Товариство лісівників України

Новина


07
лип

Від вихованця учнівського лісництва – до справжнього лісівника

Лісівники Вінниччини багато зусиль вкладають у створення та підтримку учнівських kісництв. І недарма, адже певний відсоток їхніх випускників свідомо обирають професійний шлях лісівника. Таким чином лісгосп уже з юних років плекає майбутні лісівничі кадри для свого підприємста.
У Крижопільському лісгоспі нині на посаді інженера з лісових культур працює Денис Назаренко. Учорашній вихованець учнівського лісництва уже цього року сам садив ліс із юними лісівниками свого ж рідного «Паростка». Але уже у ролі дипломованого лісівника.
Денис Олександрович Назаренко сьогодні є наймолодшим співробітником лісгоспу. Він ще досі заочно навчається. У минулому він вихованець учнівського лісництва «Паросток», яке багато років функціонує при Крижопільській ЗОШ №2 (середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 ім. воїна-інтернаціоналіста С.В.Гаврилюка смт Крижопіль Вінницької області) на базі Заболотненського лісництва ДП «Крижопільський лісгосп».
Це, дійсно, одне із найсильніших учнівських лісництв лісгопів Вінниччини, а їх є на сьогодні аж 50. Багато років школу очолювала Валентина Михайлівна Чабанюк (нині працює на посаді заступника селищного голови). Директорка, що відзначається прогресивними погдядами та активною громадянською позицією, разом із сумлінними педагогами-наставниками та крижопільськими лісівниками активно вболівала та вболіває за долю учнівського лісництва. Спочатку керівником була Руслана Абрамова, сьогодні з юними лісівниками займається Оксана Мала.
Денис зізнається, що саме участь в учнівському лісництві мала вирішальний вплив на вибір майбутньої професії. Має диплом Заболотненського вищого професійного училища №31 (професія «Єгер. Лісник»), далі вступив на навчання до Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), де отримав диплом бакалавра за спеціальністю «Лісове господарство». На сьогодні є студентом 5-го курсу цього ж закладу.
Минулого року у звязку з карантином навчальний процес був переведений у дистанційну форму, тому Денис прийняв рішення перейти на заочне навчання. А позаяк у лісгоспі з’явилась вакансія, то сама доля веліла розпочати трудовий шлях. Попередник на цій посаді, Микола Олександрович Бобошко, перейшов працювати
мисливствознавцем лісгоспу. Але і він, і головний лісничий, й інші спеціалісти щиро допомагали молодому фахівцеві освоїтися і отримані у вузі теоретичні знання вдало втілити у практичній діяльності.
- Ми гордимося, що на нашому підприємстві працюють молоді кадри. Особливо радують старання, сумлінність та  відповідальність у роботі, розуміння важливості лісівничої галузі, перспективність працівника. Все це і є у випадку з Денисом Олександровичем, - зазаначає директор підприємства Володимир Васильович Цимбалюк. – Немалу роль у професійному становленні молодої особистості має вплив учнівського лісництва. Адже юні лісівники упродовж багатьох років навчання у школі саджають ліс, допомагають у заготівлі лісового насіння, відвідують уроки природи, беруть участь у наших просвітницьких заходах. І в дітей на свідомому рівні
закладається любов до лісу та чітке розуміння, для чого працює лісівник і яка важка його праця.
Сьогодні посада інженера з лісових культур передбачає виконання ряду важливих завдань, які не допускають помилок у роботі. У переважній більшості доводиться мати справу із працівниками набагато старшими за віком та професійним досвідом.
- Ні, з цим абсолютно немає проблем. Наші лісівники – відповідальні, старанні, тому мій вік не є недоліком у виконанні посадових обов’язків, - каже Денис Назаренко.
Велику увагу і багато часу Денис присвячує базовому розсаднику, який знаходиться у Заболотненському лісництві. Знає тут кожну ділянку, кожен рядочок посівного чи шкілького відділення. І теплиці, і парникове
відділення, і плантація малини – всюди має бути порядок!
Навесні цього року до весняної лісокультурної кампанії у межах акції «Створюємо ліси разом» долучились і юні лісівники учнівського лісництва «Паросток». Перед початком роботи для школярів інструктаж із техніки безпеки та методів садіння провів Денис Олександрович.
- Я теж не один раз раніше садив із крижопільськими лісівниками ліс, тому добре знаю, які можуть бути помилки у цій роботі, і одна із них – легкий одяг, – згадує Денис Назаренко. – тому попередив дітей, що на лісову ділянку треба тепло одягатися, адже весняне сонце – оманливе! А взагалі приємно працювати з учнями своєї рідної школи, вихованцями свого учнівського лісництва і навчати цієї благородноїсправи уже наступне покоління українців!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