Товариство лісівників України

Новина


20
жов

Станіслав Ніколаєнко: Наш університет досить серйозно сьогодні опікується проблемою підготовки кадрів для лісової галузі

Я глибоко переконаний, що люди, які зібралися в цій залі, свідомі того, що ми мусимо допомогти лісовій галузі. Ми свідомі того, що нам треба, як кажуть, зупинити це падіння. І глибоко переконаний, що знаю думку всіх народних депутатів, які тут сьогодні присутні. Що тут зібралися саме ті, хто має таку точку зору. Тому що ми не один раз у нашому університеті збирали людей, де дискутували на різні теми і говорили про те, що нам «болить»
   Я глибоко переконаний, що люди, які зібралися в цій залі, свідомі того, що ми мусимо допомогти лісовій галузі. Ми свідомі того, що нам треба, як кажуть, зупинити це падіння. І глибоко переконаний, що знаю думку всіх народних депутатів, які тут сьогодні присутні. Що тут зібралися саме ті, хто має таку точку зору. Тому що ми не один раз у нашому університеті збирали людей, де дискутували на різні теми і говорили про те, що нам «болить».
   Я хочу сказати, що наш університет досить серйозно опікується проблемою підготовки кадрів для лісової галузі. Вона є надзвичайно важливою. Ми маємо понад 200-річну історію підготовки таких кадрів. І наш Інститут лісового і садово-паркового господарства, який є у складі університету, – провідний. Ми витратили десятки мільйонів гривень за рахунок спонсорства, і власних, і державних… на зміцнення матеріально-технічної бази цього інституту. Серйозні зрушення нині проходять на Боярській лісодослідній станції, де ми застосовуємо та підсилюємо наукову складову.
  Для того, щоб дати відповіді на ті питання, які тут пролунали, я б сьогодні хотів сказати, що є проблеми. Скажу тільки щодо минулого року. У 2017 році державне замовлення становило на лісогосподарські спеціальності на перший курс аж 193 місця на всю Україну! А найелементарніші розрахунки показують, що потреба десь на рівні 700-800 осіб. І коли ми з колегами з Міністерства освіти і науки України говорили, то бачу, що вони не зовсім розуміють значення цієї справи. Тому що на контракт на лісове господарство в цьому році пішла аж 71 особа.
  Дуже правильне рішення було про те, щоб заборонили вивіз лісу. Я підтримую. Але, який був наступний крок нашого уряду після цього? Знаєте який? Вони ж це навіщо робили… для того, щоб поглибити переробку і так далі… Більше 1500 підприємств сьогодні переробляє ліс… А Уряд на наступний рік прибрав спеціальність деревообробні та меблеві технології з переліку спеціальностей і фактично закрив підготовку спеціалістів. І ми 2 роки відновлювали можливість підготовки.
  Але у цьому році спеціальність «Деревообробні та меблеві технології» отримала замовлення 47 осіб. Як так можна розсипати всіх цих людей? Львів, Харків, Херсон, Київ… розсипали, що це за група, де 1 чи 2 особи навчається? І щоб на деревообробку пішли контрактники… приблизно 50 осіб… І всього в Україні готується 108 деревообробників… Це тоді, коли щодня до нас приходять люди і просять дати якісних фахівців, які б освоювали нові технології, знали Інтернет, знали сучасне програмування для нашої потужної лісової галузі.
  Що ще хотів би запропонувати. Я прочитав документи, зокрема звернення IV з’їзду лісівників. Я пропоную дописати таку формулу, одне речення. Звернутися до Міністерства освіти і науки України, Мінекономіки щодо збільшення державного замовлення перш за все для коледжів… Бо, як казав Юрій Миколайович, 5 тисяч людей не мають базової освіти, а працюють на інженерних посадах… І також для університетів, які готують лісівників у кількості, яка необхідна для галузі.
   І друге – звернутися до уряду, Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України щодо створення за участю практиків спеціальної групи, комісії, яка ініціювала б проведення широких досліджень з метою вироблення шляхів подолання кризи, яка склалася із всиханням лісів, із тими хворобами.., і вироблення конкретних наукових і практичних рекомендацій та виділення на ці цілі коштів.
Я  подивився проект державного бюджету, де на науку буде виділено в наступному році 300 тисяч доларів. Це приблизно утримання сільської школи в Голландії. Що можна сказати… Ми в університеті об’єднуємо зусилля своїх хіміків, агробіологів разом із лісівниками для того, щоб знайти відповіді на ці питання, що постали перед лісовим господарством.
 І на завершення: давайте ще раз підтримаємо те, що ви робите, ви молодці, дякую вам. Це робота з нашими лісгоспами. Ми будемо все робити для того, щоб допомагати нашим дітям і щоб кадровий потенціал ніколи в нас не перервався. А я глибоко переконаний, що лісова галузь буде жити, і виживе, і набере того польоту і стратегії, бо там є такі люди.