Товариство лісівників України

Новина


09
чер

Заступник голови Держлісагентства Віктор Смаль на Всеукраїнському Форумі Україна 30 -

Про майбутні плани роботи Держлісагентства у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Екологія» розповів заступник голови Держлісагентства з цифрової трансформації Віктор Смаль.
«Лісова галузь сьогодні знаходиться на порозі значних змін. І саме завдяки цифровізації ці зміни починаються вже сьогодні. Перед тим, як починати будь-які реформи потрібно зробити певну актуалізацію, інвентаризацію того, з чим маєш справу. І саме тут є невелика проблема, тому що станом на сьогодні ніхто достеменно не знає точну площу лісових насаджень в Україні. Для встановлення цих даних ми зараз працюємо над дешифруванням космічних знімків і з поєднанням технологій дистанційного зондування Землі. Ми хочемо отримати точність даних, яких ще не було ніколи в історії України», - повідомив Смаль.
Він розповів і про деякі стереотипи, що виникли і прижилися навколо лісової галузі в українському суспільстві.
«З одним з них я згоден повністю – це закритість від суспільства. Для того, щоб подолати цей бар’єр і для встановлення діалогу із суспільством і громадськістю, ми розробили інструмент для комунікації – Telegram-бот. Цей бот стане не тільки майданчиком для комунікацій, він також стане точкою збору інформації від населення про пожежі, незаконні рубки, незаконні полювання. Зараз ми перебуваємо на стадії навчання наших співробітників, які будуть працювати з цим інструментом і скоро зробимо офіційний анонс запуску цього інструменту», - повідомив Смаль.
Також у своєму виступі він згадав перші в історії України онлайн торги із обробленої деревини у Львівській області й зазначив, що невдовзі агентство планує перевести весь об’єм торгів обробленою деревиною саме в онлайн-формат. За його словами було завершено цифровізацію двох найбільших адміністративних послуг у лісовій галузі: отримання лісорубного квитка і отримання сертифікату про походження лісоматеріалів
Крім того, в Україні почалася розробка нової державної системи електронного обліку деревини. «Будь-яка транзакція на ринку деревини повинна залишити електронний слід в наших базах даних», - наголосив Смаль.