Товариство лісівників України

Новина


30
бер

«Створюємо ліси разом»: у Луцьку запрацювала виставка картин Тетяни Сахник

Саме під девізом всеукраїнської акції Держлісагентства у Луцькій арт-галереї «Коридор» розважального центру «Промінь» експонується виставка живопису аудитора Волинського ОУЛМГ Тетяни Сахник. Ліс, квіти і море – головні мотиви творчості мисткині.
– Лучани завжди були талановитими і творчими людьми, тому в місті стали відкриватись різного роду виставки та центри, де художники можуть показати свої роботи, – кажуть організатори. – Таким проєктом став арт-простір «Коридор», що у РЦ «Промінь». Тут вже кілька років на постійній основі проходять виставки місцевих художників.
Минулої суботи у рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» тут відбулося відкриття виставки олійного живопису Тетяни Сахник. Її ініціатором стало Волинське ОУЛМГ, де працює аудитор-мисткиня.
Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький представив гостям арт-простору свою колегу: «Тетяна Сахник працює на посаді головного спеціаліста-аудитора Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Перевіряє, контролює, оцінює, аналізує і навчає. Так щодня, у будні – з 8.00 і до 17.00. А півтора року тому знову стала навчатися сама. Причому абсолютно новій для себе справі. Спробувала малювати. І досі не залишає. Навіть більше – стрімко прогресує. Тож відтепер її живопис радує і надихає лісівників».
Про захоплення й малярські роботи своєї учениці розповіла відома українська мисткиня, член Національної спілки художників України Зіновія Рубан. Разом із чоловіком Миколою, донькою та сином, які також є професійними художниками, кілька років тому вони створили у Луцьку художню студію, що з часом переросла в авторську школу. Тепер у ній навчається понад вісім десятків талановитих лучан різного віку і професій, чимало з них готується до вступу у мистецькі виші України і ближнього зарубіжжя. Однією з їхніх учениць стала лісівник Тетяна Сахник. Встигла проявити себе як здібна мисткиня, про що й засвідчує ця її перша персональна виставка живопису.
Зеня Рубан побажала наполегливості й успіхів своїй обдарованій учениці, а ще – прихильності рідних і коштів на фарби і полотно, що так потрібно для творчості.
– Ця жінка – хоч у лісівничій формі, але з неформатним баченням, – акцентував на захоплені своєї колеги заступник начальника відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Сергій Сичук – також митець, архітектор за фахом. – Вона аудитор, яка малює природу і дуже любить ліс. У її картинах багато світла, тепла, ніжності, дуже хороша колористика. Вона уміє передати і настрій лісу, і квітки, і морських хвиль.
– На роботі я позиціоную себе як всезнайку, яка вказує усім на недоліки – посада така, – жартома мовить сама малярка. – Прийшовши в студію, зрозуміла, що я учень, якому ще дуже багато чому потрібно навчитись, починати з нуля, з чистого полотна. Відразу був супротив, мовляв, як це так я чогось не знаю чи не вмію… Це заважало розвиватись. Але з часом усе змінилось. Студія відкрила в мені не тільки таланти, ці заняття дуже допомагають досягати цілей під час робочих буднів, бути сміливішою в прийнятті рішень, простіше ставитись до помилок, адже все можна виправити, головне – не опускати руки. Мені пощастило: поруч люди, які підтримують. Це мої рідні вдома, на роботі – розуміння керівництва: наш начальник Олександр Михайлович Кватирко схвалює такі ініціативи та творчі ідеї, моя найкраща вчитель і наставник пані Зеня надихає власним прикладом. Я всім безмежно вдячна.
Письменник Сергій Цюриць висловив вдячність Зені Рубан за її авторську школу, пошук та підтримку нових талантів, які освітлюють мистецький простір України, тепло відгукнувся про картини Тетяни Сахник присвячені лісові, відзначив багату колористику морських пейзажів, написаних за творами Айвазовського, польові пейзажі мисткині.
Авторку картин привітали з творчим дебютом також колеги по роботі Анатолій Борсук, Оксана Пудловська, Світлана Думська, Анна Лудковська, журналіст Наталя Пахайчук, родина, яка прийшла у повному складі – обидві мами, сестричка, чоловік та донька. До речі, остання подбала про музичний супровід, адже вона скрипаль, тож саме у виконанні Анни звучали класичні мелодії, створюючи святковий настрій.
Виставка експонуватиметься впродовж усієї лісокультурної кампанії, а це – до кінця квітня. Вхід завжди вільний. «Коридор» – на 3-му поверсі РЦ «Промінь».
Пресслужба Волинського ОУЛМГ