Товариство лісівників України

Новина


23
гру

Знизити неможливо залишити: лісівники і деревообробники знову зустрілись за круглим столом

Як і анонсувалось під час форуму лісівників і деревообробників, який відбувся 19 грудня в будинку із левами за ініціативи очільника краю Сергія Осачука, сьогодні представники галузі зустрілися знову аби звірити фінансові можливості і знайти компроміс у питаннях ціноутворення.
   Зустріч відбулася в Чернівецькому лісгоспі за участю начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара, директорів та фахівців-економістів трьох найбільших державних лісогосподарських підприємств, що заготовляють хвойну деревину - «Берегометське ЛМГ», «Путильське ЛГ» та «Сторожинецьке ЛГ», а також голови Асоціації деревообробників Буковини Володимира Дороша, заступника голови Асоціації деревообробників Буковини Івана Іванишина, представників спілки деревообробників Вижницького та Сторожинецького районів Дмитра Саєна і Василя Ілька. В дискусії за круглим столом також взяв участь заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Іван Матіос.
   Звертаючись до присутніх, начальник управління зауважив на основних складових, які формують вартість деревини в лісогосподарських підприємствах, а також звернув увагу на те, що галузь вже понад п’ять років не одержує державного фінансування по жодній із статей витрат і ведення лісового господарства здійснюється виключно за рахунок державних лісогосподарських підприємств. Також на різницю у вартості впливають географічні особливості Чернівецької області.
   Економісти лісгоспів представили свої показники, що формують вартість на продукцію, визначили середню її вартість і дали роз’яснення по кожному чиннику ціноутворення. В результаті перегляду усіх показників деревообробникам запропоновано зниження вартості в межах 10 відсотків.
   Безумовно, одним із основних пунктів залишається заробітна плата працівників та усі соціальні виплати, передбачені законодавством України. На лісогосподарських підприємствах Чернівецької області сьогодні працює 2895 чоловік, безпосередньо в деревопереробних цехах близько 500 працівників – це робочі місця, це сім’ї і людські долі.
   Проте, у гонитві за зниженням ціни, оптимальним рішенням проблеми деревообробники вважають скорочення працівників, а відтак і повну відмову лісогосподарських підприємств від власних деревопереробних потужностей.
   Також підприємці зауважили на необхідності перегляду норм виходу деревини пиленої продукції відповідно до класу якості. Нагадаємо, Україна перейшла на нові національні стандарти якості деревини, гармонізовані з європейськими 1 січня 2019 року.
   Дискусія видалась вкрай емоційною, але сторони визнали можливість подальших перемовин і пошуків шляхів вирішення спільних проблем. На завершення зустрічі погодились усі зауваження і пропозиції викласти у так званому Меморандумі, де будуть враховані як інтереси лісівників та деревообробників так і інші соціально-економічні важливі моменти покликані зняти напругу в лісовій галузі краю.