Товариство лісівників України

Новина


25
гру

Вітання Голови ТЛУ Юрія Марчука з Новорічно-Різдвяними святами

 
 Дорогі лісівники, колеги, друзі! Минає 2020-й рік. Рік великих сподівань, великих надій і великих розчарувань. 
Ми сподівалися, що експерти, які прийшли до влади, в уряд на початку року, змінять систему, в тому числі, систему фінансування, але на виході ми знову маємо те, що маємо: кадрові ротації, мінімальний бюджет підтримки, найбільші за історію України лісові пожежі, де лісівники, як завжди,  були на першій лінії вогню, де, якраз професіоналізм лісівників дав можливість зупинити вогонь на Житомирщині, на Луганщині, на Херсонщині…Безумовно, підтримка ДСНС – це дуже важливо, але потрібен час, що туди доїхати, щоб прийняти рішення, як гасити, а в цей час саме лісівники були на першій лінії вогню і ще раз показали, що лісове господарство міцне своїми колективами, і, разом з тим, потребує професійних кадрів і професійного управління. 
Я думаю, що це вже зрозумів уряд, коли вперше, більш як за 10 років у керівництво галузі прийшли лісівники не лише за освітою, а й за великим стажем роботи. І, безумовно, в галузі знову великі надії і сподівання на краще. 
Цей рік переоцінив цінності в кожній сім’ї тому, що від цієї хвороби ми втрачаємо більше людей, аніж сьомий рік на фронті. Це рік, коли кожна людина на власній шкурі відчула реформи в медицині, коли гроші ходили за пацієнтом і так його і не знайшли, коли лікарі, які працюють з надвеликим навантаженням почали масово виїжджати до сусідньої Польщі, коли знову ми залишаємося один на один зі своїми проблемами з великими надіями  і  сподіваннями. Це рік, який показав, що найцінніше, що є в людини – це здоров’я, його сім’я і колектив, де він працює. 
Але, разом з тим, це рік, коли народжувалися діти, онуки, це рік, коли діти йшли і йдуть до школи… Життя продовжується і, як би там не було, але триває навчання у школах, коледжах, університетах, готуються професійні кадри. Галузь працює і в неї достойні показники, не дивлячись на дуже непросту ситуацію в цілому у  промисловості України. 
2021 –й рік, який настане буквально через кілька днів, з моєї точки зору, має оцінюватися в лісовому господарстві через призму двох важливих істин: порядності і професійності. Порядності - в діях, у ставленні до колективу, у ставленні до роботи, до ветеранів. Професійності - в управлінських рішеннях, в управлінні колективами. 
Ми черговий раз доводимо право лісової галузі на роботу, черговий раз намагаємося пояснити черговим непрофесійним управлінцям різних міністерств, що лісове господарство – довгострокова система управління, яку не можна в один день реформувати, як вже багато чого реформували в нашій державі. 
Я думаю, що ці сподівання і ці оцінки в наступному році будуть на піку. Прийдешній рік буде політично непростим, бо це рік, коли політична влада відбуває половину свого терміну, коли результати повинні вже бути і результати мали б бути важливими. І в цьому непростому процесі – система лісового господарства, професійні рішення, порядність і особиста порядність керівників на всіх рівнях буде мати об’єктивну оцінку і від людей, і в державі. І одне неправильне рішення одного керівника, чи його непорядність може поставити негативну оцінку цілій галузі, як це вже було в попередній період. 
 Тому, з великою надією, з великими сподіваннями, з твердою вірою в те, що  лісове господарство в черговий раз пройде непрості і важкі перепони  і при прийнятті професійних рішень ми отримаємо найкращий ефект і для лісу і для людей. 
2021-й рік буде роком, коли інформація та інформаційні технології будуть швидко розвиватися і в прийдешньому році ми повинні зробити інформаційні технології базовими, це рік, коли інформація про ліс, лісівників буде на всіх шпальтах газет, журналів, радіо і телебачення. І ця інформація повинна бути позитивною. 
Це рік, коли Товариство лісівників України розвертає всю свою увагу до екологічного виховання, на роботу зі школярами, студентами, молоддю, засобами масової інформації. Ми розуміємо, що це є не менш важливим, аніж виконання промислових показників. 
Це рік, коли кожне управлінське рішення буде на вагу золота і ми твердо віримо, що в 2021-му році ми відпрацюємо і визначимо правильно систему управління лісовим господарством, розробимо нову податкову базу, приймемо ті законодавчі акти, які стануть базовими для лісового господарства не на один рік. 
Хотілося б вірити, що епопея з карантинами, з хворобами закінчиться вже навесні, і, безумовно, колективи запрацюють на повну силу. Хотілося б, щоб кожен працівник лісового господарства спокійно працював, отримував гідну заробітну плату, щоб в родинах ніхто не хворів, щоб ветерани відчували увагу і повагу, щоб до галузі держава ставилася, як до системи, яка дає екологічні, економічні і соціальні чинники на десятки років.
 Бажаю кожній родині, кожній людині, яка працює в лісовому господарстві, кожному колективу, в першу чергу, міцного здоров’я, щоб над Україною було мирне небо, щоб ми не втрачали кращих людей, які захищають наші передові рубежі, щоб усі управлінські рішення, які приймаються, були на благо кожного українця і кожного працівника лісового господарства. 
З прийдешніми Новорічно-Різдвяними святами!
Щиро і з повагою, Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук