Товариство лісівників України

Новина


08
кві

Заступник Голови Держлісагентства із питань цифрового розвитку Віктор Смаль про найбільші виклики сьогодення

Усвідомлюючи проблематику, ми розпочали активну роботу над удосконаленням внутрішніх процесів, систем та інструментів. Кінцевою метою є створення прозорого, комфортного цифрового середовища, яке зробить лісову галузь потужною і процвітаючою.
      1.Інвентаризація лісів проводиться застарілими методами без використання сучасних світових практик. Як результат - відсутність точних даних по площі і кількості насаджень.
      2.Лісовпорядкування і відведення ділянок часто проводяться без новітніх вимірювальних пристроїв, а дані зберігаються не в електронному форматі, а на папері. Проходять місяці, перш аніж ця інформація потрапляє до центрального апарату Держлісагентства.
        3. Лісові пожежі та їх виявлення: 
  • На великій території України головним робочим інструментом виявлення пожеж є спостереження із оглядових веж працівниками лісгоспів. 
  • Дані не збираються централізовано. 
  • Нема єдиної цифрової протипожежної мережі нагляду за лісами. 
  • Нема централізованих пультів спостереження за великими територіями. 
  • Можливості даних із супутників  майже не використовуються. 
    4. Відсутність єдиного ℹ️ інформаційного поля лісової галузі. На сьогодні є велика кількість розрізнених онлайн-ресурсів, які частково вирішують ті чи інші задачі. 
   5. Адміністративні послуги у лісовій галузі у своїй переважній більшості отримуються з використанням фізичних бланків і необхідністю бути присутнім у відповідних установах. 
    6. Електронний Облік Деревини (ЕОД) є технічно застарілим. Окрім того, ЕОД у нинішньому варіанті не дає можливості прослідковувати рух сировини по ринку, особливо коли партії розділяються на частини і змінюють власників та/або свій фізичний стан.
      7. Відсутність єдиного картографічного