Товариство лісівників України

Новина


13
кві

Всесвітня акція. Волинська діброва – для планети Земля

У 101-й країні світу з успіхом пройшла акція «Озеленення планети» («Greening of the Planet»). Її ініціатором стала Україна, громадськість якої торік започаткувала рух «Озеленення України» і восени висадила мільйон деревець. Цього року український рух озеленення підтримали урядові інституції і громадськість 101 країни і вона отримала сучасну назву.
– Авторами цього проєкту виступили директор «Книги рекордів України» Ганна Красюк  і керівник великого всеоклабу всеукраїнського бізнесклубу Сергій Гайдучук, які мають комунікацію з цілим світом, – розповідає координатор акції «Озеленення планети по Волинській області» Юлія Вусенко. – 10 квітня висаджувалися дерева вже у 101 країні світу, а ініціатива, нагадаю, пішла з України. Це реальна колективна історія успіху. Ми прагнемо такими історіями та акціями розвернути бачення України, адже у нас люди завжди об’єднуються в час великих викликів, довкола якоїсь трагедії. У нас Майдан, ми спроможні об’єднатися. Є якась проблема, вирішуємо разом. Цього разу ми хочемо, щоб люди об’єднувалися довкола чогось прекрасного. Нехай це бачить світ і об’єднується разом із нами довкола цих світлих історій.
Волинь – одна з найактивніших учасниць цього всепланетного руху. Торік у рамках акції в області було висаджено 100 тис. деревець, цього року в головний акційний день – 10 квітня – лише в держаних лісах Волинського ОУЛМГ своє місце під сонцем знайшли майже 387 тис. саджанців сосни, дуба, берези, клена, ялини, модрини, горіха чорного, яблуні, груші, черешні, сливи, аронії. Озеленювали планету понад 1500 садівничих, серед яких понад третина – це студентська і учнівська молодь, зокрема, й вихованці учнівських лісництв, стільки ж представників громадських організацій, органів влади та депутатського корпусу, 320 лісівників, які подбали про площі, посадковий матеріал, мечі Колесова, рукавички, провели своєрідні еколого-освітні конфекренції й інструктажі з охорони праці, навчили правильно садити саджанці, подбали про побут та частування гостей. Це й журналісти всеукраїнських, обласних та місцевих мас-медіа, які висвітлювали подію і долучалися до озеленення планети та відновлення лісів. Загалом було створено 62,2 га нових лісів по всій Волині. 
Нові ліси в рамках проєкту «Озеленення планети» з’явилися в угіддях Губинського, Павлівського, Стенжаричівського, Устилузького (ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», Борового (ДП «Городоцьке ЛГ»), Ново-Зборишівського (ДП «Горохівське ЛМГ»), Мощаницького, Звірівського (ДП «Звірівське ЛМГ»), Нуйнівського (ДП «Камінь-Каширське ЛГ»), Сокиричівського, Торчинського (ДП «Ківерцівське ЛГ»), Ковельського, Скулинського, Радовичівського, Білинського, Замшанівського, Кашівського, Углівського (ДП «Ковельське ЛГ»), Градівського, Колківського, Осницького, Рудниківського, Тельчівського (ДП «Колківське ЛГ»), Деревківського (ДП Любешівське ЛМГ»), Чорноплеського, Любомльського (ДП «Любомльське ЛГ»), Галузійського, Соф’янівського, Вовчецького, Куклинського (ДП «Маневицьке ЛГ»), Куклинського (ДП «Поліське ЛГ»), Гущанського (ДП «Прибузьке ЛГ»), Жиричівського (ДП «Ратнівське ЛМГ»), Дубечнівського (ДП «Старовижівське ЛГ»), Мокрецького, Осівського, Перевалівського, Радовичівського, Ружинського (ДП «Турійське ЛГ»), Холоневицького (ДП «Цуманське ЛГ»), Шацького, Піщанського, Ростанського (ДП «Шацьке УДЛГ»), Бузаківського, Полицівського (ДП «Камінь-Каширськагроліс»), Залізницького (ДП «Любешівагроліс»), Турського, Ратнівського (ДП «СЛАП «Ратнеагроліс»), Стирного лісництв (ДП «СЛАП «Родищеагроліс»), ДП «СЛАП «Локачіагроліс» та ДП «Волинський ЛСНЦ».
