Товариство лісівників України

Новина


08
лют

Товариство лісівників – досягнення та плани.

Серед багатьох громадських організацій екологічно-природничого спрямування всеукраїнська громадська організація Товариство лісівників України посідає особливе місце, послідовно відстоюючи інтереси українських лісівників. У своїй сучасній формі Товариство діє вже майже 30 років.
  Товариство лісівників України було утворене у червні 1990 року, а у грудні 1991 року на об’єднавчій конференції включило до свого складу членів Лісового науково-технічного товариства України з-понад піввіковою історією, ставши таким чином правонаступником цього Товариства.
   Для Товариства лісівників України 2019 рік був наповнений напруженою і продуктивною роботою, спрямованою на вирішення проблем збереження придатного для життя довкілля та суспільного сприяння професійної діяльності і захисту інтересів працівників лісового сектору.
   Початок року для Товариства відзначився важливою подією – організацією і проведенням 14 березня у м. Луцьку другого етапу IV з’їзду лісівників України, на якому було прийнято звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Головною передумовою проведення з’їзду стала гостра потреба нагального вирішення проблем лісової галузі. Серед них і відсутність державної фінансової підтримки, і невизначеність із керівництвом галузі, і проблеми, викликані недосконалістю діючого лісового законодавства… З’їзд звернувся до керівництва держави із закликом розробити і прийняти національну лісову політику, державну програму «Ліси України до 2030 року», створити Державний фонд розвитку лісового господарства, відмовитися від ідеї передачі національного надбання – лісів у приватні руки. Матеріали з’їзду за підтримки Товариства були опубліковані у спецвипуску журналу «Лісовий вісник».
   Члени Товариства лісівників України спільно з вченими-викладачами НУБіП та НЛТУУ беруть участь у розробці законопроєктів, які необхідні для нормальної роботи лісового господарства. Серед них: Проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)», «Про внесення змін до Лісового кодексу України», «Про ринок лісоматеріалів», «Про основні засади державної політики у сфері лісових відносин», «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо негайного подолання кризової ситуації, що склалася у зв’язку із лісовими пожежами», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів».
   Ці проєкти були оприлюднені на офіційному веб-сайті Товариства для громадського обговорення, деякі з них опрацьовувались разом із народними депутатами України.
   За ініціативи Голови Товариства Юрія Марчука було розроблено «Аналітичний огляд стану лісових ринків в Україні та їх регулювання – рекомендації по удосконаленню регулювання», який направлено на розгляд Міністерства економічного розвитку і торгівлі для прийняття рішення стосовно регулювання ринку деревини.
    Для лісового господарства України залишається важливим необхідність широкого застосування міжнародних стандартів ведення і сертифікації відповідності процесів у лісовому господарстві принципам екологічно сталого лісокористування. Тому у квітні рішенням Президії Товариства була створена робоча група по розробці проєктів національних стандартів для запровадження в Україні сертифікації лісів по системі PEFC. Експертами Товариства були розроблені проєкти національних стандартів щодо сталого лісоуправління і лісокористування та ідентифікації лісопродукції за походженням.
   Голова Товариства Юрій Марчук увійшов до складу Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України та представляв інтереси лісівничої громадськості у складі колегії Держлісагентства.
   Значну увагу було приділено Товариством сприянню науково-технічного розвитку лісової галузі. Так, за підтримки Товариства на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України було проведено 4 круглі столи та 2 наукові конференції. Тематика заходів охоплювала проблематику боротьби з лісовими пожежами, всихання соснових лісів, охорону й збереження рослинного світу лісів України, розробку національної лісової політики та вдосконалення законодавства у сфері лісоматеріалів.
   Важливим напрямком роботи Товариства залишається фахове інформування суспільства про найважливіші події у лісівничій громадськості та у лісовій галузі. Для цього вдосконалюється функціонування веб-сайту Товариства та його сторінки у мережі Фейсбук. Для оприлюднення відеоматеріалів також створено канал Товариства на сервісі Ютуб.
   З метою вдосконалення і підвищення дієвості роботи з громадськістю у травні у Черкасах Товариством спільно з пресслужбою Держлісагентства була проведена семінар-нарада для працівників галузі, відповідальних за зв’язки з громадськістю та ЗМІ. Це дозволило краще висвітлювати роботу обласних і первинних організацій Товариства, які працюють плідно, цікаво і насичено: підтримують учнівські лісництва, проводять різноманітні лісівничі акції і конкурси, створюють екологічні стежки і музеї лісу, облаштовують рекреаційні пункти…
