Товариство лісівників України

Новина


Фото 1 – помічник лісничого Артем Макотринський

Фото 2 – майстер лісу Володимир Шпак

Фото 3 – майстер лісу Володимир Гнатюк

28
сер

Сунківське лісництво: секрети професії та виробничі турботи

Ранок у серпневому лісі неймовірний. Спека ще не торкнулася його величних шат і навкруги чисте, свіже повітря, таке густе і соковите, як саме літо. Сунківське лісництво зустріло спокоєм, гармонією та звичною гостинністю, ніби припрошувало зазирнути за лаштунки незвіданого, надихнутися неповторною смарагдовою красою і відкрити душу назустріч враженням…
   Ліс прокидався… Такий тихий, замислений, весь у своїх величних думах. Ще трохи і він змінить своє зелене вбрання на золото-червоні розкішні шати, але поки що він цим не переймається, а спрагло ловить останні теплі промені і насолоджується погожими днями.
   Ранкова тиша наділена особливою магією: вона зачаровує, захоплює, бере у свій полон і ти ніби перебуваєш у стані якоїсь неосяжної розумом невагомості. Так діє на людину ліс – він і чарівник, і мудрець, і порадник… Саме тут, наодинці з ним, посеред спокою і тиші, почуваєшся легко та окрилено, щосекунди набираєшся сили та енергії. І заряджений цим позитивом, готовий долати будь-які труднощі у своєму метушливому повсякденні.
   Коли стоїш посеред лісу, закривши очі і відпустивши від себе усі проблеми, турботи і зайві думки, здається чуєш ту загадкову мелодію, яка дарує посмішку та наповнює серце щастям. І не дивно, що лісівники – особливі люди і дуже вирізняються з-поміж представників інших професій. На їх обличчях щира посмішка і незаперечна любов до своєї справи.
   Сунківські лісівники радо діляться секретами професії та розповідають про свої щоденні виробничі турботи. Робота у лісі завжди кипить, навіть якщо вона і не помітна для інших, не посвячених в усілякі тонкощі лісівництва. Бо садити, дбати і оберігати ліс – це постійна кропітка робота, котра вимагає  сил та вміння. Аби виростити високопродуктивний та якісний ліс, жодний лісівник не шкодує для цього власних зусиль і терпіння.
Про молодого лісничого Сунківського лісництва Івана Івановича Комара його підлеглі кажуть: невтомний та завзятий, надзвичайно відданий справі, справжній працелюб, вимогливий і дисциплінований чого і від інших чекає. Іван Іванович дуже любить свою роботу, приїздить у лісництво рано, залишає його пізніше від усіх, працює навіть у вихідні. По-іншому не може, бо звик, щоб усе було в порядку та до ладу. Багато чого намагається зробити сам. Каже, щоб отримати від роботи результат, потрібно докласти максимальних зусиль і не боятися ставати перед собою все нові та нові завдання.
   За щоденними виробничими справами не помічають лісівники, як плине час. Вже й осінь на порозі, а ніби нещодавно садили новий ліс, вболівали за кожен сіянець, доглядали від бур’янів та шкідників майбутні велетні. Так, цього річ лісівники Сунківського лісництва створили 21,8 га насаджень лісових культур, заклали 1,5 га шкілки новорічних ялинок. На близько 30-гектарній площі було доповнено лісові культури. Крихітні сіянці доглядають вручну та механізовано, зокрема щомісяця в середньому проводять догляду за культурами на 15 га – це прополювання та скошування. Окрім того, з початку року лісівники заготовили 5298 м3 деревини.
   Серед добрих новин, якими поділилися у Сунківському лісництві, – нова тепличка. Помічник лісничого Артем Макотринський розповів, що тут висаджено 34 види декоративних порід, серед яких – різні види туй та ялівцю, вейгели, дейції, гібіскуси, півонії, хризантеми. Крім того, він поділився своїми ідеями щодо створення різних плакучих форм дерев і продемонстрував на прилеглій території шовковиці, горобини, кленки, які вже набувають заданої їм форми.
   У лісництві постійно працюють над благоустроєм території контори, невпинно упорядковують лісові дороги (роблять підсипання, загортають колії, чистять від снігу у зимову пору). Як кажуть тут, дороги це обличчя лісу, тому й мають вони бути доглянутими та охайними.
   Колектив у лісництві поволі омолоджується, однак цінують тут і досвідчених працівників, котрі стають наставниками для лісівників-початківців і передають їм свої знання та безцінний досвід. У них є чому повчитися молоді, що перейняти і застосувати на практиці.
   Гордяться у колективі досвідченими майстрами, серед яких Володимир Гнатюк, Сергій Галич, Володимир Шпак, Микола Махаринець, Олександр Маояренко. Вони стали чудовими наставниками для лісівників-початківців. Радо переймають їх досвід молоді спеціалісти: старші майстри лісу Олександр Кондусов та Сергій Скідченко.
   Вправно та завзято трудяться трактористи Олександр Селецький та Анатолій Дем’яненко, вони добре знають справу та люблять її усім серцем.
   … Залишаємо позаду загадковий та незбагнений ліс із його мрійливим поглядом та чарівливою мелодією. Він знову поринув у свою невагому задуму. Він спокійний і тихий, наповнений таємницями та загадками, деякі із яких ніхто так ніколи і не розгадає…