Товариство лісівників України

Новина


20
жов

Сучасні методи ведення лісогосподарської діяльності потребують інноваційних рішень

Сучасні методи ведення лісогосподарської діяльності потребують інноваційних рішень. Над цим постійно працюють в Новгород-Сіверському лісгоспі, освоюючи використання новітніх технологій в роботі.
З минулого року на підприємстві було впроваджено спеціальну сучасну програму FMap - Карта лісів України, яка має на меті удосконалення, підвищення ефективності та сприяння мобільності й точності у визначенні лісогосподарських заходів.  Дана розробка (FMap) створена, як спеціалізоване програмне забезпечення для інженерів і майстрів лісогосподарських підприємств, вона покликана полегшити і прискорити роботу зазначених фахівців. 
FMap повноцінно працює в оффлайн режимі, тобто не потребує активного з'єднання з Інтернет, що є важливою умовою для роботи в лісах України.
Додаток забезпечує наступний функціонал:
1. Відображення місцезнаходження користувача на карті підприємства (лісництва, квартали, виділи)
2. Тематичні карти, Плани насаджень, космічні знімки, дані публічної кадастрової карти України.
3. Зображення дорожньої мережі та прокладення оптимальних шляхів.
4. Перегляд таксаційної характеристики насаджень.
5. Пошук ділянок за заданими параметрами (Наприклад: Вік = 80, Головна порода = Сосна Звичайна).
6. Відображення на мапі відведень внесених у базу Геопорталу "Ліси України"
7. Знімання координат точкових об'єктів.
8. Створення категорій об'єктів за інтересами та синхронізація даних об’єктів на всіх пристроях підприємства.
9. Знімання полігонів, вимірювання площі, збереження даних у файл.
10. Перевірка даних бусольної зйомки, розрахунок та накладання у лісі.
11. Графічне відображення значень  азимутів на місце задимлення, об'єктів протипожежного устрою підприємства: пожежно-спостережних веж, водозаборів, мінералізованих смуг.
12. Також додаток поєднано з даними космічного моніторингу NASA. Це означає, що усі виявлені за допомогою супутників температурні аномалії (пожежі) на поверхні землі будуть відображені на карті у додатку.
     В поточному році програма отримала нові можливості з прокладання маршрутів на місцевості, що дасть змогу пожежним автомобілям підприємства вчасно дістатися пожежі чи загорянь. Саме для цього підприємством було додатково закуплено 4 сучасних планшети  – для кожного пожежного автомобіля підприємства.  Відображення елементів протипожежного устрою відбувається в розрізі всього лісгоспу. Це дає змогу додатковим силам залученим з інших лісництв швидко зорієнтуватися у лісових масивах, а також знайти місця для поповнення резервуарів водою. Висока кваліфікація, професіоналізм лісівників, поєднані з використанням у лісовому господарстві новітніх технологій, дають гарні плоди в роботі.