   Так, сумські лісівники створили Музей лісу обласного значення у Тростянецькому лісгоспі. Його відкрили 16 серпня, приурочивши цю подію до ювілейної дати – 70-річчя від дня утворення управління. За безпосередньої участі представників ТЛУ – лісівників Черкащини цього року було створено та відкрито десять еколого-просвітницьких стежок у лісах (у кожному держлісгоспі Черкащини) та розчищено й облагороджено 7 лісових джерел і криничок. У райцентрі Маневичі, що на Волині, урочисто відкрито дендрологічний парк, працює просвітницький центр у Воротневі. Закладено його в рамках конкурсу «На кращий дендрологічний парк, сквер чи пам’ятну алею», оголошеного у 2018 році Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з обласною організацією Товариства лісівників і галузевою профспілкою. У березні за ініціативи ТЛУ державні лісогосподарські підприємства створили меморіальні насадження, присвячені героям-лісівникам, які віддали своє життя, захищаючи країну під час бойових дій на Сході країни.
   Значні зусилля докладає Товариство у профорієнтаційній роботі з учнівською молоддю та студентством, роботі учнівських лісництв, які працюють при загальноосвітніх школах, лісництвах, лісгоспах. Зараз в Україні працює майже 560 учнівських лісництв, в яких навчається більше, як 17,5 тисячі школярів. Саме у шкільних лісництвах діти вчаться любити ліс, розуміти природу. Цифра немаленька.
   У травні, спільно з Держліс­агентством, нами було проведено національний відбір учасників для участі у Міжнародному конкурсі «Молодь у лісах Європи». За результатами Національного відбору участь у фіналі Міжнародного конкурсу «Молодь у лісах Європи», який відбувався у Чеській Республіці, взяла участь команда Кіровоградської області. Переможці конкурсу отримали призи від Товариства – дерев’яні годинники з логотипом ТЛУ.
   Вже традиційною стала організаційна і матеріальна підтримка у проведенні щорічної Всеукраїнської науково-практичної конференції молоді «Відтворимо ліси разом» та ХІІI Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, які провів у Чернігові Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України.
   Робота курсів підвищення кваліфікації керівників учнівських лісництв, вчителів біології – керівників гуртків лісівничого спрямування закладів загальної середньої та позашкільної освіти також не залишається поза увагою нашої громадської організації. А для того, аби керівники учнівських лісництв мали свій підручник, допомогли видати посібник «Юні лісівники – майбутні господарі лісів України», який написав М.А. Зведенюк.
   Щорічно у м. Брно, Чехія, на базі університету ім. Менделя відбуваються Міжнародні змагання з лісового багатоборства – Forestry Versatility, на які з’їжджаються найкращі студенти-лісівники з усієї Європи. Цього року Товариство надало фінансову допомогу для участі у змаганнях команді Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.
   Професійні лісівничі конкурси були і залишаються ефективним засобом сприяння суспільному визнанню важливості роботи лісівників. За рік Товариство провело три галузеві конкурси на лісівничу тематику: щорічний конкурс Товариства лісівників України на краще лісництво за підсумками роботи лісництв, творчий конкурс на краще висвітлення у засобах масової інформації і соціальних мережах лісової тематики та XXII всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу. Переможці конкурсів були нагороджені дипломами та вагомими грошовими винагородами.
   Не забуває Товариство і своїх ветеранів, які все життя присвятили лісовій галузі. За поданням первинних та обласних організацій Товариства багато ветеранів були відзначені цінними подарунками та найвищою відзнакою Товариства «Почесний лісівник України».
   Товариство на сьогодні є професійним об’єднанням лісівників України, яке на всіх щаблях влади відстоює інтереси лісового господарства та його працівників. Ми намагаємося донести проблеми лісівників до Кабінету Міністрів, Верховної Ради, народних депутатів. Ми не лише піднімаємо проблемні питання, ми пропонуємо шляхи їх вирішення. Зокрема це ті законодавчі ініціативи, які після широкого громадського і експертного обговорення вносимо до Верховної Ради. Про це була розмова у листопаді на парламентських слуханнях: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». Ці ж питання ми піднімали й у грудні у Боярській лісовій дослідній станції на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питання екологічної політики та природокористування «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання».