Товариство лісівників України

Новина


28
кві

Життя на благо інших

Про Володимира Саєнка — по-справжньому легендарну особистість, без якої неможливо уявити лісотехнічну справу на Сумщині.
Ще коли Саєнко працював директором Краснопільського лісгоспу, у базовому розсаднику підприємства почали вирощувати 65 порід дерев — найбільше в області. Ця практика стає в нагоді тепер, коли через зміни клімату на

Сумщині почали розводити посухостійкі породи — такі, як берека та горіх чорний. При Саєнку запровадили технологію створення лісових культур із закритою кореневою системою, що дало змогу підвищити їх приживлюваність майже до ста відсотків та утричі скоротити кількість доглядів. Ще одне ноу-хау, успішно реалізоване на Сумщині за Саєнка, — створення насаджень на нерозкорчованих лісосіках.
«Нині все складніше»

Звичайно ж, Володимир Саєнко має звання, нагороди та інші регалії, і ми їх також назвемо. Він — заслужений працівник сільського господарства України, удостоєний кількох інших державних нагород. У Вікіпедії зазначається, що В.  Саєнко має Золоту відзнаку Професійної футбольної ліги України. Це — нагорода за «Явір», який він подарував уболівальникам та вітчизняному спорту.

28 квітня у житті Володимира Даниловича станеться важлива подія, яку оминути увагою ми не маємо права. Цього дня йому виповниться 80. Чим не привід зателефонувати ветерану та поставити кілька запитань?

Позаяк Володимир Саєнко і досі не сидить на дивані, а продовжує жити активним життям, ми спитали у нього: чи погодився б повернутися до роботи у лісі, якби раптом надійшла така пропозиція?

— Ні, звичайно, — відповів ветеран. — Час нині інший: багато що змінилося, стало незрозумілим.

— А зміни, які відбулися: вони на краще чи на гірше?

— Попри все, на краще. Ось ми транспортували деревину лісовозами, які вміщували по 5 кубометрів, а нині возять по 40. Скрізь нові технології, комп’ютери. Однак суспільство змінилось. Я б сказав, воно сьогодні якесь розбалансоване. Відповідальність у людей зовсім не та...

— Але все-таки, як щодо лісу? Чи тягне туди і як часто нині там буваєте, коли це перестало бути роботою?

— У лісі буваю часто, але, мабуть, роблю це не так, як ви. Я його читаю! Дивлюсь, який вік і який стан дерев та чому він саме такий, а не інший. Більшості людей здається, що ліс росте сам собою, але це не зовсім так. Він, звичайно, виросте, але яким буде результат?

Сумська область.