Товариство лісівників України

Новина


20
жов

Виступ голови Товариства лісівників України Юрія Марчука на IV з’їзді лісівників (початок)

Шановні колеги! IV з’їзд лісівників проходить у непростих умовах. На сході України йде війна, гинуть наші хлопці та мирні жителі, мільйони переселенців залишили домівки, наростає трудова міграція в ЄС. На цьому тлі наші проблеми сприймаються як незначні й оцінюються за принципом «покричать і запрацюють». Всі, кому не лінь, піаряться на проблемах лісу, не розуміючи, що спеціалісти, професіонали своєї справи виховуються десятиліттями.
    Український ліс бачив війни і революції, був домівкою та ресурсом відновлення країни, але ніколи не був елементом «піар-технологій». Політик думає про вибори, державний діяч – про власний народ. Це слова У.Черчіля. Нинішня політична система будується на критиці всіх і вся, а не на розвитку й досягненнях.
    Що ми маємо в підсумку:
- через падіння ВВП на 1 жителя країна перемістилась на 88-е місце в рейтингу ООН;
- недостатня увага розвитку промислового виробництва, випуску продукції з великою доданою вартістю призводить до зменшення доходів населення;
- надмірне податкове навантаження;
- щорічно на карті України зникає до 20 сіл;
- не бачать перспективи і масово, за спрощеною процедурою, їдуть на навчання в Польщу наші діти, наші студенти масово влітку збирають ягоди в Німеччині.
   Можна багато чого сказати ще у відповідь критикам… Однак не вважаю, що в цих проблемах винні лісівники. Ми, замість того щоб розвиватись, щоб думати про перспективи, змушені виправдовуватись. Так, немає безгрішних, і в лісовій сім`ї не без «уродів». Але в цьому залі представники 50-тисячного колективу вимагають поваги до своєї праці. Вимагають поваги до себе і своєї праці десятки тисяч ветеранів, які не працюють, адже ліс – це їхнє життя.
   25 тисяч осіб лісової охорони, економісти й бухгалтери, працівники лісорозсадників, автотранспорту та цехів переробки, вальники лісу – це той кістяк лісового господарства, який створює, доглядає та охороняє ліси, це і ви, шановні делегати з’їзду. 
    Понад 200 працівників мають державні нагороди, більше 150 – звання заслуженого працівника лісового господарства. Більше 1000 чоловік воювали в зоні АТО, майже 200 нагороджені бойовими відзнаками. Ми втратили на фронті 15 наших лісових побратимів, 4 загинуло від рук браконьєрів та лісопорушників. Прошу вшанувати їхню пам’ять хвилиною мовчання…

   Нині перед колективами стоїть ряд викликів. Про це вже сьогодні говорили:
1. Нестабільність у прийнятті законів, відсутність соціального захисту лісової охорони.
2. Невирішеним залишається питання державної підтримки лісового господарства.
3. Податкове навантаження одне із найбільших у Європі.
Накладаються й природні виклики, спричинені змінами клімату та соціальним станом людей у лісових селах, відсутністю робочих місць, що призводить до нелегальних рубок, браконьєрства, нелегального видобутку корисних копалин