Товариство лісівників України

Новина


25
бер

Відбулося онлайн-засідання розширеної колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

Генеральний директор Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання Віктор Мельниченко доповів щодо стану організації проведення національної інвентаризації лісів. 
“На сьогоднішній день опрацьовується порядок проведення національної інвентаризації лісів. Ми розділили всю територію України на квадрати та визначили місцезнаходження інвентаризаційних ділянок. Щороку будемо обстежувати близько 3,5 тисячі лісових інвентаризаційних ділянок. Передбачено, що польові роботи триватимуть 5 років і 1 рік - на підготовку аналітичного звіту. В першому циклі інвентаризаційних робіт проміжний аналітичний звіт буде підготовлено за результатами перших двох років інвентаризаційних робіт. Наразі проєкт порядку знаходиться в розгляді Кабінету Міністрів України, але виконання польових робіт стане можливим не раніше, ніж за 3 місяці після врегулювання всіх нормативних питань”, - зауважив Віктор Мельниченко.  
Щодо стану охорони праці на підприємствах галузі доповів головний спеціаліст відділу використання лісових  ресурсів Андрій Мусійовський.
“Профілактика виробничого травматизму була і залишається для нас актуальним питанням. Держлісагентством проводиться систематична робота щодо поліпшення умов праці та організації безпечної роботи відповідно до Закону України про охорону праці. Згідно з матеріалами розслідувань однією з причин нещасних випадків зі смертельними наслідками є недостатній контроль за безпечним веденням робіт. Тому у 2020 році проведено навчання з питань охорони праці керівників структурних підрозділів лісогосподарських підприємств. Відповідне навчання пройшли 232 лісничих, 58 начальників нижніх складів, 26 керівників деревообробних цехів, 16 начальників автотранспортних цехів та 17 голів обласних організацій профспілок”, - повідомив Андрій Мусійовський. 
Заступник  Голови  Державного агентства лісових ресурсів України з питань цифрового розвитку,  цифрових трансформацій і цифровізації Victor Smal виступив із доповіддю щодо цифрової трансформації у сфері лісового господарства.
“Ми розробляємо єдине цифрове середовище лісової галузі України. Серед інших його компонентів, значну увагу ми приділяємо напрямку детекції джерел загоряння. Першим інструментом збору даних будуть локальні мережі із використанням IP-камер. Суб’єкти господарювання мають бути першими, хто отримує інформацію про загоряння на своїй території. На допомогу цьому методу будуть залучені дані із космосу. Регулярний доступ до інформації із супутників  та їх аналіз на предмет температурних екстремумів значно підвищать шанси на фіксацію пожеж на ранніх стадіях. Третім інструментом отримання даних стане Телеграм-бот, за допомогою якого будь-хто зможе повідомити точне місце загоряння. Крім того, за допомогою цього інструменту комунікації громадськість матиме змогу оперативно повідомляти не тільки про пожежі, але і про незаконні рубки, полювання, формувати запити до Держлісагентства”, - зазначив Віктор Смаль.
Генеральний директор державного підприємства «Лісогоподарський інноваційно-аналітичний  центр» Yurii Sotnyk, у свою чергу, підняв важливі питання щодо обліку реалізації деревини.