Товариство лісівників України

Новина


07
чер

Всеукраїнське визнання успіхів юних лісівників Вінниччини

Підведено підсумки щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який у 2021 році присвячений 30-річчю Незалежності України та 100-річчю від дня народження Бориса Миколайовича Лук’янова, міністра лісового господарства України в 1966–1979 роках. Серед призерів другого (всеукраїнського) туру – вихованка Сумівського учнівського лісництва «Юні друзі лісу» Маценко Дарія.
За півстолітню історію тісної співпраці учнівського лісництва Сумівського ЗЗСО І-ІІІ ст. (директор школи Г.М. Гуз, педагог-наставник М.М. Маценко) з ДП «Бершадський лісгосп» (директор М.В. Краснєєв, головний лісничий В.А. Сташенко) юні лісівники неодноразово гідно представляли свою роботу на обласних та всеукраїнських рівнях,  перемагали у різноманітних конкурсах, змаганнях, зльотах учнівських лісництв. 
Ось і цьогоріч  Дарія Маценко під керівництвом вчителя біології та педагога-наставника учнівського лісництва Марти Маценко взяла участь у Всеукраїнському конкурсі дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв. Її дослідницька робота  гідно оцінена на всеукраїнському рівні! 
Тема дослідницької роботи Дарії - «Вирощування посадкового матеріалу береки лікарської в ДП «Бершадський лісгосп» з використанням різних способів підготовки насіння до посіву». 
 Берека лікарська - дерево,  занесене до Червоної книги України, є аборигенною для лісів Вінниччини лісовою породою. Берека відзначається хорошими посухостійкими властивостями і цінною деревиною. Берекові насадження були практично знищені у позаминулому столітті через масову промислову заготівлю. Нині ж лісівники Вінниччини активно вводять береку лікарську у склад лісових культур.
Під час досліджень Д. Маценко було проведено фенологічні спостереження за сіянцями береки (Sorbus torminalis Crantz), визначено кращий спосіб посіву, пораховано сіянці, які проросли, визначено висоту  надземної частини. Дослідження з вивчення вирощування посадкового матеріалу береки лікарської проводилися на території розсадника ДП «Бершадський лісгосп». Результати досліджень можуть використовуватися у практичній роботі з вирощування посадкового матеріалу береки лікарської у лісогосподарських підприємствах. 
Нагородження переможців і призерів щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв відбудеться 18 червня в  Національному університеті біоресурсів і природокористування України. 15 учасників, чиї роботи визнані найкращими на всеукраїнському рівні, отримають дипломи  і подарунки від Товариства лісівників України.
Загалом від 15 конкурсних комісій обласних рад Товариства лісівників України на другий (всеукраїнський) тур конкурсу було подано 30 дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, що стали кращими у кожній області. 
Серед переможців першого (обласного) тур є ще одна вихованка учнівського лісництва  зони діяльності ДП «Бершадський лісгосп». Це Мазур Тетяна - учениця 11 класу Флоринського ЗЗСО І-ІІІ ст., випускниця учнівського лісництва «Зелений світ» (директор школи В.І. Усатюк, педагог-наставник О.В. Макарчук). Тема роботи Т. Мазур -  «Реліктові рослин лісостепової зони  Бершадщини: тюльпан Шренка». В практичній частині, на основі власних спостережень та проведених дослідів дівчина показала, що різні способи розмноження тюльпана дають різний ступінь приживлюваності саджанців, на що впливає рівень забруднення території, господарська діяльність людини, а також розроблено практичні рекомендації по збільшенню популяції даного виду. 
Щиро вітаємо Тетяну та Дарію, обдарованих юних лісівників Вінниччини,  - переможницю обласного туру та призерку всеукраїнського туру конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв. Бажаємо й у майбутньому успіхів, творчих здобутків та перемог!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