Товариство лісівників України

Новина


19
бер

Українська школа мисливствознавців у Запорізькому національному університеті

На кафедрі біології лісу, мисливствознавства та іхтіології біологічного факультету готують фахівців з вищою освітою зі спеціальності 205 «Лісове господарство», освітня програма «Мисливське господарство»
   Під час навчання за спеціальністю 205 «Лісове господарство» за освітньою програмою «Мисливське господарство» студенти отримають знання з 25 дисциплін, основні з яких:

1)    Біологія мисливських тварин;
2)    Методи обліку мисливських тварин;
3)    Типологія мисливських угідь; 
4)    Упорядкування мисливських угідь;
5)    Оцінка якості продукції мисливства;
6)    Таксидермія;
7)    Правові основи природокористування;
8)    Організація мисливського господарства;
9)    Туристичні послуги;
10)   Основи дичерозведення;
11)   Вольєрне утримання об’єктів мисливської фауни;
12)   Основи нагонки та натаскування мисливських собак;
13)   Хвороби мисливських тварин.
   Отриманні знання будуть закріпленні на практиках в Азово-Сиваському національному природному парку (острів Бірючий: с. Садки, Херсонської області) та на біостанції університету (острів Хортиця, м. Запоріжжя). На протязі навчання студентам буде запропоновано участь в господарських та наукових роботах, які конче необхідні користувачам мисливських угідь, в регіональному навчально-науково-виробничому центрі «Екологія»
   Випускники кафедри можуть обіймати такі посади:
- фахівців обласних управлінь лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів,  Державних лісомисливських та лісових підприємств;
- мисливствознавців користувачів мисливських угідь різних форм власності;
- фахівців національних природничих парків, заповідників;
- інспекторів екологічних інспекцій Міністерства екології та природних ресурсів;
- фахівців кінологічних підприємств мисливського спрямування.

   Спеціальність є особливою. Завдяки фахівцям мисливствознавцям з рівнем вищої освіти бакалавр і магістр проводиться  реалізація державної політики и  галузі лісового та мисливського господарства. Їх професійна діяльність буде пов’язана з охороною, відтворенням та раціональним використанням ресурсів тваринного світу. Щорічна потреба для понад 100 молодих спеціалістів для 1000 користувачів мисливських угідь України різних форм власності.
   Сертифікати ЗНО: ЗНУ запрошує вас взяти участь
у безкоштовних пробних тренінгах ЗНО
   1) Українська мова   (> 100 балів)
   2) Біологія або хімія та література (> 100 балів)
   3)Математика (> 100 балів)

   Для  кращої підготовки до ЗНО запрошуємо на підготовчі курси, які проводяться  Запорізьким Національним Університетом!
   Примітка: Випускники коледжів різних спеціальностей мають можливість вступати до Запорізького національного університету на ІІ-ІІІ курс спеціальності 205 «Лісове господарство» за освітньою програмою «Мисливське господарство».
      Приймальна комісія :
    м. Запоріжжя, вул.Жуковського,66-Б, 2-й навчальний
   корпус ЗНУ, 1 поверх, каб.114,115.
   тел. +38(061) 289-12-68, 764-67-53сайт : www.znu.edu.ua
   Біологічний факультет: вул. Гоголя, 62, (ІІІ навчальний корпус) ауд. 312
   Випускаюча кафедра: біологія лісу, мисливствознавства та іхтіології
   вул. Гоголя, 62, (ІІІ навчальний корпус) ауд. 208-А
   тел. (061) 228-75-79, 228-76-15 сайт: forest.bio.dep@gmail.com

  З історії кафедри:  Кафедра мисливствознавства була створена у 1988 році. З 1998 року кафедра змінила структуру та отримала назву – мисливствознавства та іхтіології. З 2011 року кафедра має сучасну назву – біології лісу, мисливствознавства та іхтіології. Завідувачами кафедри були: д.б.н. проф. Лисенко В.І. (з 1988 по 1996 рр.); д.м.н. проф. Єщенко В.А. (з 1996 по 1998 рр.); д.б.н. проф. Домніч В.І. (з 1998 по 2004 рр.); д.б.н. проф. Серебряков В.В. (з 2005 по 2006 рр.). З 2008 і на сьогодення кафедру очолює д.б.н. проф. В.І.Домніч.
   З 1989 по 1993 рр. при кафедрі проводилися Всеукраїнські курси підвищення кваліфікації єгерів та голів райрад УТМР. Починаючи з 2001 року за підтримки Комітету лісового господарства України при кафедрі була створена госпрозрахункова науково-дослідна лабораторія біоресурсів навколишнього природного середовища. За період з 2001 р. і по сучасний період лабораторією було виконано роботи за госпрозрахунковим темам на загальну суму близько 900 тис. грн. для 60 користувачів мисливських угідь різних форм власності.
   За період з 1988 року підготовлено понад 700 фахівців мисливського господарства з вищою освітою – бакалаврів, спеціалістів та магістрів.
   На кафедрі захищено 5 кандидатських та 1 докторська дисертацій.