Товариство лісівників України

Новина


28
сер

У закарпатських лісах встановлено понад 200 відеопасток (ФОТО+ВІДЕО)

«Задоволення» це не з дешевих, проте повністю себе виправдовує. Адже дозволяє виявити загоряння на ранніх стадіях, з високою точністю визначити координати пожежі і локалізувати її, поки вогонь не поширився на значні площі. До всього, камери допомагають лісівникам у боротьбі з незаконними рубками.
   На даний момент на території лісових господарств вже встановлено понад 200 апаратів. Камери відеонагляду також поставили і  на шлагбаумах, які унеможливлюють доступ до лісового масиву без фіксації. Встановлені вони по всіх лісогосподарських підприємствах. Більше всього камер в ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ», ДП «Великобичківське ЛМГ», ДП «Міжгірське ЛГ», ДП «Брустурянське ЛМГ» та ДП «Ужгородське ЛГ». Камери відеонагляду працюють у цілодобовому режимі.

   Роботи з установки систем тривають по всіх лісових господарствах краю. Директор ДП «Рахівське ЛДГ» Микола Грапинюк зазначив, що головною причиною виникнення пожеж є людська недбалість та необережність. Тому для попередження виникнення лісових пожеж в підприємствах здійснюється посилене наземне патрулювання лісових масивів.
   Оскільки лісові масиви ДП «Рахівське ЛДГ» знаходяться в безпосередній близькості до прилеглих населених пунктів, питання охорони зелених насаджень від недобросовісних відвідувачів стоїть особливо гостро.

   Микола Юрійович зазначає, що важливим є не лише виявлення фактів порушення лісового законодавства, а, в першу чергу, проведення профілактичних заходів для недопущення лісопорушень. Для цього працівники державної лісової охорони проводять цілодобові чергування на підприємствах, лісництвах, пожежно-спостережних пунктах і вежах та профілактичні рейди. За рейдовою бригадою закріплений автотранспорт, який оснащений GPS-трекером та засоби спостереження: фотопастки, камери відеоспостереження.
   Рейдують лісові масиви охоронці цілодобово, не є винятком вихідні та святкові дні. Наразі бригадами проведено 21 рейд з охорони лісу від лісопорушень та браконьєрства, під час яких виявлено 2 випадки незаконних порубок лісу в об’ємі 3,91 м3 . Матеріали передано до органів внутрішніх справ.