Товариство лісівників України

Новина


28
січ

Захисні насадження – гордість могилів-подільських лісівників

73 гектари одним лісовим масивом свого часу передала Бабчинецька сільська рада Чернівецького району лісівникам під заліснення. Зараз – це повноцінний ліс у Моївському лісництві ДП «Могилів-Подільський лісгосп».
   Лісівники Вінниччини щороку збільшують площі нових лісів, заліснюючи малопродуктивні землі. Під створення нових лісів (захисних насаджень) передають землі, не придатні для ведення сільського господарства, малопродуктивні деградовані ґрунти.
   Заліснення таких земель – важка праця лісівників. Адже майбутній ліс висаджують, а потім – доглядають на зазвичай важких для доступу техніки ділянках, ярах, крутосхилах, які роками пустували.
   Створюють нові ліси держлісгоспи виключно власними силами і коштами. Держава сьогодні абсолютно не фінансує лісове господарство. Проте найбільшою сьогодні проблемою при створенні нових лісів є виділення територіальними громадами земельних ділянок та надзвичайно тривала і дороговартісна процедура виготовлення правовстановлюючих документів.
   Могилів-Подільський держлісгосп має прекрасні захисні насадження, історія створення яких сягає ще далеких радянських часів, епохи заліснення Дністровських схилів. Тодішня держава активно підтримувала рух зі створення полезахисних смуг. Масово створювалися лісомеліоративні станції. На Вінниччині особливо
активно в надзвичайно важких умовах заліснювали схили Дністра.
   Не покладаючи рук, трудилися могилів-подільські лісівники над збільшенням лісистості краю і в часи незалежної України. У період з 2006 по 2019 рік ДП «Могилів-Подільський лісгосп» створив 1149 га нових лісів. Це найбільший показник в області. Могилів-Подільський держлісгосп – найбільший за площею лісів серед держпідприємств Вінницького ОУЛМГ. Він охоплює південно-західну частину Вінницької області, території Могилів-Подільського, Мурованокуриловецького, Шаргородського, Чернівецького, Ямпільського, Томашпільського і Барського адміністративних районів.
   Окремо варто розповісти про захисні насадження у Моївському лісництві ДП «Могилів-Подільський лісгосп», землі для яких були передані громадою Бабчинецької сільської ради. А це аж 73,1 га в одному масиві!
   - Ці захисні насадження площею 73,1 га заліснювалася протягом 5 років, із 2006 по 2010 рік. У 2010 році було заліснено останні на цій ділянці 6,1 га, - розповідає директор підприємства В.М. Іщук. - Тодішня голова Бабчинецької сільської ради Зварич Ніна Павлівна з розумінням поставилася до виконання державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки, перейнялася питанням збільшення лісистості району і погодилася на виділення даної земельної ділянки під заліснення. Ця ділянка відносилась до категорії пасовищ, розміщена на схилах різних експозицій і примикає до основного лісового масиву підприємства.   Розуміння місцевої громади плюс важка праця могилів-подільських лісівників над створенням лісу, проведення усіх доглядів за лісом дали у сумі прекрасний результат. Ми залишили нащадкам справжній скарб, справжній ліс!
   Дані захисні насадження з головною породою дубом звичайним створювалися за схемою 3 ряди дуба звичайного, один ряд супутніх (липа, граб). Сьогодні це культури віком від 10 до 14 років, якісний молодий дубовий ліс. За більш як 10-річний відрізок часу тут проводились усі догляди за лісом, а також відповідні рубки догляду за лісом, освітлення, прочищення. Тому дубочки – рівні та стрункі, тягнуться до сонця щороку вище й вище!
   А наостанок хочеться ще раз нагадати, що лісівники Вінниччини не лише щороку відновлюють ліси на місцях рубок головного користування. Лісівники готові власними силами збільшувати площу лісів Вінниччини, створювати нові ліси на землях, які роками пустують, заростають чагарниками. Потрібне лише розуміння місцевих громад, які б дозволили ці землі зробити лісом. Хоча й підтримка держави у вигляді фінансування потрібна. Адже створення гектару лісу – це десятки тисяч гривень!