Товариство лісівників України

Новина


03
чер

Випускниця Сопівського шкільного лісництва стала призером Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт

18 червня учасники щорічного Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, чиї роботи визнані найкращими на всеукраїнському рівні, в приміщенні Національного університету біоресурсів і природокористування України отримають дипломи переможців і подарунки від Товариства лісівників України.
Юліана Якименко, учениця Сопівського ліцею та активна учасниця шкільного лісництва, стала призером змагань. Дослідниця вивчала вплив стимуляторів на живцювання самшиту вічнозеленого, туї західної та ялівцю козацького. Куратором конкурсної роботи виступив Олег Соколов, провідний інженер по охороні та захисту лісу Коломийського лісгоспу.
«Спосіб живцювання досить поширений у садово-парковому господарствах, оскільки найбільш економічно доцільний, швидкий та ефективний для багатьох рослин, – розповідає дослідниця Юліана Якименко. – Навики правильного живцювання можуть стати в нагоді як в роботі ландшафтника, так і в щоденному житті, адже кожна людина бажає мати біля домівки сад, мріє озеленити ділянку вічнозеленою огорожею, створити «оазис» із декоративних порід. На базі шкільного лісництва, за сприяння Коломийського держлісгоспу, ми удосконалюємо власні навички з живцювання чагарникових порід, вчимося застосовувати стимулятори росту, а також визначати їх вплив на приживлюваність живців».
Чагарники туї західної, самшиту та ялівцю козацького були обрані дослідницею невипадково. Вони поширені на Прикарпатті, мають добру приживлюваність, їх активно застосовуються в зеленому живцюванні. Ці чагарники широко застосовують в озелененні вулиць, присадибних ділянок та ін.
На другий всеукраїнський тур Конкурсу було подано 30 дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв від обласних конкурсних комісій Вінницької, Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської. Хмельницької, Черкаської, Чернівецької обласних рад Товариства лісівників України.
Фахова конкурсна комісія розглянула отримані на ІІ-й тур конкурсні роботи і, на основі їх оцінки, склала рейтинговий список робіт. Дослідження аналізували щонайменше троє викладачів-науковців. Роботи оцінювали в розрізі 8 критеріїв: актуальність проблеми досліджень; новизна та оригінальність ідей, висвітлених в роботі; використані методи дослідження; наявність огляду теоретичних питань (аналіз вже існуючих результатів досліджень за обраною тематикою); практична направленість результатів; адекватність одержаних результатів; ступінь самостійності роботи та загальна якість оформлення конкурсної роботи.
Організатори зазначають, що у більшості конкурсних робіт проаналізовано актуальні питання екологічного та лісогосподарського спрямування. Важливо, що вже за шкільними партами учні переймаються проблемами сьогодення і майбутнього, шукають шляхи для їх вирішення.
Нагадаємо, щорічний Всеукраїнський конкурс дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв у 2021 році присвячений 30-річчю Незалежності України та 100-річчю від дня народження Бориса Лук’янова, міністра лісового господарства України в 1966-1979 роки.
Вікторія Пулик, студентка кафедри журналістики Прикарпатського національного університету України ім. В. Стефаника