Цього дня на Волині була сонячна і відносно тепла погода, тож садівники лісів мали можливість не тільки насолодитися благородною працею, а й поспілкуватися з лісівниками, почути спів птаства та пробудженого від зимового сну лісу. Соловом, пройнятися лісовим настроєм.
Що стоїть за акційним дійством кожного конкретного колективу – лісництва, лісгоспу, озвучених мовою цифр? У ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» під час Всепланетно-всеукраїнської акції «Озеленення планети» висаджено 8,4 тис. саджанців сосни, дуба, берези на площі 1,6 га. Створювали ці нові лісові культури педагогічний колектив, представники громадських організацій, органів влади, учнівська молодь. 
ДП «Ковельське лісове господарство» цим планетноозеленюючим дійством закінчив власну лісокультурну кампанію 2021 р., посадивши загалом 65 га лісових культур та на 26 га провівши сприяння природному поновленню. Тут активну участь  в акціях «Створимо ліси разом» та «Озеленення планети» брали учні Дубівського шкільного лісництва, учні ЗЗСО «Ліцей №11 м. Ковеля», учні Підрізької ЗОШ I-III сту., учні Велицької ЗОШ I-III ст., вихованці Замшанського шкільного лісництва, батьки та діти КОЗ «Купичівський ліцей», також працівники Ковельської райадміністрації, районної ради, депутати, представники громадських організацій, Велицької ОТГ. ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» озеленило територію біля школи с. Воєгоща. ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» провело планування території та разом із трудовим колективом КЗ «Литовезький ліцей імені Володимира Якобчука» у лісовому кварталі 61 Павлівського лісництва, що колись належав кооперативному підприємству, на місці старого кар’єру висадили молоді сосни з метою рекультивації земель. 
А в прикордонному містечку Устилуг заснували перший дендропарк.
Депутати Устилузької міськради на чолі з міським головою Віктором Поліщуком, вихованці Устилузького учнівського лісництва та лісівники Володимир-Волинського лісгоспу, які є ініціаторами заходу, на території колишнього саду (0,4 га) висадили понад 120 деревець та кущів різноманітних порід 
У ДП «Маневицьке ЛГ» до екологічної акції «Озеленення планети» долучилися учні та викладачі відділення туризму та готельно-ресторанної справи ВСП «Волинський фаховий коледж НУХТ». Лісівники підготували ділянку для посадки лісових культур та провели інструктаж для учасників заходу. В ході акції на території Соф’янівського лісництва було висаджено 6,28 тис. сіянців сосни та 1,1 тис. сіянців берези.
– Ліс садити – не дарма на світі жити, – каже директор лісгоспу Володимир Радіон. – Ліси забезпечують найважливіші умови життя на Землі, мають велике екологічне та рекреаційне значення, тому ми повинні берегти їх, примножувати і передавати у спадок наступному поколінню.
4000 сіянців сосни звичайної та берези повислої висаджено в лісоугіддях Гущанського лісництва ДП «Прибузьке ЛГ». В акції бралиучасть гГолова Рівненської ОТГ Юрій Фініковський, працівники сільської ради, КГ «Рівне», депутати та працівники лісгоспу. Директор ДП «Прибузьке лісове господарство» Роман Колісник наголосив на унікальності цієї акції, а лісничий Гущанського лісництва Анатолій Коц цікаво розповів про меч Колесова – лицарське знаряддя лісівників. 
Колектив ДП «Поліське лісове господарство» разом із представниками громадськості та депутатами Маневицької ОТГ в кварталі 42 виділу 23/8 Куклинського лісництва створили 1,5 га лісових культур . Для цього їм знадобилося 7800 сіянців та саджанців сосни, дуба та ялини. 
– Мета акції– привернути увагу до проблем екології  та відновлення екосистеми планети, сформувати позитивний імідж України у світі через колективну історію успіху та об’єднання людей довкола боротьби з глобальними ековикликами, – акцентує директор ДП «Поліське ЛГ» Андрій Яцина. – Ми цим займаємося з року в рік. З початком кожної лісокультурної кампанії у нас щоденно з’являються нові дерева не лише у лісі, але і у місцевих парках, на території шкіл та садочків. Кожен раз намагаємося залучити до цієї благородної справи якнайбільше небайдужих людей.
