Товариство лісівників України

Новина


09
кві

Відкрите звернення Громадської ради при Держлісагентстві стосовно проєкту Державної стратегії управління лісами до 2035 року

Громадська рада при Держлісагентстві направила відкрите звернення стосовно проєкту Державної стратегії управління лісами до 2035 року адресу Міндовкілля та Кабінету Міністрів України.
Минулого тижня в режимі ZOOM – конференції відбулося засідання Громадської Ради при Держліcлісгентстві  України.  
 Це було перше засідання Громадської ради головуванням  новообраного голови Ради   Ігоря Лицура.
На засіданні  обговорювали положення про Громадську раду при Держлісагентстві, йшлося про удосконалення процедури оцінки впливу на довкілля в частині діяльності лісогосподарських підприємств і про зміни  в законодавстві.  Петро Лакида, зокрема,  сказав, що  в НУБіП сформовано групу вчених, фахівців, які можуть проводити роботи з ОВД, адже вони повинні здійснюватись фаховими спеціалістами з лісового господарства.
 Обговорювався і проєкт звернення до депутатів Верховної Ради України щодо підтримки законопроекту № 4197 «Про ринок деревини». Була висловлена пропозиція запросити представників бізнесових структур на засідання  Верховної Ради, коли розглядатимуться ці законопроекти. Громадська рада наголошує на необхідності створення прозорого ринку деревини та невиснажливості лісокористування. 
Голова Держлісагентства  Юрій Болоховець розповів про суть та принципи реформування лісового господарства і  наголосив на тому, що на даному етапі відбувається лише обговорення оптимальної моделі, яка дозволить галузі ефективно працювати. Головне завдання реформування – посилити низову ланку (лісництва). Лісництва мають отримати краще технічне забезпечення, підвищення заробітної плати.  Лісгоспи на сьогоднішній день мають всі технічні можливості оперувати більшими територіями. 
 Юрій Марчук зазначив, що зараз Верховною Радою розглядається перелік підприємств, які не підлягають приватизації і особливо важливо зараз уточнити,  щоб після реорганізації (укрупнення) і після зміни назв новостворені лісгоспи  не потрапили до списку підприємств, які можуть підлягати приватизації. 
Алла Оборська  звернула увагу на те, що після об’єднання лісгоспи знову мають пройти сертифікацію. Цей процес займе певний час, адже сертифікати отримували нинішні лісгоспи. 
Голова ЦК профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язий  зазначив, що громадськість має бачити,  які  саме рішення приймаються Держлісагентством, а О. Філь висловив застереження, що громадськість не знає, який саме варіант Державної стратегії управління лісами до 2035 року приймається Міндовкілля.
Юрій Марчук нагадав, шо минулого року відбулася нарада групи експертів з обговорення проєкту стратегії розвитку лісового господарства, за підсумками якої на адресу Міндовкілля були направлені пропозиції та зауваження до проекту Державної стратегії управління лісами до 2035 року. Проте, в проєкті, оприлюдненому на вебсайті Міндовкілля, питання створення єдиної компанії (Єдиного суб’єкта господарювання) залишилось.
За підсумками засідання Громадською Радою прийнято рішення -запропонувати Держлісагентству прорахувати економічну ефективність даної реформи, розробити чіткий та юридично виважений план реформування лісового господарства в часовому вимірі; рекомендувати Держлісагентству   не допустити звільнення працівників лісового господарства без альтернативи працевлаштування; направити відкрите звернення Громадської ради при Держлісагентстві стосовно проекту Державної стратегії управління лісами до 2035 року на адресу Міндовкілля та Кабінету Міністрів України. 

Відкрите звернення Громадської ради при Держлісагентстві стосовно проекту Державної стратегії управління лісами до 2035 року: (додаток)

Беручи до уваги, що пропозиції Громадської ради при Держлісагентстві, зазначені у відповідному листі Громадської ради від 11.09.2020 №71 не враховані або враховані лише частково у проєкті Державної стратегії управління лісами до 2035 року, підготовленого Міндовкілля, ми, в черговий раз заявляємо про не підтримку ідеї створення суб’єкту господарювання державної форми власності, про що неодноразово зазначалось як на засіданні робочої групи при Міндовкілля так і на першому лісопереробному форумі та його офіційному рішенні. Вважаємо, що закладені в проєкт Стратегії пропозиції щодо створення суб’єкту господарювання державної форми власності, суперечать ініціативі Президента України про децентралізацію  і виведуть з-під впливу обласних Рад і обласних державних адміністрації прийняття управлінських рішень щодо ведення лісового господарства на місцях та розвитку деревообробної галузі в регіонах. Непродумане реформування інституційної структури лісового господарства матиме непоправні втрати для екології й економіки держави та соціальної сфери, на що вказує досвід багатьох країн Європи. Наголошуємо, що необґрунтоване реформування галузі, яка має виключне значення для розвитку сільських територій, забезпечує роботою та податками місцеві громади, призведе до підвищення соціальної напруги та зниження добробуту громадян в регіонах.
Вимагаємо врахувати наші зауваження, та звертаємо Вашу особливу увагу на пункт 1.3 розділу 4 Стратегії і просимо Вас викласти його в такій редакції:
«Ведення економічної діяльності у лісовій галузі здійснюється державними лісогосподарськими підприємствами із збереженням за підприємством статусу юридичної особи, а також заборони їх приватизації. 
Основними завданнями діяльності державних лісогосподарських підприємств є:
організація ведення лісового господарства охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;
ведення мисливського господарства, охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду;
оновлення основних засобів та матеріально-технічної бази лісогосподарських підприємств, забезпечення підприємств сучасним обладнанням для лісовирощування, охорони та захисту лісів;
здійснення заходів зі збереження біорізноманіття;
ведення рекреаційної діяльності;
популяризація серед населення значення збереження і раціонального використання лісів; 
залучення громадськості до справи відтворення та охорони лісів.
Просимо Вас оприлюднення зауважень, отриманих в ході публічного обговорення, в процесі підготовки стратегії та аргументи щодо їх відхилення (що передбачено постановою Кабінету Міністрів України №996 від 03.11.2010).
  З повагою,
Голова Громадської ради при Держлісагентстві       Лицур І.М. 

Файл для перегляду:
GR_DALRU_zvernennja_Strategija.pdf336 Ki