Товариство лісівників України

Новина


12
чер

Що побачили колеги-лісівники України у ДП «Вінницький лісгосп»?

Фантастичний приріст та зразковий стан культур, а ще - підв’язування дубочків та минулорічні rультури, створені із ЗКС, побачили колеги-лісівники України у Вінницькому лісгоспі.
Минулого тижня для вивчення передового досвіду роботи до вінницьких лісівників завітала група головних лісничих та інженерів із лісових культур із різних областей України, які проходять навчання в Центрі підготовки та перепідготовки працівників лісового господарства «Укрцентркадриліс».
Першого дня колеги-лісівники відвідали ДП «Вінницький лісгосп». Після ознайомлення із напрацюваннями вінницьких лісівників у справі вирощування дуба із закритою кореневою системою, холодильною установкою для зберігання жолудя дуба звичайного, огляду лісівничо-екологічного просвітницького пункту «Лісопарк» відбувся огляд лісових культур на ділянках Вінницького, Прибузького, Демидівського лісництв.
Яка велика та різна наша Батьківщина. І кожен із її регіонів має власні особливості, природно-кліматичні умови, ґрунти, що впливає на відмінності у веденні лісового господарства. Гості активно цікавилися особливостями створення, догляду за лісовими культурами на Вінниччині, а ще – щиро дивувалися результатам праці вінницьких лісівників. Усе побачене – це наслідок впровадження на практиці сучасних методів формування високопродуктивних біологічно стійких лісів майбутнього, поєднаних із власним технологіями та щоденною відповідальною працею.
А ще – сама природа Поділля, щедра родючими ґрунтами, сприяє таким результатам. Лісівники з інших регіонів захоплювалися результатами приросту культур модрини європейської, горіха чорного у Демидівському лісництві, роздивлялися, скільки становить приріст уже на початку вегетаційного року, фотографувалися на фоні культур. Це є реальним підтвердженням того, що курс на активне введення останніми роками інтродуцентів у склад лісових культур є правильним. До того ж, вони відзначаються цінною деревиною та більшою посухостійкістю. Молоді насадження з таким приростом викликали у колег активне обговорення. Наприклад, на фото на культурах, яким третій рік, деякі екземпляри модрини європейської мають висоту понад два метри – для порівняння ми сфотографували у рядку одного з курсантів (Василь Кибукевич, головний лісничий ДП «Володимирецький лісгосп», Рівненська область).
Так само прекрасний приріст у культур горіха чорного, який в інших регіонах і на інших ґрунтах таких результатів не дає.
Цьогоріч такому активному росту молодих дерев посприяли і практично щоденні рясні опади. Головний лісничий ДП «Вінницький лісгосп» Євген Ільченко розповів, що лісівники впроваджували на культурах вимушений захід – підв’язування кожного дерева, що має на меті зберегти формування рівного стовбура. Відбувся настільки активних ріст, що молоді дерева не витримували приросту і почали схилятися.
Також поділилися першим досвідом із створення культур із ЗКС. Після посадки на цій ділянці Демидівського лісництва у квітні 2018 року 2,5 місяці не було дощу, і лісівники були переконані, що культури загинуть. Але вони пережили посуху, хоча й не дали очікуваного приросту. Проте після розкопки виявилася потужна коренева система. Зараз лісівники продовжують спостереження за культурами.
Прекрасні 17-річні насадження дуба звичайного з черешнею дивують усіх відвідувачів. Тут черешня як супутня порода поступово забирається з рядів, оскільки в даних умовах починає пригнічувати головну породу.
Цікавилися гості технологією та кратністю механізованого догляду, схемою розміщення культур, схемами змішування, запасом деревини у віці стиглості, структурною особливістю Вінницького лісгоспу, який єдиний з інших держпідприємств лісового господарства Вінниччини нараховує аж 13 лісництв, кожне з яких має порівняно малочисельний штат працівників. Вони перейняли організаційну модель польських лісівників і у планах підприємства – можливе збільшення кількості лісництв. Така система збільшує фактор відповідальності лісничого, що у результаті дає позитивну динаміку роботи.