Для лісівників – це повсякденна справа, для багатьох – новий унікальний досвід. Кожен, втім, робить свій внесок у створення нових зелених насаджень.  
ДП «Городоцьке ЛГ» в день проведення акції «Озеленення планети» завершили лісокультурну кампанію, створивши 127 га лісових культур і провівши сприяння природному відновленню на 64 га, ще 62 га площ  залишено під природне відновлення. А загалом провели лісовідновлення на 253 га.
Лісничий Мосирського лісництва Богдан Писачук з підшефними школярами місцевого закладу освіти на території лісництва посадили фруктовий сад – 140 фруктових дерев (вишні, сливи, черешні, яблуні). 
Так кожна акційна подія мала свою конкретну адресу, виконавців й історію успіху.
А центральною подією акційних дійств на Волині стала посадка новолісся у ДП «Волинський ЛСНЦ». Взимку у 65 кварталі цього підприємства зібрано стиглий ліс, а тепер настав час думати про ліс майбутнього. 
– Тут, на площі 0,8 га ріс грабовий ліс з невеличкою кількістю сосон, берізок, черешень і дубів, – каже директор ДП «Волинський ЛСНЦ» Тетяна Неводнічик. – Якщо вдатися в арифметику, то рівно 48 дубів і було. Небагато, як для цих грунтів. Цей казенний ліс – ще з довоєнного часу. Скорше за все, він природного походження, бо ж  тут родючий чорнозем, хоч на хліб намащуй. На таких грунтах чудово почувається й наше королівське або ж хлібне дерево, як ще називають дуб. Тож лісівники понизили пеньки і так акуратно і сумлінно виробили ділянку під посадку новолісся, мов який хлібороб під зернові. А засаджувати вирішили всуціль саджанцями трирічного дуба, вирощеного з елітного жолуддя на плантаціях цього ж селекційно-насіннєвого центру. Таку схему посадки лісівники Волині використовують вкрай рідко. Як правило, в десятиряддя додають бодай один-два рядки сосни, модрини або ж берези... А тут для всесвітньої акції «Озеленення планети» – ось такий королівський подарунок. Дуб – це унікальне дерево, яке дає щедру поживу птаству і звірам, сприяє творенню гумусу, засвоєнню СО2 і продукуванню кисню, могутній природній насос, який перекачує тисячі літрів Н2О з коріння у крону і навпаки. Це дерево відповідальне і за творення клімату, може прожити тисячу і більше літ. Для меблевої промисловості кращої деревини годі й знайти. Ось такий ліс спроєктувала Тетяна Неводнічик з лісоуправлінцями у Гаразджинському, поблизькому до Луцька, масиві. Думаю, таких суцільних дубових лісів на Волині не так вже й багато, хоча й немало.
– Чому для цієї посадки обрано трирічні саджанці? – запитую.
– Це гарний посадковий матеріал, має добру висоту, розвинуту кореневу систему, – мовить директор-лісовод. – Він має тут владарювати. Невдовзі у нього з’явиться чимало конкурентів, бо багаті умови. Інші супутні породи – березу, черешню, сосну – підсіє природа, сильну поросль дасть і граб, і осиця з’явиться. Та й від бур’янів доведеться відбиватися… Тому й прийняли таке рішення.
...Й ось полетіла лісом луна, далекий гуркіт моторів став наближатися новим щебеневим путівцем, що ДП «ВЛСНЦ» проклало між с. Гаразджа та Лище. За якийсь час з мікроавтобуса і автівок стали виходити садівничі діброви майбутнього. Серед них і керівниця проєкту, депутат Волинської обласної ради Юлія Вусенко, голова облорганізації Товариства лісівників України Борис Бабеляс, дупутат Луцької районної ради, заступник голови Підгайцівської ОТГ Леонід Гроголь, староста Піддубцівського та Гаразджнського старостинського округу Олександр Романюк, а ще діти, молодь, їх батьки – прихожани церкви Спасіння Підгайцівської ОТГ. Не оминаю нагоди, цікавлюся, хто ж творитиме найунікальнішу діброву всесвітньої акції «Озеленення планети».
Марія Мацюк: «Ми з церкви Спасіння. Вона знаходиться у Підгайцях. Вирішили підтримати екологію нашої країни. Ми молимося за країну загалом. Серед нас є люди різних вікових категорій, які працюють і навчаються».
