Товариство лісівників України
Ш. Руставелі, 9-А, 54
місто Київ, Україна , 01601
+38 (044) 235-23-48

Новина


22
тра

Шакал на Вінниччині освоює нові території

Шакал розширює свій ареал поширення на Вінниччині. Вперше в нас його зафіксували два роки тому. Минулого і на початку поточного року цього нетипового для України, тим паче, для Поділля звіра добули у Тульчинському районі, ще раніше було кілька випадків добування у Могилів-Подільському та Мурованокуриловецькому районах Вінниччини.
   Взимку цього року року існування шакала на Поділлі стало відкриттям і для лісівників Тростянецького лісництва ДП «Крижопільський лісгосп». Вони добули трьох особин шакала – самку і два самці у лісових угіддях, а саме в урочищі Сестрилів, що знаходиться неподалік смт Верхівка та Тростянець.
   Проводили облавне полювання після закінчення сезону полювання на копитних тварин, яке традиційно відбувається за участю єгерської служби, державної лісової охорони та мисливців та має за мету регулювання чисельності шкідливих хижаків. Учасники полювання побачили на снігу сліди, які їм видались більше схожі на лисячі. За ними відстежили та добули тварин. Одразу ж за зовнішніми ознаками встановили, що це не вовк, і не бродячий собака, а шакал звичайний або азійський.
   Дещо пізніше добули ще одну тварину, трохи далі від попереднього місця. Відправлені на експертизу зразки не виявили наявності у тварин сказу.
   Мисливствознавець Тростянецького району Валерій Діденко вважає, що незвичний для нашого регіону хижак оселився на Вінниччині через зміну клімату, потепління, малосніжну і теплу зиму. А ще – у лісових угіддях Тростянецького лісництва лісівники випускали у природу фазанів, які (як і інші птахи, що гніздуються наземно) є відмінною харчовою базою для шакала.
   - Він тут має достатньо поживи і мало природних ворогів, - каже мисливствознавець. – Знаюча людина одназу відрізнить шакала від вовка і лисиці. Шакал коротколапий, однакове забарвлення мають самки і самці.
   З початку 2020 року під час полювання з метою регулювання чисельності шкідливих хижаків єгерськими службами було добуто 6 шакалів – у Тростянецькому районі три та по одному у Бершадському, Чечельницькому і Тульчинському районах.
   В Україні шакал поширений на півдні – Миколаївська, Одеська, Херсонська області. Вважають, що на Вінниччину з Півдня України шакал мігрує у пошуку поживи, пересуваючись дельтами річок Південний Буг і Дністер. Адже зарості очерету, плавні – це їхній природний сховок.

   Шакали не шкідливіші за вовків чи лисиць і для людини не становлять загрози. Це невеликий звір, дещо крупніший за лисицю або менший за вовка – у середньому має вагу12-14 кілограмів. Цей хижак всеїдний. Споживає фрукти, комах, плазунів, птахів та їхні яйця, гризунів, зайців,малих копитних, а ще не гребує падаллю, нападає на ослаблених крупніших хижаків.