Товариство лісівників України

Новина


21
гру

Зима – час збирати... насіння

Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у ґрунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу хвойних порід
   Народна прикмета обіцяє: велика кількість шишок на хвойних деревах - на холодну і сувору зиму. А для лісівників це означає, що буде вдосталь насіння для забезпечення потреб держлісгоспів у садивному матеріалі. А ще саме взимку здійснюють заготівлю насіння хвойних порід. На Вінниччині це, переважно, сосна звичайна, ялина європейська та деякі лісгоспи уже мають власне насіння і модрини європейської.
   Збирають лісівники спочатку не саме насіння, а шишки. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося. У 2019 році (на початку року) держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ заготовили 162 кг насіння сосни звичайної, 47 кг – ялини, 24 – модрини, 5 кг – псевдотсуги, 15 кг – ялиці.
   Модрина європейська – ще достатньо нова для подільських лісів порода. На сьогодні усі 11 держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ активно вводять її до складу лісових насаджень. Збір насіння модрини - дуже трудомісткий процес, адже воно надто дрібне, шишки – теж малого розміру, тому для наших лісівників такий об’єм зібраного насіння – велика праця.
   Приміром, у лісових угіддя Гайсинського держлісгоспу 8-10-річні дерева модрини європейської уже мають достатній урожай насіння, а це дерева 3-4 метрової висоти, шишки з якого дістати відносно легко.
   До соснових шишок, здебільшого, лісівники добираються за допомогою драбини, часто збирають їх із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. Ось складніше дістати шишки ялини. Приміром, у Гайсинському держлісгоспі до 20-метрової висоти ялин дістаються за допомогою підйомника, винайнятого у місцевому РЕМі.
   Наступний важливий момент – якісна переробка сировини. У лісгоспах є власні шишкосушарки. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів по Цельсію. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає.
Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках.
   Сьогодні шишкосушарня має сучасні автоматизовані механізми, що підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину. А раніше це були саморобні механізми, все робилось вручну.
   Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини - 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію.
   Навесні насіння шпилькових висівають. Перед посівом насінини проходять підготовку, яка можлива у кількох варіантах. Замочування на добу у слабкому розчині сірчанокислого марганцю (концентрація 0,1%). Або за наявності снігу можна провести снігування. Мішки з насінням поміщують у сніг на термін до 1 місяця. Так воно проходить загартування, після чого його виймають і просушують до стану легкої сипучості.
   Одна з головних умов отримання якісного садивного матеріалу – вчасне висівання у грунт. Насіння шпилькових порід сходить досить швидко, за 7-8 днів. Але новонароджені сходи вразливі до весняних заморозків, які на Поділлі бувають навіть у травні. Тому бажано висівати шпилькові у контрольованому середовищі – коробах, парниках, теплицях. Хоча практикують і висівання насіння хвойних порід у відкритий грунт, особливо, де він легкий, піщаний.
  Нема нічого красивішого, аніж ці хвойні сіянці-«пухнастики», подекуди із залишеною на верхівці «шапочкою» насіннєвої оболонки!
   Ось такий шлях від шишки до майбутнього лісу. У тому числі – й до новорічного дерева, що вирощується 5-8 років на спеціальній плантації.