Анжела Мельник: «Працюю перукарем і водночас у Шумську здобуваю  вищу освіту. Дуже хочу навчитися садити дерева. Це моя невеличка мрія. Сьогодні робитиму це вперше у житті. Церква нас благословила і підтримала у цьому».
Вікторія Сохацька, кухар: «Я вже садила дерева, коли навчалася у правознавчому ліцеї, де був еко-гурток, навіть брала участь в подібній акції.   Було це десь у 2007–2008 роц».
Захар Климчук: «Ми – молодь Церкви спасіння. Підключилися до цієї акції, хочемо засадити світ деревами».
– Гарна мрія!
– Атож. Я вперше таким займаюся. Ніколи ще не створював ліс, але маю велике бажання садити дерева. У майбутньому, мабуть, це стане моїм хобі. Хлопці також мають бажання садити дерева».
Руслан Сенюк: «Люди приходять у ліс відпочивати. Я з дитинства люблю природу, їжджу з батьками до лісу на відпочинок, тепер садитиму ліс для інших, щоб і вони мали де відпочити і гарно провести час».
Ось такий нетрадиційний початок акції – з інтерв’ю. Відтак, коли всі розглянулися, заспокоїлися, настає час урочистого відкриття центральної події Всепланетної акції «Озеленення планети». Для цього лісівники подбали про місце, встановили стенд з акційними цілями, біля якого посадили кілька туй. Учасники акції зібралися у коло, до них звертається керівниця проєкту «Озеленення планети» по Волинській області Юлія Вусенко: «Я дуже рада, що ми зібралися разом задля такої важливої справи. Яка це радість буде для кожного із нас із часом приїхати сюди з дітьми, знайомими і сказати: «Ми садили цей ліс». Хочу, щоб всі ці дерева прийнялися і ми виконали задумане. Хотіла би, щоб ми постійно долучалися до озеленення нашої землі, тому що це реально змінює все, що відбувається навколо нас. Дякую нашому лісовому господарству і державному лісоагентству, які створюють ідеальні умови для того, що ми приїжджали, пробували і вміли садити деревця, творити нові ліси».
Відтак до учасників акції звертається начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ, голова облорганізації Товариства лісівників України  Борис Бабеляс. 
– Хочу передати найщиріші привітання від начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка і запросити усіх до участі в акції «Озеленення України – озеленення планети», – мовить Борис Павлович. –  Ви на власні очі побачите, як лісівники створюють лісові культури. Багато хто каже, що ми лиш рубаємо ліс, але ми його і відновлюємо. Не залишається жодної діляночки, де б ліс не був відновлений. У післявоєнні роки лісистість області сягала тільки 17 відсотків території Волинської області, тепер ми маємо 34 відсотки, тобто кожне друге дерево посаджене лісівниками. А площа лісових масивів, підпорядкованих нам, сягає 614 тис га. Їх доглядом займаються 24 державних лісогосподарства, де діє 121 лісництво, 960 обходів. У них працює понад 2 тис лісівників. Сьогодні і ви спробуєте себе у їх ролі. Головне при створенні культур – зберегти здоров’я. Ці саджанці – трирічки, вони вирощені з жолудя лісокультурницями на розсаднику, вони ще легенькі, працюючи із ними, кожен із вас може почутись ще казковим героєм-вернидубом, та за сто літ – навіть усі ми разом, що тут зібралися, навіть не кожну гілку зможемо підняти. Бажаю вам, щоб набралися такої ж сили і здоров’я, спілкуйтесяся зі своїми колегами, обдумуйте майбутнє лісу і працю лісоводів. Всім бажаю добра і здоров’я. Хай Бог Вас береже.
Директор ДП «Волинський лісівний селекційно-насіннєвий центр» Тетяна Неводнічик розповідає про історію цієї ділянки, задуми лісівників на майбутнє: «Попри граба, невеличкої кількості сосон, черешень, беріз тут росло 48 дубів. Ми ж посадимо декілька тисяч саджанців дуба черешчатого, добре було б, якби до столітнього віку дожило хоча б кожне десяте... Розгляньтеся довкіл і уявіть собі діброву з 500 крислатих велетів... Тепер ви знаєте нашу лісівничу мрію...»
Відтак настає обов’язковий у таких випадках час інструктажу з охорони праці, бо меч Колесова – не згірше будь-якого лицарського меча і він потребує не тільки сили, вправності, а й обережного поводження.
