Товариство лісівників України

Новина


26
лис

Василь Кузьович: «Любиш ліс і природу – купуй живу новорічну ялинку»

В Україні розпочалася щорічна «ялинкова кампанія», в рамках якої державні лісогосподарські підприємства приступили до заготівлі новорічних дерев і охорони шпилькових насаджень. До Нового року підприємства мають намір заготовити і реалізувати новорічних ялинок в обсязі 500 тисяч.
Голова Держлісагентства Василь Кузьович: «Головні атрибути новорічних свят були вирощені підприємствами галузі на спеціально відведених для цього плантаціях». Очільник галузі відмітив: «Якщо любиш ліс, то варто купувати живе новорічне дерево. По-перше, це екологічно безпечні дерева, по друге – це важлива стаття заробітку для державного лісогосподарського підприємства, і по-третє – всі європейські країни та жителі перевагу надають саме живим новорічним деревам».
 
«Це міф, що нібито купуючи пластикову ялинку ти зберігаєш дерево. Ліс – відновлювальний ресурс і ялинки, які вирощуються на спеціальних плантаціях роблять свій внесок в очищення повітря і його насичення киснем. Що таке пластикова штучна ялинка? Це нафтова свердловина, це труба через ліси і поля, це хімзавод, недалеко від якогось міста. І навіть якщо пластикову ялинку ви купуєте рідко, ви все ж підтримуєте не ліс, а хімічну промисловість, яка знищує навколишнє середовище. Звідси простий висновок. Любиш ліс і природу - купуй живу ялинку».
 
Ялинки для реалізації також будуть заготовлені під час рубок догляду за лісом. Такі способи мінімізують шкоду для навколишнього середовища. Окрім того працівники державних лісогосподарських підприємств також реалізують ялинки в горщиках.
 
Поступове зниження заготівлі новорічних дерев обумовлено декількома вагомими причинами. Деякі громадяни обирають ялинки в горщику, а деякі – мотанку, а хтось – штучну. Ялинки в Україні можна придбати для кожного на його вподобання.
 
Окрім заготівлі новорічних дерев на спеціальних плантаціях, заготівля новорічних ялинок проходить у формі рубок догляду за насадженнями, коли прибираються такі, які відстали в рості дерева, а не по типу «що впаде в око, то і зрубав». На кожну ялинку є спеціальний дозвіл. Державні підприємства також виходять з досвіду минулих років, коли пропозиція іноді перевищувала попит. Не можна виключати і такий болючий фактор, як масове всихання ялиці, ялини та сосни через несприятливі кліматичні зміни в природі. Працівники лісових господарств зацікавлені в тому, щоб шпилькові лісонасадження, які не спіткала ця сумна доля, росли і далі, продукуючи кисень і виконуючи масу інших природоохоронних завдань».
 
Голова Держлісагентства також додав: «Найближчим часом повсюди почнуть відкриватися ялинкові базари. Говорячи про вартість новорічних ялинок, можна відзначити, що деякі державні підприємства залишили ціни на рівні минулого року, а якщо десь і підняли, то сталося це в силу інфляційних процесів. До майбутнього Нового року відпускна гуртова ціна за одне дерево становитиме в середині 75 гривень. Ялинка від 1 до 2-х метрів буде відпускатися лісгоспами за ціною від 47 до 120 грн грн. Таким чином, вартість самого затребуваного на споживчому ринку сегмента товару не змінилася. А ось вже з подальшим зростанням самих новорічних красунь виросли і розцінки. Лісові красуні висотою від 2 до 3 метрів підприємства, підпорядковані Державному агентству лісових ресурсів України, реалізують в межах 150 гривень.
 
Державне агентство лісових ресурсів нагадує споживачам, що зазначені суми - це лише відпускні ціни лісових господарств. Як завжди подальшим поширенням новорічних ялинок займаються приватні підприємці, самостійно встановлюють ціни - в кінцевому підсумку новорічні ялинки обійдуться українцям як мінімум в два рази дорожче. Однак можна купувати ялинки на спеціальних ялинкових базарах, які облаштовані біля держлісгоспів.
 
Cлід наголосити на тому, що купувати варто тільки так звані «легальні» ялинки, оснащені захисними бирками для електронного обліку, які унеможливлюють обіг дерев, отриманих злочинним браконьєрським шляхом. Бирка зі штрих-кодом містить інформацію про походження деревця – область заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування. Завдяки цьому кожен покупець з власного смартфона може перевірити, звідки ялинка, яка прикрашатиме його оселю на Новий рік. Для цього потрібно зайти на сайт yalіnka.info та ввести номер бирки.
 
Другий, більш важливий для працівників лісового господарства України аспект «ялинкової кампанії» - охорона шпилькових насаджень від незаконної вирубки в передноворічний період. З цією метою на всіх підприємствам з початку грудня почнуть діяти мобільні рейдові групи зі співробітників державної лісової охорони, екологів і поліції, які прийматимуть участь в рейдах по охороні хвойних насаджень. Рейдові групи проводитимуть перевірку документів на право придбання, перевезення та реалізації новорічних деревець.
Порушники будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством. За кожне зрубане в передноворічний період хвойне дерево на порушників накладається штраф і стягується збиток. Браконьєр, який зазіхнув на зелену красуню, що росте на території лісового фонду України відшкодує від 520 до 2350 гривень.
Державне агентство лісових ресурсів України закликає всіх громадян країни активно включитися в роботу з охорони шпилькових насаджень. Якщо ви стали свідком лісопорушення, негайно повідомляйте про цей факт у найближче територіальне управління чи лісгосп, або телефонуйте на цілодобовий телефон Державного агентства лісових ресурсів - 0-800-604-473.
Контактні телефони обласних управлінь можна знайти на офіційному сайті Держлісагентства: http://dklg.kmu.gov.ua/