Товариство лісівників України

Новина


16
січ

Зимовий «перепис»

Скільки звірів на Волині
   Вже традиційно з початком року розпочинається зимовий облік звірини. До таксаційних заходів залучаються працівники національних природних парків і заповідників, єгері лісомисливських господарств, районні користувачі мисливських угідь, районні мисливствознавці, представники держспоживслужби, УТМР,  Українського товариства охорони природи, громадських природоохоронних організацій. Попри "перепису" вони переймаються також охороною звірів, зокрема – знищенням петель та пасток, які полюбляють на звіриних стежках ставити браконьєри.
   – Цей січень якнайкраще підходить для таксаційних заходів, – розповідає завсектором мисливського господарства Волинського ОУЛМГ Василь Сухопор. – Адже дикі звірі дуже обережні, тримають подалі від гомінких місць. Часто – це віддалені хащі, болотисті місця. Виявити їх навіть досвідченим єгерям не просто. Тож уже традиційно для зручності обліку ми послуговуємось природнім сніжним покровом, на якому можна прочитати історії життя мешканців лісу. Адже сліди залишають олені, лосі, козулі, дикі свині, зайці, лисиці, білки, вовки, навіть пернаті, які люблять поблукати сніжком у пошуках лакоминок.
   У лісомисливських господарствах попри огляду місцевості, єгері вдаються до прогонів звірини. Адже декотрі з лісових мешканців надто обережні і підняти їх із вподобаних лежанок для проходження облікової процедури можна тільки голосним погейкуванням та постукуванням об дерев’яні бубонці. У ДП "Звірівське ЛМГ", в угіддях якого, за словами директора Сергія Тишковця, мешкає понад тисячу звірів, їх кількість можна простежити на підгодівельних майданчиках, куди вони регулярно навідуються. Але декотрі з ласунів, люблять "водити козу" по підгодівельних майданчиках, яких тут близько сорока, тож можуть потрапляти на очі багатократно. Інші ж, як олені благородні або зубри, полюбляють відлюдні місця, їх побачити навіть єгерям вдається не завжди.
   Особлива увага, як і в попередні роки, цьогоріч буде до зубра. Облік цього червонокнижного ось уже впродовж багатьох років приковує до себе особливу увагу і природоохоронців, і пересічних природолюбів. Таксаційні заходи із зубром мають свої особливості і трудності, тому до них вже традиційно окрім працівників ДП "Звірівське ЛМГ" залучаються працівники НПП "Цуманська пуща", члени обласної організації Українського товариства охорони природи, волонтери. Єгер ДП "Звірівське ЛМГ" Роман Бокій зокрема цієї зими відзняв на мобільний телефон п’ять зубрів, які переходили дорогу, ще зафіксував одного самітника і сімейну парочку з телятком. Загалом же у наших лісах може бути до двадцяти зубрів, але остаточну відповідь на це запитання можуть дати тільки таксаційні заходи.
   Їх результати стануть відомі до 15 лютого ц. р. Саме до цього часу, мовить Василь Сухопор, у сектор мисливського господарства Волинського ОУЛМГ усі без винятку користувачі мисливських угідь мають подати відомості про результати обліку та проекти лімітів добування мисливських тварин. Великий зимовий перепис – у розпалі.