Товариство лісівників України

Новина


27
тра

У Крижопільському лісгоспі проведено спільні навчання з гасіння лісової пожежі

Понад 6 десятків лісівників, вишикуваних у спеціальних захисних протипожежних костюмах, оснащені відповідним інвентарем та технікою довели, що ДП «Крижопільський лісгосп» готовий гідно зустріти пожежонебезпечний період і дати належну відсіч можливому вогню. «Адже краще бути готовим до пожежі, навіть, якщо небезпека омине стороною», - зазначив директор підприємства Володимир Цимбалюк.
Під цим гаслом 25 травня на базі Піщанського лісництва ДП «Крижопільський лісгосп», в урочищі Княгиня, проведено спільні тактичні протипожежні навчання. У навчаннях була задіяна державна лісова охорона п’яти лісництв держлісгоспу (Піщанське, Рудницьке, Тростянецьке, Заболотненське, Радянське) на чолі з лісничими та директором, рятувальники ДПРЧ №27 смт Піщанка 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Вінницькій області на чолі з начальником Піщанського РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області О.В. Бендержицьким, представники поліції СПД №1 ВП №1 Тульчинського РВП, медичний працівник.
Чітко організували важливий спільний захід заступник директора ДП «Крижопільський лісгосп Сергій Вербіцький, головний лісничий Сергій Коваль, інженер з охорони і захисту лісу підприємтва Олег Абрамов, лісничий Піщанського лісництва Олексій Кушнір.
- Такі спільні тренування ми проводимо з метою відпрацювання взаємодії рятувальників і лісівників при гасінні лісових пожеж, - зазначив заступник директора С.О.Вербіцький. – Важливим є вивчення оперативно-тактичної характеристики лісництва, особливостей гасіння пожеж в екосистемах.
Напередодні відбулися підготовчі роботи, перевірка техніки, наявних модулів, відпрацювання навчальних етапів спільних тренувань на базі Крижопільського лісгоспу із залученням крижопільських рятувальників.
За вигаданою легендою, у польових угіддях, що межують із лісами Піщанського лісництва, виникло займання сухих рослинних решток. Вогонь, підсилений вітром, перекинувся на лісові угіддя, відбулося загорання підстилки. Лісничий оголосив виклик для працівників лісового господарства. Прийнято рішення про залучення до гасіння пожежі допоміжних засобів пожежогасіння лісгоспу. На місце пожежі прибуває пожежний модуль, державна лісова охорона.
Поки що локалізувати пожежу не вдається, і вогонь поширюється лісовою підстилкою. Повідомляють службу «101» про загоряння, на місце події прибувають рятувальники. Поліція «перекриває» проїжджу частину задля уникнення скупчення автотранспорту та забезпечення повноцінного доступу потрібної у разі збільшення площі загоряння техніки. Рятувальники вжили заходів щодо гасіння осередків займання лісової підстилки. Не було допущено перекидання вогню на лісові насадження, «низова пожежа» не переросла у «верхову». Спільними зусиллями умовну лісову пожежу ліквідовано.
Підбиваючи підсумки спільного навчання, директор підприємства В.В.Цимбалюк зазначив, що учасники заходу вдало відпрацювали основні етапи гасіння лісової пожежі: застосування ранцевих лісових вогнегасників, хлопавок, уміння працювати з пожежним модулем, створення мінералізованої смуги, яка перешкоджає поширенню низової пожежі. Смугу створювали з допомогою трактора МТЗ- 82 з агрегатом ПКЛ-70 та трактора МТЗ- 82 з агрегатом КЛБ- 1,7. Держпідприємство привело в належний стан пожежний інвентар, засоби зв’язку та техніку, пристосовану для гасіння лісових пожеж. Повністю оновлено захисні пожежні комплекти для всіх працівників державної лісової охорони (56 шт.). У кожному лісництві по одному пожежному модулю (усього 5 шт.), які містять кожен по 100 м  пожежного рукава, по мотопомпі. Усього лісництва мають 11 ранцевих обприскувачів, 125 лопат, 15 хлопавок, 15 грабель, 15 топорів, 40 відер, 20 вогнегасників, 5 бензопил тощо.
- Учасники навчань також показали готовність за потреби злагоджено діяти з пожежниками під час гасіння лісової пожежі та справилися із поставленими завданнями на відмінно, - зазначив В.В.Цимбалюк. - Сподіваюся, що ці вміння та професіоналізм, а також наш наявний інвентар, техніка знадобляться лише під час спільних навчань. Але минулорічний важкий пожежонебезпечний період і сильна засуха показали, що ми маємо бути готовими дати відсіч вогню за будь-яких обставин, аби вберегти наші ліси!
- У складі лісових насаджень нашої місцевості мало хвойних насаджень, що спрощує пожежонебезпечний період. Але і рятувальники, і лісівники мають знати, як діяти при великих пожежах в іншій місцевості та бути готовими надати допомогу в інших областях України. Як ми робили це минулого року на Житомирщині, у Чорнобильській зоні,- зазначив начальник Піщанського РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області О.В. Бендержицький. – Крім того, залишаються численні факти навмисного підпалу стерні, сухої трави, виникнення пожеж в екосистемах через людську необережність. Тому фахівці мають бути завжди напоготові. Лише особисте правильне ставлення людини до лісу та власна відповідальна поведінка стануть запорукою збереження зелених багатств нашого краю.
Крижопільські лісівники просять жителів Вінниччини дотримуватися правил протипожежної безпеки в лісі та особисто стати на сторожі лісів Вінниччини, не палити суху траву.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