Товариство лісівників України

Новина


23
лис

Україна змогла досягти поставлених перед собою цілей під час кліматичної конференції у Глазго

На СОР26 у Глазго зібралися представники майже 200 країн світу та 120 світових лідерів. Це свідчить про те, що проблема зміни клімату наразі є головною не тільки на політичній арені, але й в інших сферах. Це підтверджує і той факт, що США та Європейський Союз значно посилили свої кліматичні амбіції. Рішення, що були прийняті в Глазго усіма країнами світу, спрямовані на спільну глобальну ціль – утримати глобальне потепління на рівні 1,5 С, хоча це стає дедалі складніше зробити і щоб досягнути такої мети глобальні викиди в світі мають скоротитися вдвічі до 2030 року. Такими словами почала свій виступ заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук під час прес-ланчу «Результати міжнародних кліматичних переговорів для України».
За словами пані Ставчук, Україна якісно виконала своє домашнє завдання в сфері кліматичної політики. Оновлений Національно визначений внесок України, який Уряд прийняв у липні цього року, є достатньо амбітним, але цілком можливим для реалізації. До того ж, завдяки заходам, які заплановані для реалізації другого НВВ, покращиться стан довкілля, зросте конкурентоздатність української економіки та поліпшиться якість життя людей у містах і громадах.  

Також заступниця Міністра відмітила, що українській делегації вдалось досягти одну з важливих цілей – домовитися про однакові умови звітування про досягнення кліматичних цілей для всіх країн світу. Цього року в рамках кліматичного саміту країни нарешті прийняли ключові рішення, завдяки яким була завершена «книга правил» Паризької угоди - вона регулює як саме буде впроваджуватися угода та як подаватиметься звітність щодо національно визначених внесків. Раніше щорічну детальну звітність про проведені реформи, що стосувались боротьби із зміною клімату, подавали лише розвинені країни, а за новими правилами детальні звіти мають подавати усі країни без винятку. Для України це нововведення не принесе ніяких змін, адже ми це робили і раніше. Також усі країни домовились щодо єдиного формату подання звітності з реалізації своїх національно визначених внесків.

«Що стосується фінансів, то Україна домоглась для себе рішення про фінансову підтримку розвитку потенціалу не тільки в тих сферах, що були окреслені раніше, але й у сфері адаптації до зміни клімату. Що є для нас важливим, адже ми вже розробили і ухвалили Стратегію з адаптації до зміни клімату до 2030 року», - відзначила пані Ірина.

СОР26 в Глазго засвідчив важливість проведення системної роботи в сфері зміни клімату в рамках національної політики, саме тому Уряд та Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів продовжуватиме роботу, яка була розпочата ще до Конференції.

«Наразі в Міністерства три основні напрямки роботи: розробка Плану дій з реалізації НВВ2 та фінансової стратегії, аби мати чітке розуміння яким чином будуть відбуватись усі необхідні трансформації, і третє – це підготовка рамкового закону, який має започаткувати елементи кліматичного врядування і координації усіх гілок влади задля реалізації кліматичних цілей України. Ці документи також допоможуть нам більш ефективно вести переговори з міжнародними партнерами та донорами для залучення міжнародних інвестицій та допомоги, адже чим більш чітким буде наш план дій та бачення того, що потрібно робити, тим більше ми будемо розуміти фінансові потреби та інструменти, які нам потрібні залучити ззовні для реалізації нашого НВВ2», - підсумувала Ірина Ставчук.