Товариство лісівників України

Новина


На фото автора: у природному заповіднику

17
гру

Сімнадцятиріччя Черемського природного заповідника

Велична й прекрасна у своїй красі наша земля,рідне Полісся. Край блакитних озер,лісів та імлистих боліт ─ так називають регіон Волинського (Західного) Полісся. До його складу входить і Маневиччина, яку щедро обдарувала природа лісовими масивами, зеленими луками з голубими плесами озер. А скільки рослин та квітів, багато з яких мають цілющі властивості, зростають у нашім краї!
  Отож, аби зберегти цю первозданну красу, в 2001 році в північній частині Маневицького району Волинської області в межиріччі Стоходу та Веселухи в зоні Пінських боліт на межі з 30-ти кілометровою зоною Рівненської АЕС було створено перший в області Черемський природний заповідник(ЧПЗ). Підставою для цього стали не лише наявні тут рідкісні червонокнижні види флори та фауни, а й унікальне болото, яке свого роду є «серцем» Черемського природного заповідника і вражає своєю різноманітністю. На даний час територія ЧПЗ становить 2975,7 га, за своїм біологічним різноманіттям, це  одне із найбагатших місць в Україні.
  Центрально-східна частина заповідника представлена Черемським еумезотрофним осоково-сфагновим болотом. Потужність торфово-болотних покладів сягає 10 метрів, а прогулянка сфагнами нагадує водяний матрац або морське гойдання корабля. За місцевими міфічними легендами свою назву болото отримало від найменування володаря боліт Чірмус. В самому центрі болота розмістилось озеро Черемське, на сході – озеро Редичі, а навкруги розкинули свої зелені шати лісові масиви. Черемському болоту надано статус водно-болотного угіддя міжнародного значення за Рамсарською конвенцією.
  Давно це було... Приїздили польські шляхтичі сюди за цінною деревиною.Могутні дуби, пишні ялини, стрункі сосни вивозились далеко за межі нашого краю. Краса цієї місцевості приваблювала не лише панів-можновладців. Помилуватись краєвидами озер, відпочити, подихати чистим повітрям приїздили заможні пані й шляхетні панянки. А в повітрі вчувався терпкий запах черемхи, яка досить рясно зростала навкруги болота.
  Щороку чимало науковців, фахівців географії, ботаніки та екології,студенти й учнівська молодь виявляють бажання пройти екологічною стежкою «Черемський заповідник». Пройти, щоб більше пізнати, дізнатись,щоб не забути історію цього прекрасного краю.
  Черемський природний заповідник був створений Указом Президента України. Отож 19 грудня 2018 року єдиний природний заповідник на Волині відзначає свій день народження ─ 17 років. Яка гарна дата, адже це ─ молодість! За ці роки чимало зроблено в заповіднику з метою збереження його унікальності та неповторності. За допомогою ЗМІ ми знайомимо наших земляків з буднями й подіями, що відбуваються в заповіднику: це зустрічі з цікавими людьми, наукові дослідження вчених, заходи природничого напрямку з учнями й студентською молоддю і звичайно... екскурсії. Цьогоріч у заповіднику побували 593 екскурсанти. Хочеться побажати колективу заповідника на чолі з молодим директором Деркачем Віталієм Володимировичем успіхіві надалі.
  Один мудрець сказав: «Заповідники ─ це храм Істини, Добра та Красоти.» Збереження цього храму залежить від усіх нас.