Товариство лісівників України

Новина


26
чер

Розроблено законопроект для комплексного вирішення проблеми незаконних рубок, - Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький

Нам вдалося зменшити на 46% незаконні рубки, у порівнянні з піврічним періодом минулого року. Щоденні рейдові патрулювання лісів, нові стандарти деревини, підключення до електронного обліку деревини всіх лісокористувачів, електронні аукціони, нові незаангажовані кадри вже дають свої результати. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.
Однак, він підкреслив, що лише рейди не вирішать всіх проблем. Потрібно змінювати підходи і в середині системи. «Для цього ми розробили законопроект, щоб комплексного вирішити проблеми незаконних рубок та обігу деревини. Саме на цьому наголошено і в Указі Президента», - зазначив Андрій Заблоцький.

За його словами, одна з важливих змін, яку закладає законопроект – лісгоспи не будуть поєднувати повноваження і видавати самі собі дозволи на заготівлю деревини (лісорубні квитки).

Голова відомства розповів, що наразі територіальні органи Держлісагентства видають лісорубні квитки лише на рубки головного користування. Простіше – на планову заготівлю стиглого лісу. А, наприклад, на санітарні рубки лісокористувачі, незалежно від підпорядкування, самі собі видають дозволи. Це нонсенс. Та ще й суперечить чинному законодавству.

«Моя позиція – постійні лісокористувачі та власники лісів не повинні самі видавати дозволи, і самі рубати. Пропонуємо встановити єдиний підхід щодо видачі лісорубних квитків для всіх видів рубок і для всіх лісокористувачів чи власників лісів виключно дозвільним органом. Це чітка вимога законодавства», - підкреслив Андрій Заблоцький.

Законопроект вже опрацьований експертами і переданий до екологічного комітету Верховної Ради України.