Товариство лісівників України

Новина


29
чер

У Банилівському лісництві працює перший вітчизняний трелювальний трактор, виготовлений харківськими машинобудівниками

Продовжуючи технічне переоснащення, ДП «Сторожинецький лісгосп» оновлює парк лісозаготівельних машин.
     На замовлення Сторожинецького держлісгоспу сучасну лісозаготівельну техніку виготовила виробнича компанія «ДЛайт» (м. Харків). Трелювальні трактори призначені для робіт підвищеної складності у гірській місцевості. Харків’яни, можна сказати, виконали індивідуальне замовлення сторожинецьких лісівників, враховуючи специфіку лісфонду та умови розробки лісосік Карпатського Передгір’я. «Приємно відзначити, що закуповуємо вітчизняну техніку, випуск якої налагодили харківські машинобудівники. Адже досі українські лісгоспи були вимушені купувати трелювальні трактори та лісовози іноземного виробництва, переважно у Білорусі, Росії, Словаччині», – розповідає  головний механік Сторожинецького лісгоспу Василь Істратій.
      Білоруські трактори МТЗ-82 хоч і мають хороші технічні характеристики, але призначені для сільгоспробіт. До трелювання деревини їх доводиться пристосовувати. Харківські машинобудівники перші і поки єдині в Україні виготовляють техніку саме для лісового господарства, у тому числі трелювальні трактори на базі харківського трактору ХТЗ -157.
     «Ми спеціально їздили в Суми на випробовування трелювальних тракторів, сказали виробникам свої зауваження і побажання задля покращення їхньої  роботи», – розповідає Василь Істратій. Українські трактори мають високу прохідність, кабіна з каркасом посиленої надійності захищає водія, згідно вимог охорони праці. Нова лісозаготівельна  техніка працюватиме у гірських лісництвах – Гільчанському та Банилівському.
     У планах Сторожинецького лісгоспу – оновлення гаражної техніки з вивозу деревини з лісосік. На заміну старих «Уралів» прийдуть сучасні лісовози. Наголосимо, що державне підприємство «Сторожинецький лісгосп» – одне з небагатьох в Україні, яке всі лісозаготівельні роботи виконує своїми силами: від звалювання, трелювання лісоматеріалів на лісосіках до доставки їх на нижній склад. «Така виробнича політика дозволяє нам, зокрема, вчасно і якісно проводити лісовідновні заходи і вирощувати високопродуктивні ліси, – зазначає директор підприємства Ігор Беленчук. – Ми взяли на себе цілковиту відповідальність за роботу лісозаготівельних бригад, у першу чергу щодо безпеки виробництва та охорони праці. А отже забезпечуємо їх надійною та високопродуктивною технікою». 

ДОВІДКОВО:  У 2017 році Сторожинецький лісгосп спрямував 9,93 млн. грн капітальних інвестицій в оновлення виробничих потужностей (проти 6,8 млн. грн у 2016 році). З них 4,54 млн. грн виділено на придбання основних засобів виробництва, зокрема на лісогосподарську та лісозаготівельну техніку.

На фото: Працівники Сторожинецького держлісгоспу та представники харківського машинобудівного заводу біля першого вітчизняного трелювального трактора, який вже працює у Банилівському лісництві.

Фото Романа Думника.