Товариство лісівників України

Новина


11
гру

Запрошуємо колег до обговорення проблемних питань лісового господарства. Чекаємо ваших пропозицій.

Світовий банк у співпраці з Державним агентством лісових ресурсів України провів 2 круглих столи: у Києві і у Львові, де йшлося про проблеми лісового господарства України і виділені 3 основні проблеми, які потребують додаткового обговорення.
  •   Що потрібно, щоб посилити опірність лісів шкідникам і зміні клімату та покращити загальну якість та кількість лісового покриву?
    •   Як земельна реформа та реформа децентралізації можуть вплинути на лісовий сектор? Як зробити цей перехід взаємовигідним для громад та лісів?
    • Як знайти правильний баланс соціальних, економічних та екологічних потреб у моделі управління лісами?
    Розміщаємо презентацію Світового банку  на нашому сайті і запрошуємо колег до обговорення зазначених проблем. Як ви бачите  шляхи вирішення цих проблем?  Свої міркування присилайте на адресу Товариства лісівників України vr-tiu@ukr.net  з позначкою *пропозиції, які ми передамо їх в групу Світового банку .

    Звіт щодо стану лісового сектору України . Презентація. Огляд викликів і можливостей

         Історія питання

    •    План заходів Групи Світового банку у сфері лісового господарства на 2016–2020 фінансові роки визначає бачення ГСБ та підходи до реалізації глобальних заходів у лісовій сфері.
    •    У пріоритетних країнах складаються Звіти щодо стану лісового  сектору відповідних країн, які містять висхідний аналіз загроз і можливостей, пов'язаних із розвитком лісової галузі.
    •    Ці Звіти беруться за інформаційну основу для ведення діалогу з країною та обговорення напрямків подальшої співпраці.
    •    Попередній Звіт щодо стану лісового сектору України було складено у 2006 році.
    •    У 2008–2018 роках Світовий банк надавав технічну допомогу за:
    •   проєктом ENPI East—FLEG, що фінансувався Європейським Союзом (Східна регіональна програма Європейського інструмента сусідства та партнерства, Програма правозастосування й управління в лісовому секторі) та реалізовувався у два етапи у 2009–2016 роках;
    •     проєктом «Сприяння реформі лісового сектора в Україні» PROFOR (2017–2018 роки).
    •   Реалізація цих заходів допомогла підняти якість суспільного діалогу з питань лісової політики, лісового законодавства, економіки лісу та торгівлі лісом, а також стратегії реформування галузі.

    Підхід до Звітів щодо стану лісового сектору

         На основі огляду наявної літератури та інформації з публікацій та офіційних джерел, у співпраці з Державним агентством лісових ресурсів України,  урахуванням дискусій із численними зацікавленими сторонами: партнерами у сфері розвитку, громадськими організаціями, приватним сектором, галузевими об'єднаннями та науковими колами
    Подальші кроки: до кінця січня 2020 року цей Звіт  буде доопрацьовано з урахуванням відгуків, одержаних на цій зустрічі, та розповсюджено

    Економічний потенціал

         Маючи 9,7 млн га лісу, Україна посідає восьме місце в Європі за площею лісів.
         Проте, валова додана вартість у розрахунку на гектар лісу становить в Україні лише 56 євро (тоді як у Румунії — 68 євро, а в Польщі — 108 євро)
         Незаконна заготівля деревини залишається для країни великою проблемою
    *UNECE2015 (ЄЕК ООН, 2015 рік)

    Екологічний потенціал

         Україна має сильну традицію управління лісами на науковій основі, однак інвентаризація лісів у країні не проводилася з 1996 року.
         Плани лісорозведення не виконуються: через бюджетні та інші обмеження з 2010 по 2015 рік ліси було посаджено менш ніж на 15% запланованої площі.
         Зростання потреби в санітарних рубках з плином часу.
         Зміна клімату ставить під загрозу чималу частину лісів України.

    Виклики, пов'язані зі структурою управління

         Бачення та стратегія Уряду щодо лісів не сформульовані й не донесені до громадськості
         Численні держлісгоспи з розпорошеними територіями здійснення діяльності та обмеженими можливостями для економії за рахунок ефекту масштабу
         Держлісгоспи виконують комерційні та правозастосовні функції — така ситуація може призводити до конфлікту інтересів
         Децентралізація та передання земель резерву з лісами до ОТГ – нових об’єднань з невеликим попереднім досвідом управління лісами

    Як реалізувати потенціал лісових ландшафтів України?

    ◦    Що можна зробити для збільшення економічного потенціалу галузі: кількості робочих місць і доданої вартості, що виробляється галуззю?
    ◦    Як забезпечити подальше розширення екологічної користі від лісів для протидії дедалі більшому ризикові зміни клімату?
    ◦    Яким чином система управління лісовим господарством може забезпечити багатофункціональність лісів відповідно до потреб різноманітних зацікавлених сторін у країні? 

    Обговорення можливостей і напрямків подальшої роботи

    •    Що потрібно, щоб посилити опірність лісів шкідникам і зміні клімату та покращити загальну якість та кількість лісового покриву?
    • Як земельна реформа та реформа децентралізації можуть вплинути на лісовий сектор? Як зробити цей перехід взаємовигідним для громад та лісів?
    •   Як знайти правильний баланс соціальних, економічних та екологічних потреб у моделі управління лісами?





Файл для перегляду:
Svitovii_bank_prezentacija.ppt10,90 Mi