Товариство лісівників України

Новина


16
лют

Віктор Чигринець: Ростити ліс для майбутніх поколінь справа благородна

Зібрати насіння, виростити якісний садивний матеріал, висадити сіянці в землю, а потім ретельно роками доглядати за ними, оберігати ліси від пожеж, шкідників, хвороб та браконьєрів і багато-багато іншого – все це щоденні клопоти лісівників. Про це у ході розгляду питання результатів лісокультурного виробництва у 2021 році та завдань на 2022 рік, що було внесено до порядку денного першого у 2022 році засідання колегії Сумського ОУЛМГ, доповів заступник начальника управління Олександр Забара.
Він наголосив, що на проведення комплексу всіх лісогосподарських робіт сумські держлісгоспи спрямували у 2021 році майже півмільярда  власних коштів. У сумі витрачених коштів – заходи з висадки молодого лісу та ретельного догляду за ним.

Відтак відтворили лісів на площі понад півтори тисячі гектарів, у тому числі створили 53,5 га захисних насаджень. Висіяли майже 10 га лісових розсадників та висадили близько 30 га плантацій новорічних ялин.

Заготівлю насіння лісових порід збільшили майже втричі. З запланованих 24,2 тонн заготовили 60,2 тонни.

Загалом доглянули молодого лісу на площі 14717 га.

На 121% до плану провели заходи з формування та оздоровлення лісів по ліквідній масі. Заходи по догляду за лісом по площі виконали на 102% та 114% по ліквідній масі, заходи в молодняках – на 104% по площі.

Оберігаючи ліси від пожеж, сумські лісівники створили 1288 км нових мінералізованих смуг та провели догляд за раніше створеними мінералізованими смугами протяжністю 11148 км.

Для висадки лісу у 2022 році вже підготовили 341,3 га ґрунту. «У цьому році ми продовжимо втілювати в життя Президентські ініціативи по програмі «Зелена країна». Ростити ліс для майбутніх поколінь справа благородна. Перед нами поставлені серйозні завдання. Тому, щоб мати необхідну кількість якісного садивного матеріалу у цьому році на базі Лебединського держлісгоспу планується відкриття нового лісонасіннєвого комплексу. Вже розпочаті проектні роботи. Сподіваємось, що завдяки спільній злагодженій праці до нашого професійного свята – Дня працівника лісу – комплекс буде запущений у дію», – підсумував розгляд даного питання начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець.