Товариство лісівників України

Новина


05
лис

Зниження попиту на деревину, всихання ялинових лісів та відсутність фінансування: В облдержадміністрації обговорили розвиток лісового господарства Франківщини

Під час щотижневої онлайн-наради у голови обласної державної адміністрації розглянули проблемні питання розвитку лісового господарства Прикарпаття.
   На початку виступу начальник обласного управління Віктор Сахнюк проінформував присутніх, що підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства отримали за 9 місяців цього року доходу від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг 614,6 млн грн, а це на 4,1 млн гривень більше у порівнянні з минулим періодом. Проте на окремих підприємствах відбувся спад по реалізації продукції. Основними причинами якого стали відсутність поставок на експорт та спад попиту на внутрішній ринок. Незважаючи на труднощі, підприємства обласного управління за 9 місяців сплатили до зведеного бюджету на 4,5 млн гривень більше відповідного періоду минулого року: 195,5 млн гривень (до державного бюджету – 122,9 млн грн, до місцевого – 72,6 млн грн, 51 млн грн єдиного соціального внеску).
   «Для лісогосподарської галузі і надалі залишається важливим прийняття ряду законодавчих рішень щодо ринку деревини, – наголосив Віктор Сахнюк. – Мораторій на експорт не дав результату, оскільки ціна на деревину у Європі по деяких позиціях нижча. Так, для забезпечення реалізації запланованих обсягів деревини лісогосподарські підприємства переглянули ціни та зменшили їх як на більшість лісоматеріалів круглих, так і на дров’яну деревину. Однак, на ринку спостерігається зниження попиту на сировину для деревообробників по усіх сортиментах».
   Також начальник управління зауважив, що у вересні-жовтні на аукціонних торгах лісогосподарські підприємства виставили 131,7 тис. куб.м необробленої деревини, з яких реалізували лише 71,6 тис.куб.м.
«У результаті збитки несуть постійні лісокористувачі, які не мають де реалізувати заготовлену лісопродукцію та змушені постійно понижувати ціни», – підсумував Віктор Сахнюк.
   За словами начальника обласного управління, при діючій системі оподаткування, підприємства не можуть проводити заходи з лісовпорядкування (потрібно близько 50 млн.грн при вартості 112.8 грн за 1 га); виготовити правоустановчі документи (державні акти) на право постійного користування землями та здійснювати заходи, спрямовані на ліквідацію наслідків та випередження всихання ялинових лісів у Карпатському регіоні.
«Науковці та лісівники б’ють на сполох, враховуючи глобальні зміни клімату: зменшення кількості опадів, пониження рівня грунтових вод, у наступні роки прогнозує. збільшення площ всихання ялинових лісів у геометричній прогресії», – зауважив Віктор Сахнюк
   За словами керівника, площа ялинових насаджень, де в наступні 10-15 років з великою вірогідністю можна прогнозувати всихання, складає орієнтовно 60 тис.га. Половина з цих насаджень транспортно недоступні.
  Для заміни всихаючи насаджень необхідно побудувати близько 500 км лісових доріг, орієнтовна вартість капіталовкладень, із врахуванням спорудженням мостів, підпірних стінок, водовідводів складає близько 300 млн. гривень. Відсутність капіталовкладень і неприйняття змін до нормативних документів призведе до втрати технічних якостей деревини, збільшення пожежної небезпеки, поширення вогнищ шкідників і хвороб лісу і потенційних збитків у 500-600 млн.грн.