Товариство лісівників України

Новина


07
лют

Унікальний майстер лісу – пів століття на варті лісів Кам`янщини

Рух – це життя, а життя – в роботі! Цю просту, але таку важливу істину власним прикладом доводить майстер лісу Грушківського лісництва Кам’янського лісгоспу Григорій Іванович Ковтун, який сьогодні відзначає свій прекрасний 70-річний ювілей. У цю дату не зовсім вірять його близькі та колеги, проте це не помилка. Вже майже пів століття цей життєлюбний чоловік сумлінно працює, висаджує, доглядає та охороняє ліси у краї, де народився, і знаходиться в постійному русі та увесь час при роботі. А ще він цілковитий оптиміст та надзвичайно відкрита людина, яка щиро ділиться своїми життєвими секретами та досвідом.
   Народився Григорій Іванович 7 лютого 1950 року в селі Михайлівка Кам’янського району Черкаської області. Тут пройшло його дитинство, юність, молодість, тут, у рідному краї, зустрічає й свої поважні сімдесят.
   За освітою – тракторист, та напевно любов до могутніх лісів Холодного Яру та й сама доля звела чоловіка на лісівничу стежину. З 1971 року Григорій Іванович починає працювати у колгоспі села Михайлівка. Так склалося, що чоловіку довірили опікуватися колгоспними лісами, тож він працював лісником. У 1996 році ці ліси було передано до Кам’янського міжколгоспного лісгоспу, а на початку нового тисячоліття – до державного підприємства «Кам’янське лісове господарство». Тож Григорій Іванович продовжив опікуватися тими ж лісами – тільки вже на іншому підприємстві.
   Сьогодні його обхід – це 583 гектари лісових масивів, хоча у різні роки ця цифра була й більша. Проте це дуже непростий обхід, бо він не суцільний, а ліси досить розкидані територіально. Та не зважаючи на вік, до цього часу кожного дня Григорій Іванович долає десятки кілометрів, охороняючи ввірені йому лісові масиви. Кожен закуток тих лісів, кожне дерево і кожну місцину знає, як самого себе.
Бувало всякого, розповідає, патрулювати ліс доводиться і вдень, і вночі. Інколи влаштовували засідки й серед ночі, аби спіймати лісопорушників та вберегти ліс від незаконних рубок. Щороку висаджував молоді ліси, доглядав за ними та з гордістю спостерігав, як тендітні сіянці та саджанці перетворюються з роками у величаві  повноцінні насадження.
   «Скільки висадив лісу за ці роки, відразу так і не скажу, але то навіть не сотня, а більше тисячі гектарів. Вже як буду на заслуженому відпочинку, то й порахую. Але, напевно, той відпочинок ще не скоро буде, бо колектив поки мене не відпускає», – каже ювіляр.
   Цінують та поважають Григорія Івановича на роботі у Грушківському лісництві – має чимало різного рівня відзнак та нагород за сумлінну працю. Хоч колектив нині більш молодий і сучасний, проте не цураються звертатися за порадами до мудрого лісівника. За свій вік Григорій Іванович накопичив величезний досвід, тож добре знає методи, технології та важливі секрети лісівничої справи, характерні для тієї чи іншої місцевості, якими охоче ділиться з колегами. В свою ж чергу, чоловік переймає від молоді новий для себе досвід роботи з сучасними комп’ютерними технологіями.
   «Робота майстра лісу полягає не лише в охороні ввіреного йому лісового обходу. Він має також здійснювати прийом та відпуск лісопродукції із застосуванням системи електронного обліку деревини. Коли почали впроваджувати цю систему, то Григорій Іванович сказав – «буду йти…». Проте досить швидко навчився працювати з сучасними технологіями та у свої сімдесят виконує роботу на рівні з молодими спеціалістами, а часом й краще», – розповідає лісничий Грушківського лісництва Сергій Могила.
Переймається Григорій Іванович й кліматичними проблемами сьогодення, що мають пагубні наслідки для лісів – мова йде про всихання соснових насаджень, що в останні роки прогресує. Із власних спостережень чоловік зауважує, що нині загрозу всихання спостерігає й на інших породах, зокрема, на грабові.
   «Хоч це й робота, але я відпочиваю душею в лісі. Свіже повітря завжди налаштовує думки на позитивний лад, додає сил та енергії», – зауважує чоловік.
   Є в Григорія Івановича й улюблена місцина на обході. Туди приходить за натхненням, здоров`ям та душевною рівновагою. А ще саме там знаходиться його пасіка. Бджільництвом чоловік займається ще з 1971 року. Нині він має сімдесят два вулики. Допомагає займатися пасікою дружина Катерина. Має Григорій Іванович трьох дітей та дев’ятеро онуків, тож його насправді можна назвати багатим та щасливим чоловіком.
   Найголовніший свій життєвий секрет все ж таки вбачає в активному, а головне здоровому способі життя. Більше рухатись, ходити пішки – його життєве кредо. Свіже повітря, особливо лісове – це теж запорука гарного самопочуття. А ще кожного дня перед прийомом їжі чоловік обов’язково з’їдає ложку меду, – то так треба, каже Григорій Іванович.
   Лісівники Черкащини і особливо Кам`янського лісгоспу приєднуються до найкращих побажань та вітають ювіляра зі святом! Нехай доля буде прихильною, здоров`я міцним, а кожен день дарує щастя та наснагу! Активного Вам довголіття, шановний Григорію Івановичу, радості від життя та незмінного оптимізму!