Товариство лісівників України

Новина


26
кві

Зелений меморіал Героїв

Ліквідатори-чорнобильці зініціювали створення зеленого меморіалу «Героїв-захисників: героїв-чорнобильців, героїв-інтернаціоналістів, героїв АТО». Волинські лісівники виділили понад 200 деревець липи, сосон, берез, вільхи, горобини. Цього квітневого місяця такий з’явився у Луцькому міському парку культури і відпочинку імені Лесі Українки. Автором ідеї став син ліквідатора-чорнобильця Олександр Лукашевський, а натхненником і промоутером його створення – голова Громадської організації «Спілка «Чорнобиль» Федір Рузак, і вкотре здобув підтримку Луцької міської ради, громадськості, лісівників Волині. Останні в усі нелегкі часи були пліч-о-пліч з найкращими синами України, боронили, боронять і будуть боронити рідний народ від бід, лихоліття, агресії чужинців. В останній війні з російськими найманцями на Соді України загинуло 15 працівників лісової галузі, один із них – Анатолій Федчишин – працював у ДП «Любомльське ЛГ». Загалом в антитерористичній операції (ООС) брало участь 882 працівники лісогалузі, у тому числі і з Волині, 134 продовжують служити і боронити незалежність України. Чимало лісівників свого часу пройшли й через горнило афганської війни, були вони і серед тих, хто ліквідовував Чорнобильську катастрофу. Лісівничий форум України, що нещодавно відбувся у Луцьку, закликав створити лісові культури, пам’ятні ліси, парки та сквери імені 15 героїв-лісівників. Тож парковий зелений меморіал «Героїв-захисників» у Луцьку – і пам’ять про лісівників, які віддали життя за Вкраїну та її майбутні покоління.
   Волинське ОУЛМГ співпрацює з багатьма громадськими організаціями. Показовою є підтримка ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, до ліквідації якої свого часу долучилися і лісівники Волині.
   Цьогоріч до Волинського ОУЛМГ звернувся голова ГО «Спілка Чорнобиль» Федір Рузак: «До складу нашої громадської організації входять ліквідатори, вдови, потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також з їх числа особи, члени родин учасників АТО. Ми хочемо вшанувати ліквідаторів аварії на ЧАЕС висадженням пам’ятної алеї у Луцькому міському парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Нас у цьому підтримує адміністрація Луцької міської ради, дирекція луцьких парків.
   Просимо Вас, по можливості, допомогти нам саджанцями модрини, сосни, берези, дуба звичайного та червоного, глоду, горобини (ялинки є у дирекції парку), декоративними насадженнями ялівців і туй (до 200 деревець та кущів). Висадження деревець та кущів буде проводитися у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», в якій чорнобильці щороку беруть активну участь. Цей сквер Пам’яті про героїв ліквідаторів буде висаджено на честь 33 річниці про подвиг чорнобильців задля майбутніх поколінь.
Просимо вашого сприяння у створенні такого меморіального скверу. Він буде служити майбутнім поколінням, місту Луцьк, рідній Волині. Завчасно дякуємо за співпрацю, сподіваємось на позитивне вирішення даного питання».
   Разом з головою громадської організації Федором Рузаком, заступником Луцького міського голови Григорієм Недопадом, директором парку комунального підприємства «Парки і сквери» м. Луцька Богданом Федончуком та автором цих рядків вибрали місце для пам’ятної алеї-скверу у Луцькому парку культури та відпочинку імені Лесі Українки та визначилися з породним складом дерев та кущів. Відтак, попри працівників прес-служби ВОУЛМГ до справи долучилися начальник управління Олександр Кватирко, головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик (він свого часу також був задіяний у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи), директор ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Тетяна Неводнічик з колективом. Так у затишний квартал примандрували липи, берізки, дуби червоні, вільха, горобина… А тоді настала черга працівників парку та депутата Луцької міської ради Сергія Балицького, які забезпечили учасників акції городниками та відрами. Посадити деревце в пам’ять про Героїв захисників: героїв чорнобильців, героїв-інтернаціоналістів, героїв-АТО (ООС) більше сотні садівничих. Серед них – ліквідатори Анатолій Лучко (до речі, його зять був і в АТО), Петро Нікітенко, Святослав Плита, Віктор Назарчук, Сергій Матусевич, вдова ліквідатора Любов Данилівна Дідик, полковник міліції Анатолій Дмитрович Блажко, донька Петра Морозовського Ірина (вона також брала участь в АТО), лісівник-пенсіонер Михайло Генсюр, а ще працівники Волинського обласного краєзнавчого музею, Палацу учнівської молоді, Луцького НТУ, Луцького медучилища, студентська рада Волині…
