Товариство лісівників України

Новина


14
тра

Волинські лісівники оголошують конкурс дитячих малюнків

Стартував уже традиційний конкурс дитячих малюнків на тему «Безпека праці та здоров’я працівників при виконанні робіт у лісовій галузі очима дітей». Його проводять Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, обласні організації Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства.
– Головною метою конкурсу є активізація лісівничо-просвітницької діяльності з питань безпеки праці та здоров’я працівників на виробництві, – розповідає голова журі заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський. – Ми зацікавлені у вихованні майбутньої лісівничої зміни, яка б відповідально ставилася не тільки до своїх професійних обов’язків, любила природу і ліс, але й дотримувалася основних вимог на виробництві, дбала про особисту безпеку та гігієну праці.

– Цей конкурс проводиться вже вчетверте, – акцентує головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький, який безпосередньо опікується безпековим напрямком діяльності. – Лісівники прагнуть змалечку прищепити дітям відчуття власної відповідальності за своє здоров’я та безпеку, зокрема, під час перебування у лісі та на лісовиробничих комплексах, привернути їх увагу до гігієни та здоров’я працівників лісового господарства, стимулювати потребу знань з основ охорони та безпеки праці. З подібних конкурсів починається відбір найталановитіших для майбутнього навчання у лісівничих вишах, їх співпраця з державними лісогосподарськими підприємствами.

Звісно, у такий спосіб лісівники Волині прагнуть залучити учнів до спорту, здорового способу життя, головне ж – привернути їх увагу до прогресивних технологій майбутнього у сфері культури виробництва, зокрема, автоматизації виробничих процесів ведення лісового господарства. Ще одним із прагнень лісівничої громадськості є намагання об’єднати зусилля лісогосподарських об’єднань, наукових і освітніх закладів з метою створення умов для допрофесійної підготовки учнів в галузі лісівництва і активізація лісівничо-просвітницької діяльності з питань охорони праці та безпеки на виробництві.

Щоб взяти участь у конкурсі, учні шкільних лісництв, активісти екологічних гуртків та об’єднань, вихованці загальноосвітніх закладів освіти, будинків дитячої та юнацької творчості мають заповнити анкету і подати на адресу оргкомітету проєкти, ескізи, малюнки, графічні та художні роботи, виконані фарбами або олівцями.

Вже традиційно конкурс відбудеться у два етапи: перший (вперше онлайн) – на загальношкільному та рівні державних лісогосподарських підприємств до 29 травня, проте вже обговорюються пропозиції про його продовження до середини літа, другий (офлайн) – обласний,  до 1 вересня 2020 року. 

– Ці роботи на обох етапах будуть оцінювати конкурсні комісії, до яких увійшли фахівці в галузі лісівництва, охорони праці, науково-педагогічні працівники позашкільних і вищих навчальних закладів, наукових установ та організацій, представники громадських організацій, – каже голова Волинської обласної організації Товариства лісівників України, начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс. – Особливу увагу журі звертатиме на відображення юними художниками їх професійної обізнаності з теми охорони праці, процесами, що відбуваються у лісовій галузі, на композиційну довершеність малюнків, їх стилістичну витриманість, колористичну культуру, творчі ідеї та пропозиції у царині охорони здоров’я та безпеки працівників на виробництві у лісовій галузі, відображення сучасних методик безпеки та гігієни праці, охорони здоров’я працівників на виробництві у лісовій галузі, оригінальність та новизну, відповідність малюнків тематиці конкурсу.

Роботи, які зайняли перше місце на рівні державних лісогосподарських підприємств (першого етапу– онлайн), з поміткою «Конкурс «Безпека праці та здоров’я працівників при виконанні робіт в лісовій галузі очима дітей» в оригіналі і з бланком заявки, що додається, направляються на адресу Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства й беруть участь у конкурсі на обласному рівні (можна надіслати скан-копію за адресою: lis.volyn@gmail.com, opvoulmg@gmail.com).

– Нагородження переможців конкурсу кожного етапу організовується керівниками лісогосподарських підприємств, відповідних організацій Товариства лісівників України та профспілки працівників лісового господарства, – мовить голова облорганізації профспілки працівників лісового господарства Павло Матіюк. – На загальношкільному рівні –цінними призами та грамоти лісогосподарств і освітнього закладу. На рівні державних лісогосподарських підприємств:

I місце – до 700 грн

II місце – до 500 грн.

III місце – до 300 грн.

На обласному рівні:

I місце – до 1500 грн.

II місце – до 1000 грн.

III місце – до 700 грн.

На кожному рівні оргкомітети конкурсів мають право встановлювати додаткові заохочувальні нагороди.

Інформаційне забезпечення конкурсу здійснюється Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, Волинським обласним еколого-натуралістичним центром, підприємствами, установами та організаціями галузі області.

Адреса оргкомітету конкурсу:43010, м. Луцьк, проспект Волі, 30, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, прес-служба ВОУЛМГ, е-mail: lis.volyn@gmail.com, opvoulmg@gmail.com.