Товариство лісівників України

Новина


14
січ

Зелена угода

Як не дивно, але в боротьбі зі зміною клімату багато країн забувають, що це «війна» всього світу. Дотепер «зелена» політика одних держав завдає великої шкоди екології інших.
У рамках «Зеленої угоди» Євросоюзу (ЄС) до 2050 року Європа повинна стати першим вуглецево-нейтральним континентом. Попри щирі наміри цієї програми, вчені з Технологічного інституту Карлсруе (KIT) представили моделі, які вказують на те, що цей план може негативно позначитися на кліматі інших регіонів світу.
«Зелена угода» має суттєво змінити європейське сільське господарство в найближчі роки. До 2030 року близько чверті всіх сільськогосподарських площ буде оброблятися органічно. Використання добрив і пестицидів має бути скорочено на 20% і 50% відповідно. Крім того, ЄС планує посадити 3 мільярди дерев і відновити 25 тисяч кілометрів річок.
Однак автори нового дослідження, хоч і знаходять ці заходи важливими і розумними, побоюються, що багато «шкідливих процесів» передадуться на аутсорсинг іншим країнам. На сьогодні ЄС щорічно імпортує мільйони тонн сільськогосподарської продукції. У 2019 році п’ята частина врожаю була імпортована з-за кордону, зокрема, багато м’ясної та молочної продукції. Однак імпорт йде з країн, екологічне законодавство яких набагато менш жорстке, ніж в Європі. Наприклад, з 1999 року в сільському господарстві ЄС на генетично модифіковані продукти поширюються певні обмеження. Проте, як показує дослідження, Європа імпортує генетично модифіковані соєві боби й кукурудзу з Бразилії, Аргентини, США і Канади. «Імпортуючи товари з цих країн, ЄС просто перекладає екологічні збитки на інші регіони, але отримує лаври за свою «зелену» політику», – йдеться в дослідженні.
Вчені говорять, що стандарти повинні бути введені в усьому світі, інакше держави лише створюють ілюзію боротьби зі спільним ворогом. Також автори вважають, що «ЄС не може нав’язувати свої стандарти іншим країнам, але при цьому союз може вимагати, щоб товари, що надходять на європейський ринок, відповідали їхнім вимогам».