   Відбувся меморіальний захід «Разом вшануймо героїв». Ведуча – волонтер, працівниця Палацу учнівської молоді Олена Олександрівна Балабаш звернулась до присутніх зі словами вдячності ліквідаторам страшної катастрофи на АЕС, згадала героїв-інтернаціоналістів та воїнів, що боронили й боронять Україну від російських найманців на Сході, відтак надала слово головному ініціатору цього меморіального дійства, голові ГО «Спілка «Чорнобиль» Федору Рузаку. Він висловив вдячність усім своїм побратимам, з якими пліч-о-пліч рятував від невидимої радіації життя майбутніх поколінь. Чимало з них уже відійшло у вічність, та пам’ять про їх подвиг залишається. Колишній лісівник, випускник Шацького лісотехнікуму та лісоінженерний факультет Московського університету лісу, тепер пенсіонер Михайло Генсюр на подвиг українських героїв відгукнувся авторським віршем. Хвилюючим був виступ і учня Луцької гімназії №18 Назара Балабаша. Ліквідатор аварії на ЧАЕс, екс-міліціонер та народний майстер Анатолій Петрович Лучко виконав пісню, слова до якої написав його колега-ліквідатор поет і пісняр Микола Гнатюк. На благе діло благословив отець Василь, прочитавши молитву на створення пам’ятної алеї.
   Відтак усі взялися за городники, відра, стали копати лунки, саджати деревця…
– Ідея створення пам’ятної алеї-скверу належить синові ліквідатора-чорнобильця Олександру Лукашевському, – розповідає Федір Рузак. – Дякую за розуміння і підтримку цієї благородної справи заступнику і раднику міського голови Григорію Недопаду та Ігору Поліщуку, начальнику Волинського ОУЛМГ Олександру Кватирку та його колегам-лісівникам, депутату Луцької міської ради Сергію Балицькому, в. о. директора комунального підприємства «Парки і сквери» м. Луцька Богдану Федончуку та працівникам парку Лесі Українки, Волинському обласному краєзнавчому музею, який підготував пересувну виставку та забезпечив озвучення меморіального дійства, студентській раді Волині. Участь у цьому дійстві взяв також атовець, поет і бард Юрій Щербик, працівники Волинського обласного фонду милосердя і здоров’я, ГО «Центр освіти «Університет третього віку» (керівник Степанюк Оксана Миколаївна), дитячого фонду України, Алла Демчук (кафе «Парк»), студенти Луцьких вишів, члени студентської ради Волині…
«Всього більше 12 підприємств та організацій Луцька, представники духовенства та обласних спілок, студенти закладів вищої освіти, коледжів та училищ взяли участь у посадці дерев, – деталізує Інформаційний відділ Луцького НТУ. – Загалом учасниками акції стали більше 150 активістів. Першими висадили калину студенти факультету фінансів, обліку, лінгвістики та права Луцького НТУ Максим Мацюк та Валентин Власов. Серед учасників акції були студенти факультету бізнесу та факультету комп’ютерних наук та інформаційних технологій».
   Новий меморіальний сквер знаходиться у мальовничій частині парку культури і відпочинку – неподалік місточка закоханих, поповненої новими стендами про флору і фауну Волині музейної алеї Природи і Лісівництва, зовсім поряд містечко атракціонів для молоді і дітей, Луцький зоопарк, «проспект ліхтарів». Звісно, меморіальний парко-квартал потребує ще насаджень. Декотрі дерева-корифеї, які тут ростуть, потребують особливого догляду чи лікування, інші потрібно прибрати через їх вік чи хворість. Богдан Михайлович мріє, щоб поряд вже висаджених у майбутньому тут з’явилися реліктові і рідкісні паркові дерева – гінкго дволопатеве, трояндове, оцтове, коркове деревця, магнолії, туї і ялівці, декоративні кущі та квіткові раритети. Це буде найкращою вдячність громадськості і містян нашим українським героям. Ініціаторами створення скверу «Героїв-захисників: героїв чорнобильців, героїв інтернаціоналістів, героїв АТО» в Луцьку стали чорнобильці, але долучилися й Луцька міська рада, депутатський корпус, лісівнича громадськість, волонтери, учасники АТО, громадянські інституції, студентство та школярі. Цей меморіальний сквер чекає не лише на відвідувачів, а й волонтерів, бережників, меценатів. Він потребує не тільки догляду, допомоги парківцям, а й розвивальних ініціатив, проектів щодо меморіальних знаків пам’яті і, звісно, посильної матеріальної допомоги. Хтось спроможний придбати для скверу унікальне деревце чи декоративного куща, хтось профінансувати або ж встановити ажурну лавку чи ліхтар, спроектувати міні-меморіал чи й величний пам’ятник, де буде місце всенародній вдячності лучан та гостей міста. Віднині – це особливе місце: Пам’яті і шани про вкраїнських героїв. Добре, що Луцьк має такий унікальний зелений меморіал Героїв.