– Сьогодні ми садимо ліс, – каже головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ, заслужений лісівник України Володимир Неводнічик. – Ми підготували для вас мечі, рукавички. Посадка лісу досить важка справа, адже це потрібно зробити дуже якісно і сумлінно. Садять дерева за допомогою меча Колесова. Його довжина  90 см, а важить такий меч 4 кг 200 грамів. Його ще називають ланцетом, лопатою, по-різному. З цим мечем працює дві особи. Бажано хлопець і дівчина. Хлопець – з мечем, дівчина – садить саджанці в лунки. Для створення лісових культур ми будемо використовувати трьохрічні саджанці дуба звичайного. Як бачите, у них виділяється три частини – стовбурець, коріння, а поміж ними – коренева шийка, з якою має рівнятися рівень землі. Можна опустити саджанець на один сантиметр нижче кореневої шийки, це не зашкодить. Якщо ж посадити глибше, кора припариться і деревце захворіє, коли ж шийка опиниться над землею, коренева система отримає сонячний опік і саджанець загине. При садінні не поспішайте, витиснувши лунку, вставте туди саджанець, щільно притисніть мечем корінь, для контролю можете спробувати потягнути за чубчик вгору, якщо він не рухається, посаджено якісно. В добрий час, як кажуть, до роботи...»
Хлопці й дівчата, дорослі й діти займають усі двадцять рядків. Усім вистачило і мечів Колесова, і рукавичок. Робітники та майстри лісу селекційно-насіннєвого центру, змочивши у глиняній бовтанці корінці, розносять саджанці садівничим лісу.
– Наше завдання дійти до сонця, там буде тепліше, – мовить хтось із учасників акції.
Через кожні 50 см з’являється нова лунка, а в ній –трьохрічний дубочок. О, скільки ж йому доведеться перебачити у цім лісі дощовиць, завірюх, буревіїв. Не раз будуть дивитися в очі блискавицям та колючим вітрам. Але на всі ці дубочки чекають і добрі часи – лагідний вітер, теплі дощі, мрійний сон узимку, сонячні дні і зоряні ночі, і пташині співи, і вдячність від хрюк, сойок, мурах та жучків... 
Заступник голови Підгайцівської ОТГ Леонід Гроголь, який разом із сином вів свій рядочок дубочків у майбуття, зупинившись на мить, мовив: «Для мене ця акція не перша в житті, а ось синові запам’ятається як посвячення у лісові лицарі. Підтримувати озеленення планети – це моє життєве кредо. Відтепер буде і синовим. У Підгайцівській громаді багато релігійних конфесій, усі вони активні, допомагають громаді. Ми намагаємось їх залучати до громадських справ. Сьогодні участь у висаджуванні молодих дерев бере Церква Спасіння, що знаходиться на вулиці Дубнівській Підгайцівської ОТГ. До неї ходять різні люди, та сьогодні усіх їх об’єднала ця всесвітня зелена толока. 
– Усміхніться, – кажу до тата з сином. – Буде для історії.
 
Вальдорфська діброва
– Торік ми зібрали жолуді у Струмівському лісі та висадили свою андорську діброву у паперових кухликах, – це вже на іншому рядку розповідає вчитель продовженого дня Луцької вальдорфської школи Юлія Степанова. – Коли їм стало там затісно, з підвіконня пересадили у міський парк. Не знали, що можна ростити до трьохрічного віку…
– Хто з вами садить дубочки?
– Тут моя донька-першокласниця Уляна, другокласниці Луцької гімназії №4 Юстина Вусенко та Анастасія Бубало і її брат-дев’ятикласник Київської атмосферної школи Данило.
– А чим славиться вальдорфська школа? – цікавлюся в Уляни Степанової.
– У нас дуже довгі перерви, ми ліпимо з воску різні фігури, багато малюємо, граємо на флейті і займаємось рукоділлям, а тепер ось ще й деревця садити навчимось. 
Серед найменших творців лісу й Миколка Балясевич. Працює заповзято – ставить саджанці у лунки, носить посадковий матеріал, ще й татові з братом допомагає. Здивував своєю працьовитістю.
