Товариство лісівників України

Новина


26
бер

У Корсунь-Шевченківському лісгоспі висівають жолудь, який зберігали у ставку

Нестандартні, проте дуже ефективні методи зберігання жолудя впровадили у Корсунь-Шевченківському лісгоспі. Тож наразі мають відмінний посівний матеріал для створення лісових культур дуба.
   А почалася ця історія ще 2018 року. Тоді спеціаліст Корсунь-Шевченківського лісгоспу Петро Гоголюк вирішив проекспериментувати і разом з працівниками Квітчанського лісництва заклав на зберігання 300 кілограмів жолудя у проточній воді одного з каскаду ставків, що знаходяться неподалік лісництва. Жолудь добре зберігся, був висіяний у лісі та мав практично стовідсоткову схожість.
   «Восени минулого року ми збільшили площу металевої конструкції, зробили жолоб для спускання та піднімання мішків. Занурили у воду три тонни жолудя дуба звичайного та червоного. Лісове насіння знаходилося там аж дотепер. І зараз маємо  відмінний посівний матеріал, який ідеально зберігся. А от від колег своїх знаю, що цього року є проблема з жолудем, який зберігали у траншеях, бо багато його зіпсувалося. Метод збергання у воді не новий, скоріше «забутий старий», проте в умовах зміни клімату доводиться експериментувати та змінювати підходи до лісовирощування. А ліс починається з насіння, тож цей напрямок надважливий», – зазначає Петро Гоголюк.
Жолуді, які дістають зі ставка, лісівники обробляють препаратом від грибка «Фундазол», замочуючи у розчині на 15-20 хвилин. А опісля цього доставляють у ліс.
   «Останній етап перед посівом – застосовуємо німецький препарат HUKINOL – засіб для відлякування диких тварин, що має досить специфічний запах. Таким чином ми впевнені, що наступні 3-4 місяці козулі та кабани не зайдуть на ділянку та не знищать молоді пагінці, які посходять», – додає Петро Гоголюк.

   Висівають жолудь механізовано, що значно економить кошти підприємства на оплату праці, у рази пришвидшує виконання робіт та дозволяє відійти від людського фактору.
   За словами помічника лісничого Квітчанського лісництва Євгенія Бзенка, «жолудів зі ставка» вистачить, щоб висіяти на площі близько 50 гектарів.  По лісництву заплановано створити лісових культур на площі 25 гектарів, тож як виконають свої поставлені завдання, поділяться насінням дуба з іншими структурними підрозділами Корсунь-Шевченківського лісгоспу.