Товариство лісівників України

Новина


16
гру

Закарпатські лісівники здобувають знання, як працювати безпечно (ВІДЕО)

В Ужгороді розпочався дводенний семінар-тренінг «Основи та практика керування ризиками небезпек, формування ризикоорієнтованого мислення працівників підприємств-підрядників в лісовій галузі» (відповідно до вимог ISO 45001:2018).
   Захід з охорони праці та техніки безпеки розпочав свою роботу сьогодні, 16 грудня. Участь у ньому взяли фахівці відповідного профілю з державних лісових господарств краю, а самі — керівництво облуправління, інженери та провідні спеціалісти з охорони праці та цивільної оборони держлісгоспів та представники деревообробних підприємств.
   Безпековий форум відкрив головний редактор журналу «Охорона праці», керівник «Академії управління ризиками в системах менеджменту» Дмитро Матвійчук. З вітальними словами до присутніх звернулися головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Держлісагентства України Андрій Мусійовський, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, керівник управління Держпраці в Закарпатській області Богдан Дорош.
   «Сьогоднішній семінар-тренінг в певній мірі новий, тому ще не всі знають, що саме буде відбуватися на заході. Такі тренінги ми вже провели в Луцьку, Львові та Рівному, – наголосив модератор заходу Дмитро Матвійчук. – Ми запросили найкращих фахівців у сфері охорони праці. Мета тренінгу – дати практичні знання і розуміння основних підходів у розробці і впровадженні систем управління гігієни і безпеки праці на основі керування ризиками. Сьогодні запросили на захід окрім працівників держлісгоспів й підрядників, які працюють у лісах. Дуже важливо, щоб ми однаково розуміли питання збереження людського життя».
   Під час спілкування з пресою, заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий поінформував про стан безпеки праці у лісгоспах Закарпатської області
 "Сьогоднішній семінар проводить Державне агентство лісових ресурсів спільно з журналом «Охорона праці».  І він у черговий раз покликаний привернути увагу лісівників до проблеми виробничого травматизму, вжиття всіх заходів до безпеки і збереження здоров’я своїх працівників. А професія лісівника одна з найнебезпечніших. Будь-яка невелика помилка може призвести до каліцтва та навіть смерті. Тому першочергове завдання для кожного - упередити травматизм на робочому місці. Ми, тобто лісівники перейшли на нові європейські стандарти. І сьогоднішній семінар покликаний на використання європейських технологій у напрямку безпеки працюючих. Ми регулярно оновлюємо спецодяг, обладнання, покращуємо виробничий процес наших працівників. За останні роки витрати на охорону праці збільшилися у декілька разів. Так за минулий рік на забезпечення необхідним обладнання та спецодягом по всіх лісових господарствах Закарпаття ми витратили 6 мільйонів 300 тисяч гривень», – відмітив Василь Кий.
   Якщо говорити про травматизм, то найбільше нещасних випадків все ж таки трапляється під час незаконних рубок, які з кожним роком зменшуються.
   Андрій Мусійовський у свою чергу зазначив: «Якщо брати статистику, то саме приватні структури тягнуть всю лісову галузь до низу в питаннях охорони праці. Якщо в лісових господарствах проводяться семінари, спеціальні навчання, здійснюється відомчий контроль і в цілому приділяється значна увага питанню охорони праці, то приватні структури не приділяють уваги питанню охорони праці належної уваги. Зараз по галузі в Україні смертельно травмовані 10 осіб, а 7 випадків, то якраз і були працівники приватних структур. Тому нам необхідно працювати з приватними структурами та вчити і їх працівників охороні праці. Відтак, сьогоднішній семінар покликаний навчити лісорубів та інженерів працювати безпечно».
  Проводиться цей навчальний тематичний семінар-тренінг відповідно до Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні. В його основу покладені вимоги Рамкової Директиви 89/391/ЄЕС «Про впровадження заходів для поліпшення безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи» та Нового стандарту ISO 45001:2018 як інструменту реалізації державної концепції на українських підприємствах з 2021 року.
   По закінченні всі слухачі отримають навчальний матеріал (стандарти з СУГіБП та управління ризиками) та сертифікати учасника навчального тренінгу від Академії управління ризиками в системах управління редакції журналу «Охорони праці».