– Я ходжу у 2-А клас Лищенської школи, моя вчителька Наталя Володимирівна вчить читати і писати, а ще любити нашу рідну Україну. Я вже саджу дерева другий рік. Це ось з мечем Колесова – мій дядько Саша, він приватний підприємець. А на сусідньому рядку дубочки садять мій старший брат-восьмикласник Лищенської школи Роман і тато Юрій. Він у нас працює єгерем в УТМР, тут його обхід, він допомагає лісівникам створювати ліси вже багато років. 
Двоє друзів-семикласників Піддубцівської та Підгайцівської ЗЗСО Павло Мельник (зі Струмівки) та Данило Стельмащук встигли виробити власну технологію посадки – спершу зробити десяток-другий лунок, тоді посадити в них дубки, а відтак почергово добре затиснути лезом меча в землі корінці, ще й черевичками зверху землю притоптати, щоб добре велося малим деревцям. 
– Скільки дерев посадили особисто? – запитую у координаторки акції.
– Багато, – мовить Юлія Вусенко. – Спершу брала на облік кожне посаджене деревце, та дуже скоро збилася з ліку. Загальну кількість по Волині й Україні знаю, а своїх – вже не лічу.  
– Садіння лісу дуже клопітка і важка робота, – мовить лісничий ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Леонід Марчук, що разом з усіма садить дубки. – Дивіться, який масний чорнозем. Тут не так і просто пробити лунку, потрібно прикласти неабияку силу. Навіть для дорослого чоловіка це заняття не з легких. А ніхто й виду не подає, що важко. Усі – діти, молодь і старші – працюють на совість, стараються, допомагають один одному. Це добра лісівнича школа. З них вийдуть хороші природолюби.
Долучився до орудування мечем Колесова і ваш скромний писарчук. Допоміг подружжю луцьких підприємців Сергію та Оксані посадковим матеріалом, а ще спробував копати лунки, садити і притоптувати саджанці. Насправді, важке і дуже відповідальне заняття, бо рівненько і за всіма правилами на рівні шийки посадити дубочок – завдання не з простих. Можете самі спробувати…
– Щасливі ті люди, що плекають яблуньки та груші в своїх садках, двічі щасливі ті, хто має можливість садити лісові деревця! 
…Не пройшло й кількох годин, як діброва для планети Земля була створена. З цікавості хлопці стали рахувати, хто скільки дерев посадив. У рядку нарахували по двісті дубочків, перемножили на двадцять – вийшло 4000 деревець. 
– Скільки ж сіянців та саджанців вирощує ваш лісорозсадник? – поцікавився у директорки ДП «ВЛСНЦ» Тетяни Неводнічик.
– На цю лісокультурну кампанію ми виростили у лісорозсаднику 1 млн 200 тис. сіянців дуба, 800 тис. сосни звичайнї, 200 тис. модрини європейської, а ще горіха чорного, аличі, спіреї… Останню беруть для створення ремізів. Посадковий матеріал вирощуємо для інших лісгоспів, бо ж у нас головного користування практично нема, у цьому році наші саджанці закуповували Маневичі, Колки, Рожище, Ківерці, Турійськ, Прибузький лісгосп, «Любешівагрліс» і Любешівське державне ЛМГ. Повністю продали ялину європейську, сосну звичайну, 100 тис модрини, ще 100 тис. залишилося. Модрину купують лісгоспи, які мають багаті грунти – Колки, Ківерці, Цумань, Турійськ, Прибузьке.
– Хто, окрім вас, організаційно забезпечував цю акцію? 
– Майже усі наші працівники, – мовить Тетяна Леонідівна. – Ось, мов бджілка яка, літає наша виконувачка обов’язків головного лісничого Ірина Касянчук. Вона – з родини вчителів, дуже розумна і старанна лісівниця. Хоч вже і має вищу освіту, бо ж закінчила лісове і садово-паркове господарство ВНУ імені Лесі Українки, продовжує цікавитися практичною стороною справи, їй все треба, усім цікавиться, старається все знати, читає, в рослинах і деревах розбирається. Тут і наші головний бухгалтер, кадровик, майстри лісу, всі інші працівники.
…Втомлених садівничих чекав солодкий сіл – березовий сік, печиво та цукерки, головне ж – добре слово та подяка від організаторів та господарів акції.
...Хтось із найменшеньких садівничих таки побачить цю акційну діброву у всій своїй красі... Нам же, старшим, залишається втішатися лиш надією, що праця піде на добро і за століття або й два ця діброва стане справжньою всепланетною перлиною. Хіба такого бути не може?!. 
