Товариство лісівників України

Новина


03
сер

Вінницькі лісівники розводять крижнів та фазанів

Зовсім новий напрямок у роботі мисливського господарства держлісгоспів Вінниччини – це розведення крижня. Першими за цю справу взялися лісівники ДП «Дашівське ДЛМГ», які другий рік розводять пернатих у качатнику, а цього року ще й розпочали розводити фазанів.
  Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства займаються виробничою діяльністю комплексно, де немає дрібниць, кожен напрям є важливим. Лісгоспи працюють на самофінансуванні, тому постійно шукають шляхи надходження коштів, у тому числі і від мисливського господарства, побічного користування, реалізації різноманітного посадкового матеріалу.
   Найбільш активно в цьому напрямку працюють лісівники ДП «Дашівське ДЛМГ». Підприємство має статус досвідного, є спеціалізованим мисливським господарством і багаторічним лідером у питаннях ведення лісового господарсва.
   В мисливських угіддях з року в рік зростає поголів’я диких тварин. Тут таку велику увагу приділяють питанням кормовиробництва,облаштування кормових полів, вольєрного господарства, доведення щільності диких тварин до оптимального рівня.
   Минулого року у Дашівському ДЛМГ було споруджено качатник на території вольєру для напіввільного утримання мисливських тварин.
   Закупили маточне поголів’я крижня у кількості 70 голів. Цього року уже мають молодняк у кількості 150 голів. Каченят частково висиджують самки, а частково вигрівають у інкубаторах. Тут для крижня створені комфортні умови, наближені до природних, є доступ до водойми, регулярна підгодівля, догляд, охорона. Надалі планується розширення качатника, адже полювання на крижня – досить популярне серед мисливців нашого краю. Цього року сезон полювання на пернатих розпочинається 8 серпня.
   - Ми поки що починаємо цю справу. А от у майбутньому, розвівши достатню кількість качок, дашівські лісівники планують їх випускати у природне середовище, - розповів головний мисливствознавець підприємства І.В.Сірук. - Для водоплавної птиці це, звісно, водно-болотне середовище з відповідною рослинністю, очеретами, де би птиця мала змогу сховатися, безпечно вивести потомство, та відповідними природними кормами.
   А у мисливських угіддях Дашівського ДЛМГ таких умов достатньо. Адже крім природних джерел, лісових струмків, лісівники штучно споруджують водойми, розчищають замулені озера, щоб лісова дичина мала постійний доступ до водопоїв. Наразі в угіддях є 14 штучних лісових водоймищ для водопою диких тварин. А крім того,лісові угіддя мають сприятливі для дичини умови, спричинені віддаленістю від автомагістралей та крупних населених пунктів, тобто це і відсутність шуму, втручання людини.
   Однак птахівництво дашівських лісівників не завершується розведенням крижня. Цього року розпочали зводити фазанарій, уже закуплено кілька сімей дорослих фазанів у якості маточного поголів’я.
   Розведення фазана звичайного займаються уже кілька держлісгоспів Вінниччини, тому досвід є від кого перейняти. Сусідній Іллінецький лісгосп першим серед держлісгопів Вінниччини взявся за цю справу, а зараз вирощують фазанів гайсинські, крижопільські, дашівські лісівники.
   Фазан – досить вибаглива у догляді птиця, яку слід правильно годувати, напувати, вчасно доглянути. У нашій місцевості фазан не жив раніше, він більш теплолюбний вид, який приживається у подільських лісах через зміни клімату.
   У розведенні фазана варто набратися терпіння. Але воно того варте, адже розводити «царську птицю» - на сьогодні дуже перспективна справа. А досвід показує: якщо дашівські лісівники за щось беруться, то успіх справи – гарантований!