично нікому боротись з шкідниками лісу та нелегальними рубками;
•    фактично ліквідуються лісові розсадники. Основна база степового лісовідновлення і лісорозведення. на їх відновлення необхідно 3-4 роки.
   Це означає, що відновлювати ліси півдня і сходу, які в умовах змін клімату особливо потерпають від лісових пожеж і всихання, дуже складно.
   Ми розуміємо всю складність фінансової ситуації, але чому наші лісівники знаходять роботу у Польщі, чому без догляду горять наші ліси, створені після війни. А саме вони дають надбавки до врожаю в умовах ризикованого землеробства. Україна чи не єдина в Європі не має програми розвитку лісового господарства, як в об’ємах так і в фінансовому забезпеченні хоча б на короткострокову перспективу.
   У зв’язку з цим, Всеукраїнська Рада Товариства лісівників України звертається до народних депутатів - членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування  внести зміни  до проекту Державного бюджету на 2021 рік та додатково виділити на ведення лісового господарства 500 млн. грн. Це дозволить у наступному році стабілізувати ситуацію.
   Якщо народні депутати питання не вирішать, то вся відповідальність за бездіяльність влади в цілому на попередження пожеж та недопущення катастрофічних збитків ляже і на народних депутатів.
 Прошу Вас ініціювати обговорення даного питання та прошу врахувати пропозиції в проекті бюджету на 2021р.
 

З повагою

Голова

Товариства лісівників України                                               Ю.М. Марчук

 

Файл для перегляду:
VRU_bjudzhet_2021_list.pdf121 Ki