– Що передувало цій акції і як вона проходить у нашім краї? – поцікавився у координаторки «Озеленення планети по Волинській області» Юлії Вусенко.
– В області проходить добре, тому що у нас підписані меморандуми з облдержадміністрацією, держлісагентством, містами Володимир-Волинським та Нововолинськом, долучили й найбільші територіальні громади, – мовила Юлія Василівна. – Люди включилися...Всі розуміють свою відповідальність, робимо ж це для Планети, а значить – і для себе та своїх дітей. Для майбутнього. Хочеться, щоб ми всі разом поновлювали ліс і давали можливість оновлюватися нашій планеті. Основний посил нашої акції – спонукати людей садити дерева. У деяких країнах задля цього є навіть вихідний. Наприклад, в Китаї. У цей день люди виходять і кожен садить своє деревце, бо розуміють свою відповідальність перед дітьми, які в нас ростуть. Хочеться, аби ця акція стала більш популярною на Волині, в Україні і в світі. Минулого року в «Озелененні України» брало участь 53 тис. волонтерів і ми висадили 2 млн дерев. В  цьому році Волинь дала найбільшу кількість волонтерів, що долучилися до висадки дерев. А завдяки співпраці з Держлісагентством, Волинським ОУЛМГ у нас є можливість садити ліс ось так вже на підготовлених ділянках. Я переконана, що ця християнська молодь, яка прийшла, посадила ліс, точно буде налаштована на те, щоб посадити деревце ще й у себе біля будинку. На сайті нашого проєкту є інтерактивна мапа. Кожен, де б не проживав, може сфотографувати локацію, де висадив своє дерево, надіслати нам. А ставши таким чином учасником акції, побачити, як на планеті в різних країнах світу люди виходять до висадки. Ми ж даємо інформацію, де є ці локації, запрошуємо людей. Ось і сьогодні велика кількість людей – це ті, хто почули про нашу акцію і захотіли до неї долучитися. А це мешканці Ратнівщини, Ковельщини, інших районів, великих міст і маленьких сіл. Є дуже велика кількість людей, які кажуть, що і в їхніх населених пунктах потрібно озеленювати парки і сквери. 10 квітня, як мовиться, – час Ікс, але сама акція триватиме. 
Впродовж місяця ми будемо фіксувати хто і де висадив сто або й одне деревце. На наступному тижні до озеленення планети долучиться ще декілька великих підприємств – СКФ, «Сімейна фортеця», наш партнер «Веставтохаб». І це дуже круто. У Луцьку на меморіалі ми вже посадили великі дерева – 10 гінко білоба, 10 кущів глоду, який і цвіте гарно, і дає смачні ягоди, отож птахи не так розноситимуть містом омелу, бо буде корм.
У Прилуцькому, який доєднався до обласного центру, депутати Луцької міської ради біля ставка висадять більше 600 саджанців дуба і 80 великих дерев, які ми закупили за кошти спонсорів та меценатів. Думаю, з кожним роком прихильників нашого руху більшатиме. Це буде щоразу популярніша історія і хотілося б, щоб саме так все і відбувалося. 
Сергій ЦЮРИЦЬ.
 
Довідково:
Організатором «Greening of the Planet» є український Благодійний фонд «Озеленення України» за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного агентства лісових ресурсів України. Акція «Greening of the Planet» є продовженням проєкту «Озеленення України», в рамках якого 17 жовтня 2020 року було встановлено рекорд України – висаджено 2 мільйони дерев за 1 добу. Також до заходу в онлайн-форматі долучалися представники дипломатичних установ:
Натачі Діас Агілери – Надзвичайний та повноважний Посол Куби в Україні, Микола Дорошенко –  Надзвичайний та повноважний Посол України в Узбекистані, Володимир Хоманець – Надзвичайний та повноважний Посол України в Тунісі. А на Волині напередодні, 1 квітня в овальній залі обласної ради відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво між обласною радою, облдержадміністрацією, обласним управлінням лісового та мисливського господарства та благодійною організацією «Благодійний Фонд «Озеленення України». Підписантами документу стали заступник голови облради Григорій Пустовіт, заступник очільника ОДА Олександр Троханенко, начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс, а також регіональний представник благодійної організації, депутатка облради Юлія Вусенко.