Товариство лісівників України

Новина


Прес-служба ДП «Путильське ЛГ»

22
жов

Спеціалісти Путильського лісгоспу разом з науковцями розпочали польові та камеральні дослідження гірських смерекових пралісів Буковинських Карпат

Тема пралісів набула останнім часом значного суспільного розголосу. Говорять про праліси багато. Але далеко не завжди професійно і об’єктивно.
   "Найперше необхідно не на папері, а безпосередньо у лісових масивах ідентифікувати конкретні ділянки унікальних і цінних природних лісових комплексів у відповідності до існуючих критеріїв визначення пралісів та старовікових лісів. Тому зараз, на виконання нещодавно ухваленого Закону України щодо збереження пралісів, інших видів корінних лісів, ми розпочали роботу з детального обстеження лісфонду нашого лісогосподарського підприємства та проведення польових та камеральних досліджень з метою окреслення ділянок пралісів, квазіпралісів і природних лісів, а також внесення їх у офіційні документи», – розповідає головний лісничий ДП «Путильський лісгосп» Михайло Юрійович Юрбаш.
   Досі кожна окрема група науковців, включаючи вчених національного природного парку «Черемоський», без узгодження з лісівниками визначала праліси на свій особистий розсуд, малюючи на картах їх кордони в залежності від творчого натхнення. В результаті непрофесійно проведених досліджень, до старовікових лісів Путильщини потрапили молоді, штучно висаджені ліси, сільськогосподарські угіддя, пасовища і сінокоси разом з дорогами загального користування. 
   Зараз безпосередньо у горах дослідження ділянок з віковими лісами проводять спеціалісти ДП «Путильський лісгосп» разом з представниками громадської організації «Українське товариство охорони диких птахів». При цьому до уваги беруться не тільки матеріали лісовпорядкування, які містять вичерпну інформацію про держлісфонд, але й архівниі матеріали щодо конкретної лісової ділянки.
  «Тільки після завершення польових робіт та після наукового аналізу отриманої інформації можна буде переходити до офіційної ідентифікації пралісів, квазіпралісів та старовікових лісів на території Путильського району», – наголошує Михайло Юрбаш.
   ДОВІДКОВО:
  Праліси – це лісові екосистеми (угруповання), які виникли й розвиваються природним шляхом під впливом лише природних стихій та явищ і пройшли повний цикл розвитку без істотного втручання людини. Їхню видову, вікову й просторову структуру визначають лише природні чинники довкілля.  Вони потенційно здатні до самопідтримання шляхом саморегулювання.
  У звіті Конференції Міністрів лісового господарства Європи (MCFPE) у 1996 році з цього приводу зазначено: «Пралісом називають лісовий масив, який практично не зазнавав людського втручання і у своїй структурі та динаміці демонструє природний розвиток, причому його ґрунти, клімат, флора, фауна й життєві процеси не зруйновані, не змінені через лісокористування, випас худоби або інший безпосередній чи опосередкований вплив людини».