Товариство лісівників України

Новина


19
лип

Змагання волинських звалювальників лісу-2019 ФОТО

18 липня, відбувся 22-й обласний конкурс-змагання вальників лісу «Лісоруб-2019». Вшосте переможцем став Віталій Крисик із ДП «Городоцьке ЛГ».
   Змагання відбувалися у Залізницькому лісництві ДП «Любешівське ЛМГ». У них брало участь 22 вальники лісу з усіх державних господарств Волинського ОУЛМГ. Відкрив конкурс-змагання заступник начальника ВОУЛМГ Олександр Рибчинський. Він наголосив, що до Залізниці приїхали найкращі лісоруби не тільки для того, щоб позмагатися, але й поділитися своїм досвідом. Водночас акцентував, що цей конкурс покликаний привернути увагу до питань охорони праці та безпеки на лісосіках, адже професія лісоруба залишається однією з найнебезпечніших у світі. Учасників змагань привітали також голови обласних організацій Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства Борис Бабеляс та Павло Матіюк, головний лісничий ДП «Любешівське ЛМГ» Олександр Шумік, голови Любешівських райдержадміністрації та ОТГ Сергій Фесик та Олег Кух, народний аматорський колектив «Живиця» центру культури і дозвілля Любешівської ОТГ. А що змагання проходили у мальовничій місцині поряд із лісництвом, повболівати за команди зійшлося чимало жителів Залізниці, з підтримкою приїхали на змагання й самі учасники. Тож довкіл усіх майданчиків було досить багатолюдно. Це додало обласному конкурсу певного антуражу. Самі учасники помітно хвилювалися. Змагання проходило на п’яти майданчиках. Вальники лісу на швидкість проводили заміну ланцюга, розбирали і складали пили, розкряжовували стовбури комбінованим різом, провадили точне розкряжування, обрізали сучки, розрізали колоди і найвідповідальнішим етапом була валка сосон. До речі, для цих змагань вибрали борову ділянку пошкодженого короїдом лісу.
   За здоров’ям змагальників пильно стежила бригада Любешівського відділення екстреної медичної допомоги у складі фельдшера Оксани Гудько та Анатолія Набойчика. Працювало і виїзне кафе, де Віктор та Катерина Шукаловичі, Дмитро Будько та Світлана Черевко пригощали усіх смачними стравами, а майстри лісу цього лісництва ще й наготували кулішу. А ще неподалік майстер-клас дерев’яної скульптури давав знаний митець з с. Дубечне Старовижівського району Ілля Липка, вирізьблюючи з і стовбура дуба лісовика. Спонсори змагань Степан Дудка та Петро Бірук, які відповідно представляли торгові марки Husqvarna та Shtil, привезли для огляду свою продукцію, а забігаючи наперед скажемо, що згодом вручили і пили, сокири, термоси, інші цінні подарунки фірм переможцям, організаторам і всім учасникам.
   Змагання було захопливою виставою для глядачів, вони зазначали, що навіть не уявляли, наскільки цікава і водночас небезпечна професія лісоруба. Дзижчали пили, з гуком падали вісімдесятирічні сосни, трелювальний трактор лебідкою відтягував хлисти і все починалося з початку. Звісно, щонайперше і судді, і глядачі звертали увагу на документи з допуску – а це і медогляд, інструктаж, протокол перевірки знань,наявність допуску до таких змагань, полісу страхування. Також екіпірування вальників лісу, а вона, у порівняні з попередніми роками, значно оновилася. Та й самі лісоруби, а серед них були й такі, що працюють у галузі по кілька десятків літ, визнавали, що працювати стало комфортніше. Важкі «Урали» і «Дружби» замінили на Husqvarny та Shtil, з’явився комфортний спецодяг, взуття, захисні шоломи, поліпшились побутові умови. Звісно, валка лісу, як і колись, таїть у собі небезпеку, тому надважливо дотримуватися усіх норм і правил.
   Журі конкурсу очолював начальник відділу лісових ресурсів ВОУЛМГ Григорій Новосад. Серед суддів були також начальник відділу лісового господарства облуправління, голова облорганізації ТЛУ Борис Бабеляс, голова облорганізації профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк та інспектор Анатолій Родюк, головні спеціалісти відділу лісових ресурсів Олександр Боровицький, Іван Забродець та Олександр Неділько, інженер з охорони праці та техніки безпеки ДП «Любешівське ЛМГ» Василь Михальчук, допомагали також працівники інших лісогосподарств. Біля інформаційного стенду про учасників та підсумкові показники обласного конкурсу-змагання вальників лісу ВОУЛМГ щораз, коли заносилися бали, збиралися учасники, зважуючи свої шанси на перемогу. А боротьба за призові місця щораз ускладнювалася: комусь його переможний час «псували» судді штрафними очками, а іноді й раптовий подих вітру у верховіттях змінював планований лісорубами напрямок падіння сосон. У підсумку перемогу знову вшосте здобув Віталій Крисик. Вальник лісу ДП “Городоцьке ЛГ” набрав у загальному найбільшу кількість балів – 1278. Вальник лісу ДП “Ківерцівське ЛГ” Віталій Шевчук, який зайняв друге місце, набрав 981 бал. А на третю сходинку п’єдесталу зійшов лісоруб ДП “Турійське ЛГ” Андрій Богданюк – 942 бали. Найближчим до призерів виявилися вальники лісу ДП “Шацьке УДЛГ” Андрій Дудар та ДП “Ковельське ЛГ” Василь Дудка, які набрали відповідно по 876 та 826 балів і зайняли 4 і 5 місця.
   Урочисте закриття 22 обласного конкурсу-змагань вальників лісу “Лісоруб-2019” вилилося у цікаве святкове дійство, де вітали переможців, вручали нагороди, а спонсори, окрім переможців, заохотили цінними подарунками усіх без винятку учасників, а також й організаторів цього видовищного дійства, були фотосесії та флешмоби.
   До речі, головний приз змагання – 15 тисяч гривень, за друге і третє місця срібний і бронзовий призери відповідно отримали 12 і 9 тисяч гривень.
   Організаторами обласного конкурсу-змагань стали Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, облорганізації Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства. Потрібно віддати належне й працівникам Залізницького лісництва,зокрема та ДП “Любешівське ЛМГ” загалом, які дуже скрупульозно і фахово підготували до змагань усі майданчики, подбали про відповідні вказівники, інформаційні стенди, сценічний майданчик, запросили місцеву владу, артистів, кулінарів, медиків. Це додало змаганням святковості та урочистості.