Товариство лісівників України

Новина


24
бер

Скільки років мечу Колесова?

Найімовірніше, саме в нинішньому році меч Колесова «відзначає» ювілей, адже джерела свідчать, що у 1883 році , директор Харківського землеробного училища Олександр Колесов винайшов це знаряддя для садіння сіянців деревних і чагарникових порід в ручний спосіб.
Винайденню цього знаряддя для садіння лісових культур спонукали невдачі попередників у залісненні пісків висіванням насіння сосни. Насіння проростало дружно, але паростки повністю гинули під час літньої спеки.
Розроблений він був для легких грунтів, проте згодом його було  модифіковано для грунтів іншого механічного складу.
Вага меча Колесова - 5.5 кг, але його конструкція значно зменшує навантаження на руки і спину працівника, котрий з ним працює.
Не зважаючи на свій солідний вік, Меч Колесова і на сьогодні лишається найбільш поширеним знаряддям для висаджування лісових культур. Відтак, за усі створені впродовж останніх 140 років штучні ліси, (побутує думка, що їх близько 50%) ми маємо дякувати винахіднику цього інструмента. 
Нині ліси створюються, як в ручний, так і в механізований спосіб. Для висаджування саджанців із закритою кореневою системою використовують спеціальні пристрої Pottiputki. На сьогодні – це найефективніший інструмент для садивного матеріалу такого типу. На відміну від меча Колесова, він буває різних розмірів, висаджувати саджанці ним може один працівник. 
Примітно, що єдиний в Україні пам'ятник мечу Колесова встановлено на Житомирщині: в Малинському лісотехнічному коледжі.