Товариство лісівників України

Новина


12
тра

#ЗахищаємоТаВідновлюємо: Волинське ОУЛМГ розпочинає серію публікацій про лісівників, які цієї весни рятували природу від вогню

Навесні цього року під загрозою опинилися і люди, і природа. Вогонь в екосистемах та лісах ніс не меншу небезпеку, ніж коронавірусна інфекція. Та якщо за здоров’я людей посилено боролися і досі борються всією країною й навіть світом, то відповідальність за збереження природи лягла на рятувальників та лісівників. І вони не підвели. Хто ці люди у лісівничій формі, які не задумуючись ішли у дим та вогонь – будемо розповідати у наших публікаціях на сайті та в мережі Фейсбук. Добірку матеріалів шукайте під хештегом #ЗахищаємоТаВідновлюємо.
Володимир Степанюк працює у ДП «Маневицьке ЛГ» на посаді водія пожежного автомобіля вже 8 років.
Він – один із тих, хто був учасником ліквідації пожеж на Житомирщині. Пригадує, що горів там дійсно великий масив, тож застосовували гасіння зустрічним вогнем. Інакше було нереально щось зробити.

– Наша бригада давно сформована, – розповідає Володимир Сергійович. – Цієї весни ситуація дуже непроста ­– до 10 разів за місяць кожен із нас виїздив на пожежі в екосистемах. Не раз було, що їхали на допомогу у сусідні лісгоспи.

Втримати ситуацію під контролем цієї весни на Волині вдалося завдяки вчасному реагуванню, зазначає лісівник.

Особливо допомогли і системи відеоспостереження, якими вкриті ліси, зокрема і на Маневиччині.

– Дуже важливо, що переважну більшість загорянь ми виявляємо одразу – у нас в лісгоспі ведеться цілодобове спостереження за лісами. На екрані монітора одразу видно, якщо є якесь задимлення. Тоді повідомляємо майстрів лісу, вони вже на місці дають орієнтир, що й до чого. Відразу виїжджаємо, – розповідає Василь Салівончик, водій пожежного автомобіля Ново-Червищанського лісництва.
Загалом на адміністративній території лісгоспу нині є 3 пожежні  автомобілі, пожежна цистерна, 2 мотопомпи, трактори, весь необхідний інвентар. Крім того, пожежні станції та машини є при лісництвах. Цього року все було активно задіяне в роботу.

– Дуже допомагають лісові дороги, забори води – надзвичайно багато залежить від того, чи достатньо таких у лісових масивах. На щастя, на території нашого лісгоспу все добре сплановано і зроблено. Це також рятує наші хвойні ліси, які в районі переважають, – ділиться досвідом ще один їхній колега – водій пожежного автомобіля підприємства Іван Колбун, який працює на цій посаді вже 24 роки.
У ДП «Маневицьке ЛГ» поблизу водойм, де можливий забір води пожежними автомобілями,  облаштували також під’їзні дерев’яні пірси.

Нещодавно повідомлялося, що розташовані вони у Вовчецькому, Куклинському, Карасинському, Черевахівському, Соф’янівському лісництвах.
Пожежний пірс дає змогу здійснювати забір води однією пожежно-рятувальною машиною в разі відсутності води для цілей пожежогасіння, основна функція облаштованого пірсу – забезпечити заправку пожежних автомобілів водою в будь-який час, при будь-якій погоді.

Попереду ще літо. Сподіваємося, воно буде не таким «пекучим» і задимленим.