Товариство лісівників України

Новина


03
жов

Україна наздогоняє США за обсягом лісів, знищених пожежами — голова Товариства лісівників України

Цьогорічні пожежі в Україні знищили 150 тисяч гектарів лісу – лише влітку на Луганщині вогонь знищив 10% цих територій (близько 30 тисяч га). За цими показниками Україна наздогоняє США, де щороку пожежі знищують близько 200 тисяч гектарів лісу. Про це в етері Громадського радіо розповів голова Товариства лісівників України Юрій Марчук.
   «Таких масштабних пожеж як у цьому році – не було за всю історію України, – зазначив Марчук. – Перша причина – це зміна клімату, друга – це помилка Міністерства аграрної політики та продовольства у 2016-му році, коли вони відмовилися від державного фінансування лісового господарства на півдні та сході України. Ми єдина країна, яка 5 років не фінансувала протипожежні заходи у лісовому господарстві».

   Й додає, що до бюджету лісові підприємства щороку сплачують близько 6 млрд гривень, натомість держава на протипожежні заходи виділяє лише 250 тисяч гривень:

   «Це вдесятеро менше у порівнянні з тими сумами, які держава виділяла до 2010 року. На мою думку, частину з тих 6-ти мільярдів податків,  через Міністерство фінансів треба спрямовувати на заходи, які попереджатимуть такі явища у лісах – це збільшення кількості працівників на місцях, встановлення шлагбаумів, створення протипожежних канав, розривів, водойм, закупка нової техніки у ліси, аби машинам не треба було добиратися з міст. Для цього потрібна відповідна програма на 4-5 років», – каже Марчук.

   За словами Марчука, з 2011 року лісове господарство України не закупило жодної пожежної машини – усім автомобілям понад 10 років. При цьому, аби запобігти поширенню пожеж, у лісах має бути така техніка:

   «Залучення пожежних машин з інших областей – це звичайна практика, проте поки ця машина приїде з Полтави чи Харкова, вогонь може поширитися на тисячі гектарів, тому безпосередньо на місцях потрібно вживати заходів,  щоб не допускати цього, – каже голова Товариства лісівників України. – Також потрібна робота місцевої влади. Наприклад, коли метеорологи прогнозують сильні вітри, треба не допускати людей до лісу, залучати служби й силові структури до патрулювання лісів».

   Він додав, що сезон пожеж, ймовірно, ще не завершився, адже попереду очікується теплий жовтень, тому заходів треба вживати вже зараз.