Товариство лісівників України

Новина


14
кві

У ДП «Чернігівський лісгосп» запрацювала централізована система відеоспостереження за лісовими масивами

Для лісової охорони на сьогодні гаряча пора. Із настанням пожежонебезпечного періоду лісівники працюють у посиленому режимі, адже головне зберегти ліс від пожеж і не допустити поширенню вогню на лісові масиви.
Чи не в кожному районі Чернігівської області виникали пожежі в лісових масивах, які спричинили шкоду лісу й навіть житловим приміщенням в прилеглих населених пунктах. Головною причиною залишається людський фактор та порушення правил пожежної безпеки, - випалювання сміття, сухої трав’янистої рослинності вздовж доріг, в пустищах та сільгоспугіддях, які межують із лісовими масивами. Сильні весняні вітри та бездощові погодні умови сприяють швидкому розповсюдженню вогню на прилеглі лісові площі, створюючи загрозу для їх знищення.

- За даними Українського Гідрометцентру на Чернігівщині станом на сьогодні зберігається 4 клас пожежної небезпеки. Лише за минулий тиждень в лісових масивах Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» було 4 випадки лісових пожеж. Державна лісова охорона боролася з вогнем на площі понад 11 га.

- Лісові пожежі нанесли численні збитки для держави та лісового господарства. І це не лише втрата рослинності, шкода для тваринного світу, а й знищення стійких насаджень молодого лісу.

- Для систематичного і чіткого контролю у ДП «Чернігівський лісгосп» створена та вже введена в експлуатацію централізована система відеонагляду за лісовими масивами.

«За допомогою відеоспостереження лісові господарники в онлайн режимі контролюють стан дотримання пожежної безпеки. Такий пункт відеонагляду в адміністративній будівлі підприємства дає можливість відповідальному спостерігачу бачити ситуацію та фіксувати факти пожеж зі всіх п’яти відеокамер, які розташовані в лісництвах. Централізований пост також дозволяє скоротити витрати для нагляду за лісом і є практичною допомогою у справі охорони лісів від вогневої стихії,» - зауважив директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко.

- Такі технічні вдосконалення в лісовому господарстві дають можливість точно моніторити пожежну ситуацію, а також визначити локацію загоряння із точним відображенням реального азимуту направлення камери на екрані відеомонітора та прив’язуванням до карти місцевості.

- На сьогодні парламентарі вже підвищили штрафи за випалювання сухостою та підпали лісу до 153 000 грн. Втім, як показує практика дуже складно довести вину порушника і змусити його понести заслужене покарання. Відеонагляд дає змогу запису зображень і може слугувати як фактичний доказ у розслідуванні причин загоряння.
- В передсвяткові дні та період загальнонаціонального карантину Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» вкотре закликає громадян утриматися від відвідування лісових масивів, випалювання сухої трави та сміття. Пам’ятайте, - пожежу легше попередити, ніж загасити!

- Просимо з розумінням ставитися до збереження зеленого багатства. У випадках виявлення лісової пожежі негайно повідомляйте державну службу з надзвичайних ситуацій – телефон 101 та державну лісову охорону підприємства за телефонами: 0462 232167, 067 461 62 24.