Товариство лісівників України

Новина


25
лис

Садять ліс і доглядають, вчаться – і перемагають

«Шкільне лісництво – це гордість нашого навчального закладу. Учням дуже подобається там займатися. Вони мають вагомі результати на рівні області і країни, перемагають у престижних конкурсах і змаганнях природолюбів. Ми вдячні Коломийському лісгоспу за співпрацю, за турботу про дітей, залучення їх до природоохоронної та дослідно-експериментальної діяльності, щоб вони зростали творчими і працелюбними. Дякуючи лісгоспу, у нас є змістовно оформлена класна кімната для юних лісівників», – каже Любов Угринчук, директорка Сопівського ліцею селищної ради Печеніжинської об’єднаної територіальної громади.
Веде факультативні заняття в шкільному лісництві для учнів 5-11 класів вчителька географії Любов П’ятковська. Любов Іванівна з дітьми скрізь: на посадці лісу і екологічних толоках з прибирання території села, придорожніх смуг і берегів річки Сопівки, на шкілках – невеличких розсадниках, облаштованих біля ліцею та розсадниках Коломийського лісгоспу, де учні власноруч вирощують сіянці основних лісоутворюючих  та декоративних порід дерев.
«Приємно бачити, з якою радістю діти поспішають після уроків в кабінет шкільного лісництва за новими знаннями про природу, як охоче беруть участь у всіх заходах і практичних роботах», – розповідає Любов П’ятковська.
Найбільша радість – походи в ліс. Школярі заготовляють лікарські трави, корми для зимової підгодівлі лісових звірів і птахів, збирають насіння лісових культур в допомогу лісівникам, доглядають за мурашниками, вивішують шпаківні і годівнички, які виготовляють на уроках трудового навчання разом з учителем Яромиром Стефаком.
Від учнів Сопівського шкільного лісництва розвішані 200 шпаківень у ботанічному заказнику Княждворі , що неподалік від села Сопів. В цей заповідний ліс червонокнижного тису ягідного ліцеїсти часто їдуть на пізнавальний відпочинок, і учні шкільного лісництва проводять для своїх друзів змістовні екскурсії.
Проте своїм основним завданням вважають садити ліс.
«Торік ми посадили бук в урочищах поблизу сусідніх сіл Марківці і Молодятин. Сіянці взяли з наших шкілок і міні парника. Тепер діти доглядають посадку, спостерігають, як зростають ними посаджені дерева, – розповідає Любов П’ятковська. – Доглядаємо в лісі за ділянками бука, дуба, ялиці».
Цієї осені, в рамках проекту президента України «Зелена країна», учні шкільного лісництва разом з лісівниками Коломийського лісгоспу садити ліс на зрубах в Угорниках, Заболотові, Отинії. Долучилися також до акції «Створюємо ліси разом» посадкою сіянців дуба і модрини.
Піклуються учні і про озеленення та благоустрій свого ліцею, рідного села. Невеличкі парки і сквери облаштували біля сільської бібліотеки, пам’ятника полеглим у другу світову війну. Коломийський лісгосп надав їм для цього саджанці ялиці, дугласії, туї, самшиту.
Створили екологічну стежку. Вона починається з порогу ліцею, пролягає цікавими сільськими локаціями і закінчується біля села Верхній Вербіж, де б’є  унікальне джерело з солоною водою. Здавна мешканці довколишніх сіл використовували її у приготуванні страв за особливими рецептами. Діти розчистили джерело, позакладали кільця, щоб усі охочі могли набирати чисту воду.  
Серед завдань шкільного лісництва також і просвітницька діяльність. Діти беруть участь у різноманітних еколого-просвітницьких акціях, ведуть науково-дослідну роботу. Наприклад , зі збереження первоцвітів і ялинок, щоб їх не нищили перед святами. Виступають на тематичних зустрічах з лекціями перед школярами молодших класів, пишуть листівки і роздають їх в школі, в бібліотеці, просто мешканцям рідного села з проханням берегти квіти і дерева.
Від Коломийського лісгоспу опікується шкільним лісництвом провідний інженер з охорони та захисту лісу Олег Соколов. Читає лекції, допомагає підготуватися до конкурсів, відповідає на усі дитячі допитливі запитання, яких безліч.
«Діти хочуть усе знати і все уміти. Одне з найбільших їхніх захоплень зараз – навчитися щепленню дерев, – розповідає Олег Аркадійович. – Довелося принести на заняття потрібні інструменти, матеріали і вчити їх цьому ремеслу, яке багатьом може в житті згодитися».
Одне з почесних і відповідальних завдань Олега Соколова – організувати школярам від лісгоспу цікаві екскурсії. Побували вони в Галицькому національному парку, на Буковелі, Говерлі, в музеях, ботанічних садах Львова, Галича, Івано-Франківська.  
«Такі поїздки – своєрідна подяка нашого лісогосподарського підприємства учням і викладачам Сопівського ліцею. Завдяки їм маємо при ліцеї таке гарне шкільне лісництво, – каже директор ДП «Коломийське ЛГ» Василь Синітович. – Діти постійно займають призові місця в конкурсах шкільних лісництв, екологічних олімпіадах, у тому числі на національному рівні. Вони прославляють цим і наш лісгосп, і нашу Коломийщину».
Так у 2019 році команда учнівського лісництва Сопівського ліцею, взявши перше місце у обласних змаганнях в Івано-Франківську, перемогла у фінальному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, який проходив у Чернігові, отримала диплом Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.
Цього року посіли  4-те призове місце на Всеукраїнському зльоті шкільних лісництв у Києві, який проходить під егідою Державного агентства лісових ресурсів України. А також 3-те місце на щорічному Всеукраїнському конкурсі дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, присвяченому 30-річчю Незалежності України і 100-річчю з дня народження Б. Лук’янова, колишнього міністра лісового господарства України. Цю перемогу принесла своєму шкільному лісництву учениця ліцею Юліана Якименко за науково-дослідницьку роботу про живцювання самшиту вічнозеленого, туї західної та ялівцю козацького, які поширені на Прикарпатті. Куратором роботи був Олег Соколов. Четверте призове місце серед 30 поданих на конкурс робіт з усіх областей країни – це гарний здобуток.
«Голова Держлісагентства Юрій Болоховець вручив мені диплом і цінний подарунок – годинник. Моїй радості не було меж. Враження незабутні! – написала Юліана на своїй сторінці у Фейсбуці. – Дуже сподобалася екскурсія ботанічним садом НУБІП. Цікаво і захопливо! Щиро вдячна директору ДП «Коломийський лісгосп» Василю Володимировичу Синітовичу, керівництву та вчителям Сопівського ліцею за сприяння та організацію поїздки! Дякую усім, хто допомагав! »
Високі знання і відмінні результати з дослідництва продемонстрували на столичних конкурсах також учениці Сопівського шкільного лісництва Наталя Дмитренко і Богдана Кушнір. В приміщенні Національного університету біоресурсів і природокористування України дівчата отримали дипломи переможців і подарунки від Товариства лісівників України. А Коломийський лісгосп презентував переможницям планшети.
Учні шкільного лісництва Сопівського ліцею здобули перемогу в обласних і всеукраїнських змаганнях і конкурсах – «Вчимося заповідати», «В об’єктиві натураліста», «Юнатівський зеленбуд», «Ліси для нащадків», який проводить Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та Державне агентство лісових ресурсів України.
«Ми гордимось своїми учнями і своєю роботою», – кажуть Любов П’ятковська і Олег Соколов.
«Ми гордимося своїм шкільним лісництвом»,  – кажуть учні Сопівського ліцею.