Товариство лісівників України

Новина


12
вер

Звернення Львівської обласної Ради від 10.09.2019 року до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо ситуації в лісовому секторі України

Під час проведення круглого столу «Лісова політика України: першочергові завдання» начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека озвучив Звернення Львівської обласної Ради до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо ситуації в лісовому секторі України
     Додаток 9
до рішення обласної ради
від 10.09.2019 № ______
 
                                               ЗВЕРНЕННЯ
                до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України
                       щодо ситуації в лісовому секторі України

  На фоні глобальних кліматичних змін на планеті питання збереження лісів та підтримки їх біологічної стійкості набуває особливого значення.
   Лісовий сектор економіки є вагомою частиною господарського комплексу Львівської області. Близько 22 % експортної виручки області надходить від підприємств лісового сектору. Також державні лісогосподарські підприємства Львівщини щоденно поповнюють бюджети всіх рівнів майже на 1 млн гривень.
   Разом з тим різні середовища в суспільстві висувають свої пропозиції щодо подальшого функціонування лісового господарства в Україні: одні подають пропозиції щодо заборони рубок взагалі, а інші – щодо приватизації (передачі в концесію) лісів.
   Львівська обласна рада висловлює припущення, що під тиском таких «борців» можуть бути прийняті законодавчі акти та управлінські рішення, які призведуть до:
- погіршення біологічної стійкості лісів та небезпеки їх загибелі внаслідок обмеження господарської діяльності і впливу кліматичних змін;
- різкого зменшення обсягів заготівлі деревини та її дефіциту для забезпечення лісопереробних потужностей держави;
- скорочення робочих місць як у лісогосподарській, так і в деревообробній галузях економіки, особливо в сільській місцевості, де лісогосподарські й деревообробні підприємства є одними з основних платників податків;
- зменшення надходжень до державного й місцевого бюджетів від підприємств лісового сектору;
- неминучої збитковості лісогосподарських підприємств унаслідок суттєвого збільшення податкового навантаження через збільшення розміру плати за спеціальне використання лісових ресурсів та введення оподаткування лісових земель.
   З метою уникнення зазначених негативних наслідків при підготовці управлінських рішень та проєктів законодавчих актів у галузі лісового господарства та деревообробки, просимо дослухатись до думки фахівців лісового господарства, деревообробників і провідних науковців Національного лісотехнічного університету України.
    З огляду на вищевикладене, Львівська обласна рада звертається до Вас із проханнями про:
1. Розроблення і прийняття з урахуванням світового досвіду основних засад національної лісової політики, стратегії та програм розвитку лісового господарства й деревообробки із належним фінансовим забезпеченням.
2. Розроблення та реалізацію програм адаптації лісів до змін клімату, які спричиняють масове всихання смерекових лісів у Карпатах і соснових лісів у зоні Полісся.
3. Запровадження 100 % електронного обліку деревини всіма лісокористувачами.
4. Внесення змін до Бюджетного кодексу України та Лісового кодексу України (щодо вдосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі).
5. Прийняття Закону України «Про ринок деревини», який забезпечить функціонування прозорого ринку деревини, конкурентні засади розвитку лісового сектору, усуне протиріччя зі статтею 35 Угоди про асоціацію з ЄС.
6. Внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів.
7. Внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів.
8.Внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо негайного подолання кризової ситуації, що склалася у зв'язку із незаконним полюванням.
9. Запровадження дієвих механізмів фінансового стимулювання інвестицій у поглиблену переробку деревини та екологічно безпечні технології в лісовому господарстві.
   Переконані, що лише спільна робота органів державної влади – як законодавчої, так і виконавчої, органів місцевого самоврядування, фахівців лісового господарства, деревообробного бізнесу та вчених забезпечить ефективну роботу лісового сектору України.
Прийнято на XХ черговій сесії
Львівської обласної ради
VІІ скликання
10 вересня 2019 року



Файл для перегляду:
Dodatok__9__Lviv__pislja_sesiji_zvernennja_lisivnikiv.doc48 Ki