Товариство лісівників України

Новина


29
вер

Вітаємо переможців XXIII Всеукраїнського конкурсу вальників лісу

2 дні тривали змагання XXIII Всеукраїнського конкурсу вальників лісу. Перший день змагань відбувався традиційно у Тетерівському лісгоспі, що на Київщині. Організаторами конкурсу є Державне агентство лісових ресурсів і Товариство лісівників України за підтримки компанії «Андреас Штіль». Там вальники показували майстерність у валці лісу, головне правило якої – дотримання техніки безпеки, бо професія вальника є однією з найнебезпечніших.
Другий день конкурсу вперше відбувався в межах міста. Цього разу він проходив на виставковому майданчику виставки «Лісдеревмаш» у столиці.
Тут  28 команд професіоналів і 5 юніорів змагалися на майстерність у п’яти конкурсних видах: заміні ланцюга бензопили, комбінованому і точному розпилюванні колод, обрізуванні гілок та звалюванні дерев, який відбувся напередодні у Тетерівському лісгоспі.

Перше місце серед професіоналів виборов Віталій Слюсарчук , представник компанії  «Андреас Штіль» із Сторожинецького коледжу.

Друге місце за  Юрієм  Брожком, вальником лісу Лугинського держлісгоспу Житомирського ОУЛМГ.

Третє місце посів Сергій Домашкін, який представляв Харківське ОУЛМГ.

У юніорів переможцем став Василь Рибак, який представляв Львіське ОУЛМГ, другий результат отримав Вадим Дзюба  із Сумського ОУЛМГ, третє також представник Львівського ОУЛМГ  Андрій Ільницький.

Звичайно, були привітання, грамоти і винагороди  від Держлісагентства, медалі і грамоти від Товариства лісівників України, призи  від спонсорів.
 Побажаємо всім вальникам майстерності і професіоналізму.

Довідка: У лісових насадженнях держлісгоспів щоденно виконують роботу понад 20 тисяч лісорубів. Крім того, такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Таким чином, чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік. Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт, за рівнем травмонебезпечності вона знаходиться на одному рівні з роботами у вугільній галузі. Гірка статистика свідчить: кожен мільйон кубометрів заготівлі деревини забирає одне людське життя. Робота вальника лісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від його майстерності залежить результат майже столітньої праці лісівників. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати з вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Висока професійна майстерність, вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу.